כבר היה נדמה שמצוקת התצפיתניות נפתרה: לפני חמש שנים פירסם נציב קבילות החיילים דוח חמור על מצב התצפיתניות בצה"ל. בדוח נקבע כי התצפיתניות משרתות בתנאים קשים וסובלות ממחסור בשינה ובכוח אדם, משחיקה ומבעיות רפואיות. בנוסף, הן נחשפות ליחס קשה מצד המפקדים. בתגובה, הרמטכ"ל דאז בני גנץ אישר רכש מיטות, מזגנים וציוד נלווה וכן שינוי היחס לתלונות רפואיות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אולם בשטח, בכל הגזרות, נראה שדבר לא השתנה. למרות שמדובר בתפקיד שוחק ואחראי שמצריך ריכוז גבוה במשך שעות ארוכות מול המסך, בהן מאתרות התצפיתניות מחבלים ומכוונות את הכוחות בשטח - בפועל, הנחיות הרמטכ"ל לא נשמרו. החיילות עצמן לא יכולות לדבר, מחשש שיבולע להן רע, ולכן בני המשפחה הם אלה שמתלוננים בשמן.

"מבחינה תברואתית, ובמיוחד בתוך החמ"ל איפה שהן נמצאות, מטונף", מספרת אם לתפציתנית בעוטף ירושלים. "יש עכברים במטבח, כל מיני מזיקים, זה לא ממש סימפטי". גם אם לתצפיתנית בגבול מצרים מספרת סיפור דומה: ""באזור השינה שלהן מסתובבים עכברים וחולדות. בקיץ היה גל יתושים שכנראה היו נגועים בשושנת יריחו ולא מעט חיילים נדבקו בו, בהם גם הבת שלי - זה וירוס קשה שמפתח פצעים שאוכלים את הבשר מבפנים".

אם לתצפיתנית המשרתת ביהודה ושומרון מוסיפה כי נגרם לבתה נזק רפואי משמעותי. "יום אחד הגיע אורתופד צבאי לצפות בהן, ואמר כי נגרם להן נזק אדיר לגב". אם שבתה משרתת בגבול הדרומי סיפרה כי בתה נפגעה בעיניים: "חודשים הייתה לה מצלמה מרצדת, לא הצליחו לסדר אותה ולא היה תקציב להחליף אותה. היא הסתובבה עם כאבי עיניים במשך חודשים".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מערך התצפיתניות עובד ימים ולילות למען ביטחון המדינה ומאופיין באוכלוסיה איכותית וערכית המבינה את חשיבות ואחריות התפקיד המוטל עליה. בשנים האחרונות נמצא בעיצומו תהליך שדרוג התשתיות בחמ"לי האיסוף השונים. כמו כן, הוחלט לשפר את תנאי השירות ולאפשר יציאה הביתה אחת לשבועיים, בהתאם לדרישות המבצעיות. צה"ל פועל וימשיך לפעול על מנת להתאים את תנאי שירות התצפיתניות לדרישות המבצעיות לצד הדאגה לרווחתן האישית. כל מקרה פרטני נבחן ומטופל על ידי המפקדים והגורמים הרלוונטיים".