תמונה קשה עולה מהדוח (צילום: שירות בתי הסוהר)
כלא שקמה, ארכיון | צילום: שירות בתי הסוהר

העדויות חושפות את שיטות החקירה האגרסיביות של השב"כ: 116 עצורים ביטחוניים, שנחקרו בעבר במתקן של שב"כ בדרום, סיפרו לארגון "בצלם" על החקירות וטענו כי ההתעללות בנחקרים הפכה ל"מדיניות רשמית". הדוח החמור, שנכתב על בסיס העדויות הקשות, פורסם הבוקר (רביעי) ובו נכללות טענות קשות להפעלת כוח מוגזם והשפלת נחקרים. פרסום העדויות הותר על ידי הצנזורה. בשב"כ אמרו כי הטענות "מוצגות באופן מגמתי ומעוות".

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

העצירים - חלקם קטינים - סיפרו כי במהלך חקירתם במתקן בכלא שקמה בין השנים 2013-2014 הם חוו כבילה, אלימות מילולית וגם פיזית: כמו כן הם חלקו חוויות קשות של חשיפה לקור וחום, מזון מועט וחלקי לצד כליאה בצינוק בתנאי היגיינה ירודים למשך ימים רבים - כך נכתב בדוח שחיברו בארגון "בצלם" יחד עם המוקד להגנת הפרט. כמו כן נטען כי מעצירים רבים נמנעה שינה למשך זמן ממושך - יותר מהמותר על פי פסיקות בג"ץ בנושא.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

כשליש מהנחקרים הפלסטינים הגיעו למתקן לאחר שלדבריהם הוכו או חוו התעללות בידי חיילים או שוטרים בעת מעצרם. כמו כן, לפחות 14 מהם סיפרו כי נחקרו בעינויים בידי הרשות הפלסטינית לפני מעצרים בישראל. עשרות מהם סיפרו כי עוד לפני ההגעה למתקן, הוחזקו בחוץ לתקופה ממושכת: אנס ג'ולאני, בן 21 מחברון, סיפר שהושאר בחצר כשידיו קשורות לכיסא ועיניו מכוסות. "ישבתי בערך 16 שעות על אותו כיסא. בשעות השחר היה מאוד קר, ובשעות היום ישבתי מתחת לשמש כל הזמן. כל הזמן הזה לא יכולתי לישון", אמר.

כמה עצירים נחשפו ליחס קשה ומשפיל? (צילום: רויטרס)
עיקרי הדוח המדאיג | צילום: רויטרס

"זה היה משפיל, הבנו שמשחקים בנו"

עימאד אבו ח'לף, בן 21 מחברון גם הוא, אמר: "הייתי עם עוד ארבעה עצורים. בשעת לילה באו ארבעה חיילים, שהורו לנו לצאת החוצה לחצר. היה קר וגשום והם הורו לנו להוריד את בגדינו, הכול הכול, ולהישאר בעירום מלא. ביקשו: תתכופף, תפשק רגליים, תרים ידיים וכו'. היה איתנו איש מבוגר. זה היה משפיל. החיילים נתנו הוראות וצחקו, הבנו שמשחקים בנו. היה מאוד קר".

את היחס לו זכו העצורים כינו בארגון "בלתי אנושי ומשפיל", ואף טענו כי חלק מהמעשים מוגדרים כעינויים ומנוגדים לחוק. "תנאי המעצר בשקמה הם חלק בלתי נפרד מהחקירה עצמה: מטרתם להחליש את גופו ואת נפשו של העציר במקביל לחקירה הפרונטלית בחדר החקירות", הסבירו ב"בצלם".

ח'אלד עבוד, בן 18 וחצי משכם, סיפר כי התנאים היו רעים ובלתי נסבלים: "השמיכות והמזרן היו מאוד מלוכלכים, ריח שאי אפשר לתאר. השירותים עם ריח חונק מרוב סירחון. אור צהוב שכמעט גורם לעיוורון. הקירות אפורים. זה מקום נוראי. התחלתי להרגיש סחרחורות ולאבד שיווי משקל. לפעמים כשקמתי לא יכולתי לעמוד, נפלתי".

כמה עצירים נחשפו ליחס קשה ומשפיל? (צילום: רויטרס)
כמה עצירים נחשפו ליחס קשה ומשפיל? | צילום: רויטרס

"האוכל לא מיועד לבני אדם, הוא לא מבושל"

חלק מהמקרים המופיעים בדוח מזכירים את טענות עצורי פרשת דומא לעינויים: תנאי כליאה צפופים ומזוהמים, אלימות והשפלה מצד החוקרים, חשיפה לתנאי מזג אוויר קיצוניים, אזיקה ממושכת לכיסא בתנוחות מכאיבות, מניעת שינה, מניעת פגישה עם עורך דין ואיומים.

מחמוד ברכאת, בן 25 מבני נעים, אמר כי "האוכל בכמות מאוד קטנה, מסריח וקר. ירדתי כתשעה קילוגרם במשך 22 ימים. תמיד הרגשתי רעב מאוד. לפעמים ביקשתי מהסוהרים להביא לי אוכל, הם סירבו". צעיר אחר מבית אומר כינה את האוכל "לא אכיל, לא מיועד לבני אדם. למשל העוף לא מבושל, וגם הביצים. אני לא יכולתי לאכול, חוץ מהפרי שקיבלתי פעם בשלושה ימים ומהלחם. ירדתי במשך 40 ימים כ-15 קילוגרם".

נור אל-אטרש, בן 25 מחברון, סיפר שהצינוק הוא "כמו קבר, עם אור צהוב ללא שום חלון. מכניסים אליך אוויר קר מאוד, אתה מרגיש חסר אונים. לפעמים התחלתי לחבוט את ראשי בקיר, לא ידעתי מה לעשות עם עצמי". עווד ר'יידאן, בן 21 מקיביה, הוסיף: "הצינוק היה קשה. רעש המזגן שלא מרפה. אתה לא יודע מתי לילה ומתי יום. אתה מרגיש שאתה בקבר, אתה מתחיל לחלום ולדמיין דברים. שאלתי את עצמי לפעמים האם אני חי או כבר הלכתי לעולמי".

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

"יחס בלתי אנושי ומשפיל"

רוב הנחקרים סיפרו על צעקות ועלבונות קשים מצד החוקרים: "הרגשתי שהשפילו אותי עד עפר. הם צעקו שאני חמור, שאני בהמה. אמרו: אתה זבל, אדם זול, אין לך שום ערך. קיללו את אחותי הקטנה שסובלת משיתוק מוחין ופגעו בכבודה". עציר נוסף סיפר כי אחד החוקרים צעק לתוך אוזנו "טרוריסט, טרוריסט" במשך זמן רב וציווה עליו להודות. 14 נחקרים התלוננו על אלימות פיזית מצד החוקרים: טלטולים, דחיפות, ניסיונות חנק, אגרופים, סטירות, מכות בפנים ולחץ על הלסת תוך כדי שבירת שן.

"מעבר להפעלה ישירה של אמצעים אכזריים, בלתי אנושיים ומשפילים, רשויות החקירה שותפות לעינויים באופן עקיף כאשר הן משתמשות ביודעין במידע שהושג בעינויים – לרוב קשים ואכזריים – שהפעילו חוקרי הרשות הפלסטינית נגד הנחקרים", ציינו בארגון. "משטר החקירות המסתמך על הפעלת אמצעים כאלה, הן בחקירה הפרונטלית והן בתנאי המעצר, עוצב בידי רשויות המדינה ואינו יוזמה פרטית של חוקר או סוהר זה או אחר".

מסדרונות כלא 4 (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
טענות לשיטות חקירה נוקשות. ארכיון | צילום: דובר צה"ל, חדשות

כמו כן מאשימים בארגון את המערך של השב"ס בתמיכה בתנאי החקירה, גם כאשר מצבם הרפואי של העצורים לקוי, את השופטים שמאפשרים הארכות מעצר וחסינות לחוקי השב"כ - כמו גם את הפרקליטות ומשרד היועץ המשפטי לממשלה. "כל אלה שותפים, במידה זו או אחרת, למרכיבים השונים של היחס הבלתי אנושי, המשפיל, האכזרי והמתעלל שאליו חשופים נחקרים פלסטינים בשקמה ובמקומות אחרים", הוסיפו. בארגון קראו למדינה "לחדול לאלתר מהשימוש ביחס אכזרי, בלתי אנושי ומשפיל" ולהקפיד על האיסור נגד עינויים והתעללות.

משב"כ נמסר בתגובה: "שירות הביטחון הכללי מבקש להבהיר כי בבית המשפט העליון תלויה ועומדת עתירה העוסקת בטענות המופיעות בטיוטת דו"ח "בצלם" (בג"ץ 6392/15). מאחר שבמסגרת העתירה הגישה המדינה תגובה מפורטת הדוחה את הטענות, אין בכוונת שב"כ להתייחס לטענות המוצגות בטיוטת הדו"ח באופן מגמתי ומעוות.

"יודגש כי חקירות שירות הביטחון הכללי מתבצעות בהתאם לחוק ובמטרה לסכל ולמנוע פעילות שנועדה לפגוע בביטחון המדינה. פעילות השירות נתונה לפיקוח ולביקורת שוטפים של גורמים פנימיים וחיצוניים, לרבות מבקר המדינה, פרקליטות המדינה, היועץ המשפטי לממשלה, כנסת ישראל ובתי המשפט".