סמ"ר גליה מלסה (צילום: דובר צה"ל)
סמ"ר גליה מלסה | צילום: דובר צה"ל

כשסמ"ר גליה מלסה ביקרה בחודשים האחרונים בעוטף עזה ושמעה את התרעת "צבע אדום" בפעולה, מלבד את תחושת החשש הטבעי היא חשה גם סיפוק. לצד ההתרעה במערכת הכריזה הופעלה גם ההתרעה באפליקציה של פיקוד העורף אותה פיתחה מלסה, רק בת 23, במסגרת שירותה הצבאי.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

כן, בצה"ל יש לא רק לוחמים, נהגים, טבחים ופקידי שלישות: יש מי שזוכים לשרת כמפתחי אפליקציות – מקצוע שבוודאי לא יזיק להם כשיפשטו את המדים. מלסה היא הנדסאית אלקטרוניקה בענף ההתרעה של פיקוד העורף. הענף הזה אחראי על הצופרים ברחובות, על ההתרעות באמצעי התקשורת – וגם על האפליקציה החדשה. מלסה אמונה על פיתוח מערכות התרעה טכנולוגיות מתקדמות בסלולר.

היא הצטרפה לעבודה על האפליקציה אחרי שכבר סיימו לתכנן אותה. "ביצעתי המון פעולות שתורמות לרמת הביצוע", היא מספרת. "בדיקות שונות, עיצוב המערכת, הכנסת שיפורים וייעול הביצועים".

אבל עיקר הגאווה שלה נוגע למהירות ההתרעה – עניין של חיים ומוות לתושבי העוטף. "היא המהירה והאמינה ביותר מכל האפליקציות הלא רשמיות שנמצאות בשוק", היא טוענת. "לפני מספר חודשים נורתה רקטה והאפליקציה שלנו התריעה במהירות המרבית – 4 שניות לפני האפליקציות האחרות. זה הישג מדהים בעיקר כי לתושבי עוטף עזה יש 15 שניות לרוץ למקלטים".

בן משה (מימין) ומורדוב
בן משה (מימין) ומורדוב | צילום:

טריוויה בדרך לבה"ד 1

בעוד האפליקציה של מלסה עשויה להציל חיים, האפליקציה של סמ"ר עידן בן משה בן ה-21 עשויה להקל על הקצינים לעתיד. בן משה, תכניתן ביחידת מצפ"ן, למד הנדסת תוכנה. האפליקציה שלו, "אלוף המקראות", מסייעת לחיילים ללמוד את החומר לבחינות הכניסה לבית הספר לקצינים, בה"ד 1. 

"החומר באפליקציה מועבר בצורה מאוד כיפית, עם שאלות טריוויה וטבלאות שיאים ולפי נושאים - בדיוק כמו במבחני הכניסה לבה"ד 1", הוא מסביר. את האפליקציה פיתח יחד עם חברו מחיל הלוגיסטיקה, סגן אמיר מורדוב, לאחר שהשניים גילו ש"חיילים היו ממש מבולבלים ולא ידעו כיצד להתכונן למבחן עם הספרים העבים". לדבריהם, "האפליקציה נותנת מענה ורואים את התפוקה שלה בציונים".

כמו אפליקציית פיקוד העורף, גם האפליקציה של בן משה ומורדוב זמינות לכל האזרחים, ולא רק ללובשי מדים. היא אף זיכתה את השניים בפרס של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. "קיבלנו מיילים מכל הכיוונים, כולל מחיל הים", מספר בן משה. "אין צוער שיוצא מחיל האוויר שלא מקבל את ההוראה – 'תקנה גרביים חדשות לבה"ד 1 ותוריד את האפליקציה".

הכנה לבה"ד 1 (צילום: דו"צ)
הכנה לבה"ד 1 | צילום: דו"צ

מגמה צה"לית

ומה אחרי הצבא? גם בן משה וגם מלסה מבינים שהניסיון והידע שהם צוברים בשירות הצבאי יפתח להם כמה דלתות בחיים האזרחיים. "אני בהחלט רואה את עצמי עושה את זה בעתיד", אומרת מלסה. "אני לומדת מדעי המחשב אז זה מתחבר למה שאני רוצה לעשות - כל מה שיעזור בקידום החיים היומיומיים שלנו".

מבחינת בן משה, פיתוח אפליקציות הוא עולם חדש שנפתח בפניו. "אני מתכנן להשתמש בניסיון שקיבלתי פה ביחידה, אבל יש עוד זמן", הוא אומר. "יש כל מיני רעיונות לעוד דברים שאפשר לעשות בצה"ל".

פיתוח אפליקציות הוא תחום שנמצא רק בחיתוליו בצה"ל. השבוע ערך חיל התקשוב תחרות בקרב חייליו לפיתוח אפליקציות, שאולי חלק מהן יהפכו מרעיון לאייקון על הסלולרי שלכם. לאחרונה פותחה גם אפליקציה לאתר המילואים של צה"ל. זה הזמן להתחיל להיפרד מהמעטפות בדואר ולקבל את הצו הבא לנייד.

צו עד הסמארטפון (צילום: דובר צה"ל)
צו עד הסמארטפון | צילום: דובר צה"ל

"זו מגמה צה"לית", מסביר רס"ן צביקה זכריה, ראש מדור מערכות אינטרנט בצה"ל. "המטרה היא לספק מערכות אינטרנט כדי להנגיש את התהליכים הצבאיים לחיילים, לאזרחים ולמלשב"ים (מועמדים לשירות ביטחון)".