איך יראה הסבב הבא? (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
הדילמה הישראלית מעמיקה | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

על רקע יום הקרב שהתחולל בשבת בגבול הצפון וההתנגשות הצבאית עם אירן, התכנס אמש (ראשון) הקבינט המדיני-ביטחוני ודן בשאלה כיצד להתמודד כעת עם האיום האירני שנראה שמשנה את פניו.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עד כה התמודדה ישראל עם אירן וגרורתיה - חיזבאללה בצפון, חמאס בדרום ומיליציות שיעיות בסוריה -  פנים אל פנים. המדיניות הייתה שהמאבק יתמקד "בזרועות התמנון", כלומר באותן גרורות, אך כעת נשאלת השאלה האם לא הגיע הזמן לפגוע בתמנון עצמו - באירן.

שרידי טיל הנ"מ ששוגר מסוריה, פברואר האחר (צילום: חדשות)
טיל נ"מ ששיגרה סוריה | צילום: חדשות

גורמים בקבינט אמרו בדיון כי ייתכן והגיע הזמן לעלות מדרגה במדיניות: אם תל אביב תותקף בטילים אירניים - טהרן תותקף בטילים ישראליים. חשוב להבהיר כי לא מדובר במדיניות ישראלית חדשה שנקבעה, אלא רק בקולות שנשמעו בתוך הקבינט.

אותם קולות שנשמעו בדיון ממחישים למעשה עד כמה ירושלים מודאגת מהאיום המתרחש על ישראל מגבול הצפון, גם אם אינו נראה כקיומי. לפחות בינתיים.

הפלת מטוס ה-F-16 בצפון (צילום: רויטרס)
מטוס "הסופה" הישראלי שהופל | צילום: רויטרס

בישראל כרגע אין כוונה להירתע

תהא המדיניות אשר תהא, נראה שהמציאות הביטחונית הולכת להיות מתוחה הרבה יותר: ראש הממשלה נתניהו כבר הכריז כי ישראל תמשיך במדיניותה, וגם בצמרת צה"ל הבהירו שדבר לא השתנה - גם לא היכולות - ושימשיכו לפעול. מנגד, בסוריה הכריזו שבפעם הבאה של אירוע דומה - תגובתם תהיה חמורה הרבה יותר.

אם הצדדים יממשו את איומיהם כפי שהצהירו, נראה שזו רק שאלה של זמן עד שתופיע הדילמה הישראלית האם לפעול בסוריה, ולהסתכן בכך בהרחבת העימות, או להבליג - בין אם בניסון האירני הבא להעביר אמצעי לחימה מתקדמים ובין אם תזהה ביסוס מתקנים אירניים נוספים.

למרות ההסלמה ופוטנציאל ההתלקחות, בישראל כרגע אין כוונה להירתע אלא להמשיך ולהקשות על הכוחות האירניים להתבסס בסוריה. אחת המשמעויות לכך היא שהמסדרון להתנגשות בין ישראל לאירן הפך לרחב יותר.