הצוללת דקר. עיבוד מחשב (צילום: הצוללת 'דקר' 1968, חדשות)
הצוללת דקר. עיבוד מחשב | צילום: הצוללת 'דקר' 1968, חדשות

שבוע אחרי היעלמותה של צוללת חיל הים אח"י דקר, במטה הכללי עוד הייתה תקווה למצוא את הצוות בחיים. "4 יממות הם יכולים להישאר עם חמצן בפנים", אמר לנוכחים מפקד חיל הים האלוף שלמה אראל, "כל זאת בהנחה שהתאים לא מוצפים". 30 שנים אחרי שנמצאה ו-51 שנים אחרי שאבד עמה הקשר, מתיר ארכיון צה"ל במשרד הביטחון לפרסום את הפרוטוקולים החסויים מישיבת פורום מטכ"ל הדרמתית.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

עקבותיה של הצוללת אח"י דקר נעלמו ב-25 לינואר 1968 כשעשתה את דרכה מבריטניה לישראל. על סיפונה היו 69 אנשי צוות בפיקודו של רס"ן יעקב רענן. למרות חיפושים נרחבים שנערכו על ידי חילות הים והאוויר, במשך עשרות שנים גורלה של הצוללת הפך לתעלומה עד להימצאות שרידיה ב-1999. אף איש צוות לא שרד. סיבת הטביעה נותרה עלומה עד היום.

האלוף אראל שיתף את חבריו במטה הכללי ברגעי המתח לאחר שהבינו בחיל הים שנותק הקשר עם צוות הצוללת. "לאחר יום שלם שלא הצליחו ליצור קשר, היא הופיעה שוב, אך בערב לא באה הביקורת הבאה והתחלנו להתרגש", סיפר אראל.

פעולות החיפוש (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון. צלם במחנה- מיקי, חדשות)
פעולות החיפוש | צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון. צלם במחנה- מיקי, חדשות

לא השאירה עקבות

"עשינו 1,200 שעות (חיפוש) של חיל הים ו-900 שעות עשו אוניות סוחר שגייסנו לעסק", עידכן האלוף במצב החיפושים העדכני. "חיל האוויר עשה 58 גיחות, 360 שעות טיסה, 47 גיחות של (צבאות) זרים".

השאלה המרכזית שהעסיקה את חברי הפורום היא סיבת היעלמותה של הצוללת ואיך זה שלא השאירה עקבות. "לא הייתי נכנס לספקולציות", אמר בזהירות מפקד חיל הים. "יכולה להיות קטסטרופה טכנית שהצוללת יורדת בבת אחת. אני רואה אפשרות פיזית טכנית של פגיעה בשגגה בעיקר על ידי צוללת זרה".

הרמטכ"ל רב אלוף חיים בר-לב ניסה לסכם את ההשערות. "איננו יודעים איפה היא, איננו יודעים איך ומה קרה לה", ציין. "כל ההשערות והערכות... כל מה ששלמה אמר, כל זה טכנית ותאורטית יכול לקרות. לאף אחת מהדרכים הללו אין סבירות גבוהה. לא סביר שפגעו בה או התנכלו בה בצורה של חבלה או בצורה של טורפדו".

ספינת חיפוש (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון- צלם במחנה מיקי, חדשות)
ספינת חיפוש | צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון- צלם במחנה מיקי, חדשות

אגדות ועיוותים

בר לב סיפר לקצינים הבכירים על המפגש הקשה עם משפחות אנשי הצוות ועל החשיבות לספר להן את האמת. "זה היה מעמד קורע לב, אבל חשוב שעשינו זאת", שיתף אותם בתחושות. "סביב העניין הזה הולכות כל מני אגדות ועיוותים - חשוב לומר את האמת וכל האמת".

הישיבה הזו הייתה רק תחילתו של הטיפול בפרשה שנמתח לאורך שנים ארוכות. במשך השנים עלו השערות שונות לגבי סיבת היעלמותה של הצוללת – מפגיעה מכוונת של הצי סובייטי ועד סיבות על טבעיות בלתי מוסברות.

בשנת 1999 אותרו שרידי אח"י דקר במעמקי הים, כ-480 ק"מ מהיעד אליו הייתה אמורה להגיע. סיבת הטביעה לא התבררה באופן ודאי עד היום, אך ההערכה הבולטת היא שמדובר בתאונה או בכשל טכני.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו