גנץ ויעלון. האידיאולוגיות סותרות (צילום: דו"צ, חדשות)
"פגיעה בביטחון תדרדר את ישראל". יעלון וג | צילום: דו"צ, חדשות

אחרי סיום מבצע "צוק איתן", הקרב על תקציב הביטחון נפתח מחדש: שר הביטחון משה (בוגי) יעלון מזהיר הערב (חמישי) כי "פגיעה בתקציב הביטחון תדרדר את מדינת ישראל אל עבר מקומות שאסור לה להגיע אליהם. אל לנו להגיע למצב בו בעוד שנים אחדות נביט לאחור ולומר בצער כי אי-ההשקעה בביטחון הייתה מהלך חסר אחריות ששילמנו עליו מחיר כבד".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך טקס שנערך בחברת רפא"ל אמר יעלון כי "אי אפשר לדרוש מצד אחד צבא מאומן ומיומן, עם יכולות טכנולוגיות הגנתיות והתקפיות מהמעלה הראשונה ולוחמי יבשה בסדיר ובמילואים שמגיעים מוכנים ומצוידים ליום פקודה, ומצד שני לכבול את ידיו". הוא הדגיש את השינויים שעובר המזרח התיכון: "את מקומם של צבאות גדולים תפסו ארגוני טרור צמאי דם, מיומנים ומאומנים, חמושים מכף רגל ועד ראש לא רק באמצעי לחימה אלא גם באידיאולוגיה שקוראת תיגר על הסדר העולמי ועל מדינות המערב ותרבותן".

"מבצע 'צוק איתן', כמו גם מלחמת לבנון השנייה, רק חידדו עבור כולנו את הידיעה שמולנו ניצבים ארגונים בעלי מאפיינים צבאיים", ציין שר הביטחון. "בגבולנו הצפוני מתפרקת סוריה, ואת מקומו של משטר אסד תופסים כוחות אופוזיציה ומורדים שעלולים לנסות לאתגר אותנו ביום מן הימים".

"גם חללי צוק איתן לא היו בבית" (ארכיון) (צילום: רויטרס)
כוחות צה"ל סמוך לרצועת עזה בזמן "צוק אית | צילום: רויטרס

מערכת הביטחון דורשת 20 מיליארד שקלים לשנתיים הקרובות

יעלון הבהיר כי "אנו מוכנים לכל אתגר שכזה. בין אם מדובר בחיזבאללה או בחמאס, בארגוני טרור שצצים להם על קרקע אסלאמית-קיצונית, נשוב ונבהיר: לא נהסס להפעיל את מלוא עוצמתנו כדי לפגוע במי שינסו לשבש את חיינו ולסכן את אזרחינו וחיילינו. כפי שהוכחנו במהלך מבצע 'צוק איתן', סבלנותנו מעטה. יכולותינו רבות ומגוונות, ולרפא"ל יש חלק משמעותי בפיתוחן. לא נסבול התגרות ונגיב בתקיפות כלפי כל מי שיעלה על דעתו לבחון אותנו".

מערכת הביטחון כבר גיבשה את עמדותיה התקציביות לפני כמה ימים, והיא ככל הנראה הציגה אותם בפני הקבינט: העברה של 9 מיליארד לתקציב 2014 בגין מבצע צוק איתן והחזר מצב המלאים לקדמותו - דבר המעמיד את מחירה של יממת לחימה אחת על 180 מיליון שקל. בגין 2015 דורש משרד הביטחון תוספת של 11 מיליארד שקל, דרישה שתעמיד את תקציב הביטחון על 63 מיליארד שקל, וזאת לפני תוספות שצפויות להגיע כבר בחודשי השנה הראשונים.

יחד עם זאת, הודיעה מערכת הביטחון שהיא מתחילה בתחקורים יסודיים של המבצע ומהמסקנות צפויה להתגבש תוכנית חומש חדשה. כלומר, בחודשים הראשונים של 2015 תגובש תוכנית תקציבית הנוגעת להצטיידות וייתכן שגם להיערכות אחרת של סדרי הכוח.

לפיד: מערכת הביטחון אכן זקוקה ליותר כסף

אתמול נדרש לסוגייה גם שר האוצר יאיר לפיד. בריאיון למהדורה המרכזית הוא הבהיר כי מערכת הביטחון אכן זקוקה ליותר כסף כדי לפתור את בעיית המנהרות והרקטות, אולם לדבריו, "הכסף צריך להיות גם בחינוך, גם בבריאות וגם ברווחה והתפקיד שלי הוא לדאוג שהחלוקה תתנהל באופן הגון".

"ראש הממשלה אומר שהביטחון חשוב מאוד ואני מסכים איתו", המשיך לפיד, "גם בריאות חשובה, ואני בטוח שראש הממשלה מסכים גם עם זה. מתנהל דיון מקצועי ומקיף, ואנחנו מסתכלים על הצרכים הביטחוניים של ישראל. זה לא שצד אחד זורק מספר אחד, צד אחר זורק מספר אחר, ומגיעים לאמצע".