מערכת אילי SPIKE (ארכיון) (צילום: רויטרס)
מערכת אילי SPIKE (ארכיון) | צילום: רויטרס

האם נמצאה דרך להוציא לפועל למרות הכל את עסקת הנשק עם הודו? על פי דיווחים בהודו, הממשלה בוחנת אפשרות לבצע את העסקה, במסגרתה תרכוש טילים נגד טנקים מסוג ספייק, בשווי חצי מיליארד דולרים, באפיק ממשלתי. זאת, לאחר שלפני כשבוע וחצי, רפאל אישרה רשמית על ביטול העסקה, לאחר שהתעשיות הביטחוניות המקומיות דרשו לאפשר להן לפתח את הטכנולוגיה בעצמן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הצבא ההודי לחץ על ראש הממשלה מודי לבצע את העסקה מול ישראל בכל זאת, שכן לתעשיות המקומיות ייקח זמן רב לפתח טכנולוגיה דומה. משכך, מסתמן כי מודי יבצע את העסקה ברמה הממשלתית, במקום האפיק המקורי: עסקה בין צבא הודו לחברת רפאל הישראלית. ההערכה מתחזקת לאור הודעתו הפתאומית של מנכ"ל רפאל לפיה הוא מצטרף לנסיעתו של ראש הממשלה נתניהו להודו בשבוע הבא.

נתניהו ומודי בביקורו בארץ (צילום: לע"מ, חדשות)
נתניהו ומודי. היחסים החמים יישמרו? | צילום: לע"מ, חדשות

במסגרת העסקה צפויה הודו לרכוש 8,000 טילים נגד טנקים מסוג "SPIKE" ו-300 משגרים. המגעים לעסקה החלו כבר בשנת 2014 אך הושלמו רק בשנה שעברה לאחר שהצדדים התקשו להחליט על תג מחיר משותף. על פי תנאי העסקה, הודו אמורה הייתה לרכוש מ"רפאל" טילים נגד טנקים מסוג גיל המכונים "SPIKE" בשווי כולל של 550 מיליון דולרים. מדובר במערכת נישאת המיועדת לפגוע בטנקים והחידוש בה היא שהיא ננעלת על המטרה עוד לפני שיגור הטיל.

ראש הממשלה מודי, שביקר בשנה שעברה בישראל במסגרת ההתקרבות בין המדינות, קיבל את ההחלטה כחלק ממדיניותו לחזק את הצבא של המדינה השנייה באוכלוסייתה בעולם, לנוכח המתיחות הנמשכת בין הודו לפקיסטן ומחשש להתלקחות מחדש של סכסוך הגבולות של הודו עם סין העממית.