לא מורידות עיניים מהמסך (צילום: דו"צ)
עלייה בביקוש לתפקיד. ארכיון | צילום: דו"צ

הוא נחשב לאחד התפקידים השוחקים ביותר בצה"ל ובמרוצת השנים נשמעו תלונות רבות על אופי השירות והתנאים. אבל, מאז מבצע "צוק איתן" וההצלחות המבצעיות שנרשמו בסיכול חדירות מחבלים לישראל מזהים בצה"ל עלייה חדה ברצון של נערות להתגייס למערך התצפיתניות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך ימי המבצע וגם לאחריו עלו לכותרות סיכולים על גבול הרצועה הודות לערנות ולתפקוד המקצועי של תצפיתניות החמ"לים. בצבא מודים כי למרות שמדובר בתפקיד לא קל - הוא מאתגר במיוחד. אם בעבר הסירוב להגיע אליו היה רב ואחוזי השרידות בו היו נמוכים, בצה"ל כבר מרשים להגיד שמדובר במהפכה של ממש.

על פי נתוני אגף כוח האדם חלה עלייה של כ-45% במוטיבציה לתפקיד התצפיתנית בגיוס מרס 2015 לעומת מרס 2014. בנוסף, חלה ירידה של 35% בנשירה מהשירות בשנת 2015 בהשוואה לגיוס מרס 2014, וירידה של 80% במקרי הסרבנות בגיוס מרס 2014 לעומת גיוס מרס 2015.

סיכול החדירה בזיקים. ארכיון (צילום: דובר צה"ל)
סיכול החדירה בזיקים. ארכיון | צילום: דובר צה"ל


"העיניים של המדינה"

"יש לא מעט סיפורים שמתפרסמים על הישגים של תצפיתניות בשטח, ומה שפעם היה שמועה מפה לאוזן היום מגולם בעובדות", הסבירה לחדשות 2 Online רמ"ד איסוף קרבי בחטיבת כוח האדם, רס"ן אופירה אלבז.

בזרוע היבשה מציינים כי בלשכות הגיוס יש בנות שאף מבקשות להיות תצפיתניות. "אלה בנות שלא שובצו לתפקיד וביקשו להגיע להיות בו, וכך היקף הבנות שרוצות עולה". לדבריה, בשנים האחרונות הצבא עשה קפיצת מדרגה בשיפור תנאי השירות שלהן, ויש הקפדה על הנהלים. "מקפידים לשבץ שש בנות במשמרת ויש שיפור גדול בתנאים הפיזיים הלוגיסטיים".

לאחר הטירונות וההכשרה, התצפיתנית עוברת תקופת חפיפה בה היא לומדת את הגזרה שתהיה תחת עיניה. הכשרה זו לוקחת בין שלושה לחמישה שבועות. לאחר מכן, בשנה הראשונה, היא נמצאת עשרה ימים ביחידה וארבעה ימים בבית, ולאחר שנה ועד השחרור התנאים הם: תשעה ימים בבסיס וחמישה ימים בבית. על פי הצבא, כל משמרת היא ארבע שעות תיצפות ושמונה שעות מנוחה וחוזר חלילה.

"הן העיניים של המדינה וזו לא קלישאה", מסכמת רס"ן אלבז. "היא צופה על הגבול, מכווינה את הכוחות וסוגרת מעגל".

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv