15 שנים לנסיגה מלבנון: בשנת 2000 החליט ראש הממשלה דאז אהוד ברק על פינוי צה"ל מרצועת הביטחון. בחודש מאי, הוצאו החיילים, פונו והושמדו הבסיסים וננעלו שערי הביטחון לאחר 18 שנים. היום (רביעי), חמש עשרה שנים לאחר מכן, הותר לפרסום תיעוד נדיר מהפינוי של מוצב הבופור - שנשמר עד כה בארכיון צה"ל במשרד הביטחון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בסרטון נראים הכוחות נעים החוצה מהבסיס המיתולוגי בשיירות, רגעים ספורים לפני הפיצוץ רב העוצמה שתועד מהאוויר. לוחמי חיזבאללה פתחו באש לעבר החיילים במהלך חזרתם לישראל. בצה"ל השתדלו שהפיצוץ לא יחריב את האתר ההיסטורי הצמוד למוצב.

הבופור, ארכיון (צילום: אלכס דרוקובסקי, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)
צילום: אלכס דרוקובסקי, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון
שרידי המוצב למחרת הפינוי (צילום: רויטרס)
שרידי המוצב למחרת הפינוי | צילום: רויטרס

הנסיגה החלה בפועל ב-23 במאי: חיילי צה"ל עזבו את המוצבים בלבנון בשיירות ארוכות, תוך שהם סופגים אש מלוחמי חיזבאללה. כל אותה העת הפגיז חיל האוויר הישראלי את המוצבים הנטושים, שחלקם נתפסו מאוחר יותר על ידי פעילי חיזבאללה החוגגים.

בופור (צילום: אלכס דרוקובסקי, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)
צילום: אלכס דרוקובסקי, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון

שהות צה"ל בלבנון גבתה עד שנת אלפיים 1,216 חללים, והמחיר הכבד והלחימה המתמשכת הלכו והגבירו את הלחץ הציבורי לסגת מלבנון - לחץ שהוביל להבטחתו של ברק להוציא את צה"ל מרצועת הביטחון בתוך שנה ממועד כניסתו לתפקיד ב-1999.

יציאת צה"ל מלבנון, 2000 (צילום: חדשות 2)
פינוי הכוחות מלבנון, 2000 | צילום: חדשות 2

מוצב הבופור, שנכבש במלחמת לבנון ב-1982 בקרב עקוב מדם, הפך לסמל במהלך שהיית צה"ל בלבנון - ופינויו הפך גם כן לסמל לנסיגה. סיפורם של החיילים במוצב עמד במוקד הספר המצליח "אם יש גן עדן" של רון לשם, שעובד לסרט זוכה הפרסים "בופור"של יוסי סידר - סרט שאף היה מועמד לפרס האוסקר לסרט הזר הטוב ביותר.