עשר שנים אחרי שנשא דברים בפני פורום של צעירים לפני גיוס ביהודה ושומרון, נחשפת הקלטה של סגן הרמטכ"ל כיום, האלוף יאיר גולן. בהקלטה שהגיעה לחדשות 2 Online נשמע גולן - אז מפקד אוגדת איו"ש - כשהוא מתריע מפני אובדן המוסר במהלך הלחימה ומותח ביקורת נוקבת על מקבלי ההחלטות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המפגש הזה התקיים במכינה הקדם צבאית "מגן שאול" שבנוקדים, כשנה אחרי הוצאתה לפועל של תוכנית ההתנתקות. השיחה החלה בסקירה ביטחונית, אבל תוך זמן קצר היא התגלגלה לוויכוח - שבמרכזו המוסריות המצופה מחיילי צה"ל. במשך עשור היא נשמרה ולא פורסמה, אלא שכעת בעקבות הסערה שבה היה מעורב גולן, היה מי שבחר להציף את הדברים. "מי שלובש מדים תפקידו לסכן את חייו למען שאלו שאינם לובשים מדים - יחיו בשלווה. אין לי שום בעיה עם זה", אמר גולן.

"נוכח אוכלוסייה אזרחית אנחנו לוקחים על עצמינו סיכונים בצדק. בלתי מתקבל על הדעת שאנחנו בשם ההימנעות מסכנה נחליט עכשיו שאנחנו מכסחים בית דירות. הורגים שם נשים, ילדים, לא מעורבים. בלתי נסבל. שימוש בכוח שנעשה בתווך אזרחי לעולם חייב להיות מרוסן, מוגבל ובמינימום ההכרחי. בלתי נסבל שניקח חיי אנוש שלא בצדק. ולכן אם יחידה צבאית צריכה ליטול סיכונים על מנת לא לפגוע בבלתי מעורבים, כן היא תיקח סיכונים על מנת לא לפגוע בבלתי מעורבים. אבל, אם היא צריכה לפגוע רק במחבלים לעשות את זה בצורה הכי בטוחה שיש".

"אין לנו זכות לקחת חיים של אדם סתם"

גולן נשאל על ידי הצעירים באותו פורום: "אם זה יהיה אזרחים או חיילים שלך - מה תעדיף?", והשיב: "אזרחים. מוסרית, אתה עומד עכשיו מול בית. אתה לא תהרוג אישה בת 60 גם אם היא ערבייה". בשלב הזה מתחיל ויכוח עם הצעירים הטוענים כי האישה עלולה להיות מסוכנת ואולי אף שתהיה עליה חגורת נפץ. "לא בכל סיטואציה קרבית מיד כולנו ימין, כולם עומדים בפני השמדה ולא כל אישה ערבייה מסתתר מאחוריה מחבל. אני מצפה ממפקדים להבין את הסיטואציה ולנקוט בצעדים שהם סבירים".

על רקע סערת החייל היורה מחברון אלאור אזריה, מעניינת במיוחד התייחסותו של גולן כבר אז לדילמות המתעוררות בשדה הקרב. "אני מצפה ממפקדים להבין את הסיטואציה ולנקוט בצעדים שהם סבירים. 138 הרגנו בדין ועוד 8 אזרחים שלא בדין. בחלק מהמקומות זה היה טעות סבירה, שנובעת ממצבי ביניים שאתה רמזת עליהם ובחלק מהמקומות זה היה פשוט עבריינות. שימוש בלתי מתקבל על הדעת בנשק שניתן לך בידיים. ניתן לך הכוח בסמכות המדינה ליטול חיים של בן אנוש. כולנו נבראנו בצלם? אין לנו זכות לקחת חיים של בן אדם סתם ככה", אמר גולן תוך כדי מתן דוגמא מתוך ההתנהלות היומיומית שקרתה בשטח. אותה הוא כינה אבסורדית.

"אני אתן לך סיפור - עומדים 4 חיילים במחסום ביציאה הצפונית משכם לכיוון הציר א-שמלייה. מגיע פלסטיני למחסום, מוציאים אותו מהרכב. חייל לפני זה בודק אישה פלסטינית. בעיני הפלסטיני נראה לו שהוא מישש אותה, בדק אותה לאורך הגוף. הוא פגע ברגשותיו האסלאמיים, הוא רץ כמו מטורף להכות את החייל. בסדר? עומדים שם 4 חיילים מול פלסטיני אחד. מה הם עושים? יורים בו. הוא לא חמוש, בן אדם די שמנמן, כבר לא כל-כך צעיר. למה לירות בו? למה ליטול את חייו?".

הריאיון המלא - בשישי (צילום: אריאל חרמוני,משרד הביטחון, חדשות)
גולן עם יעלון ואיזנקוט | צילום: אריאל חרמוני,משרד הביטחון, חדשות

בהמשך הוויכוח מעלה גולן את הטון ומבהיר: "אני תחקרתי את האירוע - אני יודע על מה אני מדבר. אתם באים לסנגר? אנשינו לא עושים טעויות? בחיים לא עשיתם טעות? אתם משוחררים מטעויות? אם כן זאת קהילת קדושים. אתם לא קדושים ולא כל אנשינו קדושים. היה שם מ"מ כושל שנהג ברשלנות ונטל חיים של פלסטיני סתם. למה? מה אתם רוצים, שאת זה נצדיק? זאת האומה שבה אתם רוצים לחיות? שהורגת סתם? אם אנחנו רוצים לבוא באיזושהי טענה מוסרית לכל אומות עולם לפלסטינים כדאי מאוד שנקפיד קלה כחמורה עם המוסר שלנו, קודם כל".

"תקופה של אובדן דרך"

"בגלל שהמצב עם הפלסטינים לדעתי לא כל כך פתיר, ולא בטוח שאנחנו בימי חיינו נראה איזשהו פתרון, וסביר יותר להניח שנחיה כמו בתקופת השופטים ותשקוט הארץ עד תקופת הלחימה הבאה, אתם מבינים על מה אני מדבר, אז בעיקר כדאי שנעסוק בעצמנו במוסר של עצמנו בלכידות של עצמנו ובלי לוותר לעצמנו. מכל הכיוונים - מהכיוון החילוני ומהכיוון הדתי, מהכיוון הימני ומהכיוון השמאלי. התחושה שלי היא שבשנים האחרונות אנחנו עושים יותר מדי ויתורים".

גולן, שבימים אלה נמתחת עליו ביקורת בעיקר מן הצד הימני של המפה, בין היתר מפיו של ראש הממשלה ושרים בכירים, נשמע כבר אז ביקורתי כלפי הממשלה המכהנת וכלפי מי שעמד אז בראשה - אהוד אולמרט. "אנחנו בפירוש באיזשהי תקופה של אובדן דרך. הרי כל אחד שעיניו בראשו יכול להגיד את זה", הוא אמר. "זה זועק לשמיים. מתופעות של שחיתויות במערכת השלטונית ודרך חוסר יכולת להוביל מהלכים חברתיים מקיפים".