המתיחות האזורית בלב הים התיכון: חיל הים הישראלי החל באחרונה להגדיל את שטח השיוט שלו בים התיכון בעקבות השינוי הדרמטי שקורה באזור. בנוסף להגדלת מספר כלי השייט המסיירים בים, ערך החיל גם ניסוי בטיל חדש נגד ספינות ונגד אסדות גז.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לא מעט כלי שייט זרים משייטים באזורנו בתקופה האחרונה: סינים, אירנים, רוסים וצרפתים. זה קורה בעיקר בגלל המלחמה בסוריה וקריאת התיגר על האמריקנים, אבל משפיע מאוד על ישראל שמוצאת עצמה נדרשת למושג ישן שעדיין בתוקף - דיפלומטיה של ספינות תותחים.

"אנחנו פוגשים אותם על בסיס יומי, אנחנו מתעסקים איתם, אנחנו רואים אותם בטווחים קרובים מאוד", אומר אלוף משנה זיו, מפקד שייטת ספינות טילים. "עצם המפגש עצמו בין שני הציים קובע את חוקי המשחק לשנים קדימה".

אסדת הגז "תמר". ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
חיל הים דואג לביטחונה | אסדת קידוח | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

ספינות חיל הים מפליגות למרחבים שכמעט ולא פעלו בהם בעבר, 200 מייל ויותר מן המים הריבוניים של ישראל, כדי להבהיר מי כאן בעל הבית.

אינטרס נוסף, העומד מאחורי הרחבת רדיוס השיוט, הוא קידוחי הגז. ניסוי שבוצע באחרונה של כיפת ברזל ימית, ירי רקטות מן החוף לעבר אסדות הגז, ומערכת "פז תלול", שמותקנת בספינות חיל הים, מיירטת את הרקטות במעופן - כמו ביבשה.

גם כאן, הפגנת יכולת מרתיעה אל מול ההתחמשות של חיזבאללה והעובדה שהוא מבין היטב שהגז הוא נכס אסטרטגי קריטי עבור ישראל. "הטווחים כאן הם קרובים מאוד", מסביר אלוף משנה זיו, "כמו שאנחנו רואים את הצד השני של הגבול, כך גם הם רואים אותנו".