אחד הנושאים המרכזיים שעלו בדוח המבקר שהתפרסם אמש (שלישי) היה האופן שבו התבצעה התקיפה הבלתי יעילה של מנהרות חמאס מהאוויר. כשהמבקר יוסף שפירא מתייחס להיעדר אסטרטגיה ופערי מודיעין בעניין המנהרות, הוא בין השאר מתכוון להפרעה ולעיכוב שגרמו התקיפות הללו לכוחות בשטח שנכנסו קרקעית בשלב מאוחר יותר לשטח רצועת עזה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חמאס הקים את מערך המנהרות שלו במרחק של 2-3 קילומטרים מגדר הגבול. המנהרה נחפרת מתחת לבית או מבנה, כשראשיתה בפיר מנהלי. חלקה הראשון בנוי בצורת זיג זג כדי למנוע קריסה או הדף, ואז המשכה חוצה מתחת לגדר לתוך שטח ישראל.

תקיפת צה"ל בעזה, ארכיון (צילום: רויטרס)
תקיפת ברצועת עזה (ארכיון) | צילום: רויטרס

בשלב זה המנהרה מתפצלת למספר יציאות בתוך השטח שלנו. מלבד זאת, קיימת התפצלות גם בתוך השטח העזתי למספר כיוונים ומגיעה עד מתחת לבתים תמימים לכאורה. בתוך הבתים הללו נמצאים הפירים המבצעיים - מהם עלולה בין השאר להתבצע חדירת מחבלים.

הבעיה היא שהמודיעין יודע בדרך כלל איפה מתחילות החפירות, בסביבת הפיר המנהלי, כי סביבן יש פעילות רבה. במבצע צוק איתן לא היה ידוע היכן המנהרות מתפצלות ומה מקומן של הכניסות האחרות המבצעיות למנהרות.

הפצצת הפירים המנהליים הפריעה לכוחות

לפני שהוחלט על פעולה קרקעית, בנסיון לפגוע במנהרות, חיל האויר הפציץ את הכניסות הראשיות של המנהרות, כי זה מה שהיה ידוע. אלא שאז התברר שהפגיעה בנקודה הזאת לא הרסה את המנהרות, כי עדיין אפשר היה להיכנס מכל אחד מהפירים האחרים.

מנהרות עזה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

לאחר מכן, כשהוחלט להיכנס קרקעית לטפל במנהרות, הכוחות הגיעו לנקודת הפצצה ונאלצו לעבוד שם ימים ארוכים: הם נדרשו לעתים לפעול תחת אש ולהסתייע בכלים כבדים, כדי לפנות את ההריסות ולהתחיל לחפש את הפירים האחרים. בשל כך, פרק הזמן הקצר שהובטח לטיפול במנהרות נמשך יותר משבועיים. אם רצו ותכננו לפעול קרקעית נגד המנהרות, ברור שההפצצות האוויריות היו מיותרות ומזיקות.

כך נראתה התסבוכת בדיוני הקבינט. בדיון שהתקיים ב-2 ביולי 2014 בעניין המנהרות ניתן לראות את הפער המדובר:

גנץ: יש אפשרות לתקיפה מנגד (אווירית).
בנט: מה זה נותן?
גנץ: שום דבר. מפילים פצצות לתוך הפיר. מה שמשבש משבש, לא הרבה מעבר.

נתניהו,, גנץ ויעלון בימי המבצע
נתניהו,, גנץ ויעלון בימי המבצע | צילום:

בדיון שהתקיים למחרת, שאל נתניהו לגבי אפקטיביות הצעד:

נתניהו: הפצצת פירים תנטרל שימוש במנהרות?
גנץ: לא יודע, אולי ישבש.
נתניהו: ייתכן שימנע מאיתנו להיכנס, אבל האם מהם זה לא יימנע מלהפעיל אותן?
כוכבי (ראש אמ"ן): אפקטיביות נמוכה ביותר.

חוסר האפקטיביות ניכר בדיון שהתקיים מספר ימים לאחר מכן, ב-8 ביולי:

בנט: תקיפה אווירית מקשה אחר כך על המבצע הקרקעי?
גנץ: מקשה.
נתניהו: צריך לעבור דרך ההריסות
בנט: מההפצצות של היום חמאס בכל זאת הפעילו מנהרה.