אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

אחרי מבצע "צוק איתן" בנות זוג רבות של חללים מצאו את עצמן נאבקות, בין המוות לכאב, גם בחוסר הוודאות הנובעת מהמחסור בהגדרה באשר למעמדן הפורמלי והיעדר זכויות. בשל היעדר נוהל מסודר הנוגע להודעה לבנות זוג, חלקן נאלצו לקבל את הבשורה המרה בסמס או דרך התקשורת. אולם כעת, מסתמנת תפנית לאחר שבצה"ל החליטו לגבש נוהל חדש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עליזה לביא, קיבלה במהלך המבצע ולאחריו פניות רבות מבנות זוג שמצאו את עצמן במעגל השכול, אך נטולות זכויות. במשרדה החליטו לקחת את הנושא צעד אחד קדימה ופנו למשרד הביטחון ולצה"ל - שם קיימו דיון משותף עם "העמותה לתמיכה נפשית לחברות חללי צה"ל" והצליחו לגבש נוהל חדש.

לפי הנוהל, שבצה"ל החלו ביישומו בימים אלה, חברות שאיבדו את בן זוגן בקרב והן חיילות המשרתות בצה"ל יהיו זכאיות ל-7 ימי חופשה מיוחדת כדי שיוכלו לצאת לשבעה. בנוסף, מפקדן הישיר הוא שימסור להן את ההודעה על דבר האובדן ואף יסיע אותן הביתה לאחר קבלת הידיעה הקשה.

עדנה סרוסי. איבדה את ארוסה ב"צוק איתן" (צילום: חדשות 2)
עדנה סרוסי. איבדה את ארוסה ב"צוק איתן" | צילום: חדשות 2

"אני בטוחה שאבא שלי לא רצה להיות זה שאומר לי שפז נהרג וזה היה לו מאוד קשה", אמרה אלה בר, חברתו של סגן פז אליהו ז"ל שנהרג במבצע צוק איתן, בדיון שנערך בוועדה לקידום מעמד האישה. "אני שמחה שהוא היה שם בשבילי אבל בדיעבד זה מאוד בעייתי. עכשיו יש לי איזה קצר עם ההורים שלי".

ישראל סרוסי, אביה של עדנה סרוסי, ארוסתו של סגן הדר גולדין ז"ל סיפר בדיון אף הוא על הקושי איתו התמודדה בתו בשל היעדר נוהל ברור. "ישנה נקודה נוספת והיא עניין ההגעה, צריך להסיע את החברה. אני עשיתי דרך של שעה בעשרים דקות כי נהגתי כמו מטורף", תיאר. "זה דבר טריוויאלי שצריך לדאוג לו".

עוד ביקש לדאוג לזכויות עבור מי שאיבדו את אהוב ליבן מבלי שהספיקו להתחתן. "עדנה הייתה מאורסת ונקבע לה מועד חתונה. בעוד שבוע היינו צריכים לחגוג את החתונה", אמר. "מי שמונע ממנה לקבל זכויות זה החוק היבש. החוק מכיר בידועות בציבור אבל במגזר הדתי החברות לא גרות יחד עם החברים. ארוסים ותאריך לחתונה זה לגמרי חיים משותפים וצריך להתייחס לכך בהתאם".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv