גדר המערכת. ארכיון (צילום: דובר צה"ל)
כלבים חשפו פרצה בגדר עם עזה | צילום: דובר צה"ל

כשבועיים וחצי לאחר שמבצע "צוק איתן" הסתיים, ובזמן שבעוטף עזה מנסים לשוב לשגרה, מתברר שלתושבים הסמוכים לגדר הגבול עם רצועת עזה יש עדיין סיבה טובה לדאגה. ניסיון של עמותת "תנו לחיות לחיות" למנוע הרעלה מתוכננת של כלבי בר הוביל לגילוי פרצה בגדר הגבול - דרכה נכנסים הכלבים מרצועת עזה לשטח ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תשומת לבם של ארגוני בעלי החיים לסוגיה החלה לאחר שבשבוע האחרון נטרפו כ-30 עגלים במשק של אחד הקיבוצים במועצה האזורית אשכול, ובמשרד החקלאות הוחלט להרעילם בשל חשש מהתפרצות של מחלת הכלבת באזור.

"הכלבים המשוטטים חיים בלהקה ומתנהגים כחיות בר", אמרו במשרד החקלאות. "הם תוקפים בני אדם ובעלי חיים אחרים". על פי גורמים במשרד, על מנת לצמצם את הסיכון הותר לווטרינר של הרשות להשתמש ברעל מסוג סטריכנין, תוך פיקוח הדוק על אופן השימוש בחומר.

"הם מסתובבים, נכנסים לקיבוצים ופשוט טורפים", העיד מרכז המשק בקיבוץ בשיחה עם חדשות 2 Online. "ממה שאנחנו יודעים, יש חבורות של כלבים שנכנסו מכיוון רצועת עזה בעקבות הגדר הפרוצה של צה"ל", הוסיף מזכיר הקיבוץ. "זה פוגע במקור הפרנסה שלנו וזו גם סכנה לציבור".

כלבים בלב המחלוקת (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס)
כלבים בלב המחלוקת (אילוסטרציה) | צילום: רויטרס

"כלבים הגיעו עם הלוחמים מעזה" 

בעמותת "תנו לחיות לחיות" יוצאים נגד ההחלטה של משרד החקלאות להרעיל את הכלבים, וטוענים כי ישנן אפשרויות נוספות על מנת להתמודד עם הבעיה, בהן ירי של חצי הרדמה בכלבים. "בזמן שקלטנו עשרות כלבים שננטשו בזמן הלחימה, ברחו והגיעו עם הלוחמים - במשרד החקלאות בוחרים לפעול אחרת".

בעמותה אמרו עוד כי הרעל גורם למוות בייסורים קשים וכי ישנן תכניות המתאימות גם לאילוף כלבי פרא. עם זאת, במשרד החקלאות ובקיבוץ דחו את הטענות וטענו כי מדובר בכלבים שאין דרך אחרת לטפל בהם.

מהמועצה האזורית אשכול נמסר בתגובה: "מאז 'צוק איתן' מסתובבות באזור להקות של כלבי פרט משוטטים שהגיעו מרצועת עזה. הכלבים לא מטופלים, לא מחוסנים וחשודים כנושאי מחלות. הכלבים מסכנים את שלומם, ביטחונם ובריאותם של התושבים, של חיות הבר ושל משק החי.

"על מנת להרחיק את המפגע ולמנוע סכנה, המועצה פעלה באמצעות הפיצו"ח (של משרד החקלאות) על מנת להרחיקם. משהדבר לא צלח, פנינו לשירותים הווטרינריים של משרד החקלאות וקיבלנו אישור לטיפול באמצעות סטרכנין. הטיפול מופעל במהלך השבוע האחרון, בשיקול דעת, באופן ממוקד, במקומות בהם שוהות הלהקות המסוכנות תוך יידוע הישובים על מנת למנוע פגיעה בחיות אחרות".

מצה"ל נמסר בתגובה: "אנו פועלים נמרצות לתיקון כלל תשתיות ההגנה שנפגעו במהלך מבצע 'צוק איתן'".