זוכרים את נפגעי פעולות האיבה: לאחר הטקס הממלכתי לחללי מערכות ישראל, מדינת ישראל מרכינה את ראשה לזכר ההרוגים בפעולות הטרור והאיבה. בהר הרצל בירושלים התקיים בצהריים (רביעי) טקס לזכרם של נפגעי פעולות האיבה בהשתתפות ראשי המדינה - בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנשיא ראובן (רובי) ריבלין, נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והרמטכ"ל גדי איזנקוט. על פי נתוני משרד הביטחון, כמיליון וחצי בני אדם פקדו היום את בתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאיר סחיווסחורדר, שאיבד את שני הוריו ושלושה מאחיו בפיגוע במסעדת "סבארו" ב-2001, הקריא את ה"קדיש" בפתח הטקס. לאחר מכן פנה ראש הממשלה בנימין נתניהו למשפחות הנפגעים ואמר: "כאבכם כאבנו, אנו חולקים עמכם את משא היגון. אינני יודע מדוע דווקא ארץ ישראל נקנית בייסורים, אבל אנחנו יודעים שהייסורים קושרים אותנו בעבותות אהבה לארצנו. גם משום כך אנחנו נכונים לדבוק בה, להגן עליה במסירות נפש".

נתניהו גינה את מבצעי פעולות הטרור: "הם אינם מבחינים בין לובשי מדים ואזרחים מהשורה, בין המשרתים בחזית לנמצאים בעורף וגם בין יהודים ללא יהודים. שנאתם עיוורת, מבחינתם כולנו מהווים מטרה".

נתניהו: "הפסיקו את ההסתה, כך לא עושים שלום"

"למדנו להגן על עצמנו ולבוא חשבון עם מסיתים, פורעים ורוצחים. מעם חסר ישע הפכנו לאומה נחושה שמשיבה לתוקפיה מכה ניצחת. הם ביקשו ליטול חיים ואנחנו הוספנו חיים, ידענו תמיד שעלינו להבטיח את העליונות המוסרית שלנו על פני מבקשי רעתנו. יתרוננו טמון בכוח הרצון, בשליטה העצמית, בהימנעות מנקמה עיוורת", הוסיף נתניהו - שציין את הטבח בבית הכנסת בירושלים, חטיפת שלושת הנערים, פיגועי הדריסה ואת הפגיעה באזרחים במבצע "צוק איתן".

לאחר מכן התייחס ראש הממשלה גם לפיוגעים נגד יהודים בחו"ל: "רדפנו את המפגעים ונפרענו מהם., הטרור המתגבר של האסלאם הקיצוני מצא את דרכו גם אל אחינו באירופה וליווינו את הנרצחים מה'היפר כשר' בפריז למנוחת עולמים בהר הזה. כאומה ששואפת לשמור על צלם האנוש של בניה, לא נתיר למי שדוגלים בערכים מעוותים להניף את חרב השנאה. מקומם של רוצחים לא יהיה עמנו. לצערי לא כך בקרב שכנינו. בקרב רבים משכנינו מאדירים רוצחים ונושאים אותם על כפיים. ככל שהם רוצחים יותר, מאדירים אותם יותר".

"אנו אומרים לשכנינו - עצרו את ההסתה, חידלו מהאדרת רוצחים, כך לא עושים שלום. אחיי ואחיותיי, מדינת ישראל מצויה במאבק על קיומה ואנחנו נמצאים במאבק הזה מאז יומנו הראשון כמדינה. היום אנחנו זוכרים את חללי מערכות ישראל שנפלו על משמר ארצנו ואת אלפי האזרחים שנקטלו בידי מרצחים שפלים. אני מבקש לחזק את ידיכם בהתמודדות היומיומית והאינסופית עם כאב האובדן, אני מבקש לשלוח איחולי מזור לפצועים בשמי ובשם כל אזרחי ישראל. זכרם של חיילי פעולות האיבה יהיה נצור בלבנו לעד", סיכם נתניהו.

"ידנו מושטת לשלום" (צילום: גיל יוחנן)
מרכינים ראש לזכר ההרוגים | צילום: גיל יוחנן

בת-גלים שער: "זו זעקה שמעבר למילים"

בת-גלים שער, אמו של גיל-עד שער שנחטף ונרצח יחד עם נפתלי פרנקל ואייל יפרח, ייצגה את המשפחות השכולות בטקס. "ייחודו של יום הזיכרון בדממה שמאפיינת אותו. כולנו דוממים, כולם מדממים. דממה, דם מה. זו אינה שתיקה של אילמות רגילה, זו זעקה שמעבר למילים", אמרה שער.

"אין המילים יכולות לתאר את עוצמת הרגש, את עומק הכאב. קדושת היום היא בדממה, בשקט, ללא מילים, מבטים מהוססים, מחבקים. נשתוק מעט ביחד. קול דממה דקה, קול לחישה, תפילת הלחש, לחישתו של גיל-עד ברגעיו האחרונים, קול שליווה אותנו בכל אותם ימים לא פשוטים. וכל זה הולך ומתחזק מסוף העולם ועד קצהו. איזו תושייה, גבורה, עוצמה של מי שלא מלאו לו 18 שנה", הוסיפה שער.

האם השכולה כינתה את הר הרצל "הר הנערים והנעורים - בדממה אנו עומדים בכאב המשותף לכולנו, מתייחדים היום עם כל יקירנו ששמם חרוט, דורות של מבוגרים, ילדים ונערים נוטפי טללי נעורים, מתוועדים בשמיים עם שלושה נערים. אפשר רק לנסות ולדמיין את מפגש הנשמות, את הקולות, את השקט, את הרכנת הראש של כולם היום איתנו למטה".

"כולנו העומדים כאן עם התחושה של שותפות גורל, של כאב האובדן, מנסים להתמודד יום יום, שעה שעה, עם מציאות בלתי אפשרית. עם זאת, לא רק שותפות גורל הייתה לאורך השנים אלא גם שותפות ייעוד, תקווה לעתיד טוב יותר, אמונה גדולה שעם ישראל חי, שיש לו תפקיד בעולם". בתום דבריה פנתה שער לקדושה ברוך הוא: "ריבונו של עולם, ראה כמה טוב יש בעולמך. הטוב שנתת באדם שנברא בצלמך יגבר על הרע. יקירינו שאינם עוד עמנו שהאמינו באדם ובטוב לבו ביקשו להרבות אהבה וחסד בעולמך. אלה הקמים עלינו פגעו בגופם אך נשמתם ונשמת העם היהודי יימשכו לעד. יחד נתמודד עם האתגרים שנכונו לנו כעם".

האנדרטה לאחר מחיקת שמו של אבו-חדיר (צילום: חדשות 2)
האנדרטה לאחר מחיקת שמו של אבו-חדיר | צילום: חדשות 2

שמו של אבו ח'דיר הוסר מהלוח לבקשתו

על פי נתוני הביטוח הלאומי, 2,538 אזרחים נהרגו בפעולות איבה מתום מלחמת העצמאות ועד היום, כאשר בשנה האחרונה נהרגו 31 אזרחים. הנתון כולל גם 122 אזרחים זרים, תיירים ועובדים שנהרגו בפיגועים. בביטוח הלאומי, שאחראי על הטיפול בנפגעי האיבה, הוסיפו כי פיגועי האיבה הותירו 2,997 יתומים (101 מתוכם איבדו את שני הוריהם), 850 אלמנים ואלמנות ו-943 הורים שכולים.

מוחמד אבו ח'דיר, הנער בן ה-16 שנרצח בידי יהודים כנקמה על חטיפת הנערים, הוסף לקיר הזיכרון לחללי פעולות האיבה בהר הרצל לקראת יום הזיכרון. משפחתו של אבו-ח'דיר דרשה להסיר את שמו של מוחמד מהלוח - והיום הוסר שמו של אבו-ח'דיר מהלוח. אביו של הנער אמר אתמול בריאיון לקול ישראל בערבית כי הוספת שם בנו ללוח היא צביעות: "הם רוצים להצטייר בעולם כלא גזענים, מוטב היה שהיו מאפשרים לי לתלות את תמונתו על הבית במקום לציין את שמו בהר הרצל".

פרט להכרה כנפגע פעולות איבה זוכה משפחתו של אבו ח'דיר, כמו יתר המשפחות, לתנאים וקצבאות מהמדינה. אבו ח'דיר אינו מקרה תקדימי - בעבר הוכרו מספר ערבים שנפגעו על ידי יהודים על רקע לאומני, כגון ארבעת הנרצחים בפיגוע שביצע עדן נתן זאדה בשפרעם באוגוסט 2005.