בשבוע שבו צה"ל מציג נתונים על עליה בגיוס החרדים, בירושלים אפשר לפגוש את אלו שלא מוכנים לשמוע אפילו על התייצבות ראשונית בבקו"ם. מי שמוביל את ההתנגדות לכל שיח עם הצבא הוא מנהיג הפלג הליטאי בירושלים, הרב שמואל אוירבך. "לא להיגרר אחריהם", קרא הרב אוירבך לתלמידיו, "המשמעות של הדברים זה חמור מאוד לקיום של כלל ישראל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בוועדת פרי הציגו בגאווה 11 אלף בני ישיבות שכבר ביקרו בבקו"ם החרדי החדש. אלו תלמידיו של המנהיג הליטאי הבכיר ביותר, הרב אהרן שטיינמן, המורה להמשיך ולהתייצב כפי שדורש צה"ל. אבל לצידם מאות מתלמידי הרב אוירבך מתעלמים מהצווים, וכמה מהם אף הגיעו לכלא שש.

תלמיד אחד עדיין כלוא שם, שניים נוספים השתחררו בשבוע האחרון, כשהם הופכים לגיבורים במגזר. "בחורים בני 17 עדינים אבל גדולי ישראל", אמר הרב שלמה ברנד, מקורבו של הרב אוירבך לחדשות 2. "הייתי אצלם, הם יוצאים בהתפעלות ואנחנו באמת מתגאים בהם. גדולי ישראל אמרו לי שהם נמסים בפני הבחורים האלו".

הנתונים עצמם אמנם מלמדים על עליה במשך שנה, אבל ללא ספק, רוב המתגייסים עשו זאת הרבה לפני סערת החוק: יותר מ-1,200 חרדים עלו על מדים במחצית השנייה של 2013, אבל במחצית הראשונה של 2014, במקביל לחקיקת חוק הגיוס, מדובר על כ-700 בלבד.

"החצי הראשון של השנה היה החצי הכי טוב בתולדות גיוס החרדים", הסביר שחר אילן, סמנכ"ל עמותת חדו"ש. "בחצי השני הייתה ירידה של כמעט חצי, וזאת הטעיה גדולה שמנסים להציג את העלייה שהייתה לפני חוק הגיוס כהצלחה של חוק הגיוס".

ויש גם את אפקט "צוק איתן": מאז תחילת המבצע חדלו ההתקפות על חיילים חרדים, ויותר צעירים מביעים התעניינות. האם היא תתורגם לגיוס ממש או שהמאבק יתחדש? אם זה תלוי ברב אוירבך התשובה ברורה.