אילוסטרציה - למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: ניר גל, דובר צה"ל, חדשות)
משנים את פקודת האקלים | צילום: ניר גל, דובר צה"ל, חדשות

אחרי שנים שלא עודכנה, בצה"ל החליטו לשנות את פקודת האקלים המתייחסת להפסקת אימונים ולטיפול בפגיעות חום וקור של חיילים. לחדשות 2 Online נודע כי בצבא התקבלה החלטה לאפשר רק לדרג בכיר יותר מכפי שננהג עד כה לאשר חזרה לאימונים לאחר פגיעות מסוג זה, ואף שלא למנות ועדת חקירה בכל מקרה של פגיעה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו חדשות 2 בפייסבוק

לאחרונה סיימו בצה"ל את עבודת המטה שנמשכה חודשים ארוכים בשיתוף חיל הרפואה, מחלקת הבטיחות של זרוע היבשה, מחלקת כושר קרבי והפרקליטות הצבאית, שבסופה התקבלו ההחלטות שאושרו על ידי הרמטכ"ל.

בשלב הראשון שונו ההגדרות של פגיעות הגוף השונות כתוצאה מאקלים קיצוני. מעתה תתבצע הבחנה בין פגיעת חום או קור ובין מכת חום או קור. ההחלטה התקבלה כי מפקדים לא ידעו עד כה לאבחן את המצב הספציפי של החייל, בין השאר על פי סימפטומים כמו תשישות חום והתכווצויות חום.

לוחמי מילואים חיסלו מחבלים ליד ג'נין (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
יש ירידה במספר פגיעות החום | צילום: אימג'בנק - gettyimages

בנוסף, הוסדרה הסמכות שמאשרת לחזור לאימונים לאחר פגיעות גוף שנגרמו כתוצאה מאקלים. בעקבות הלקחים שהופקו בצבא, הוחלט כי במצב שבו מדובר בפגיעת חום אחת, מפקד בדרגת רב-סרן יוכל לאשר חזרה לאימונים, תוך היוועצות עם רופא בשטח.

אם מדובר במכת חום או קור, או לחלופין ביותר מפגיעת חום אחת, רק מפקד בדרגת אלוף-משנה (כמו למשל מפקד חטיבה) יוכל לאשר חזרה לאימונים, תוך התייעצות עם רופא זרועי או חילי (בדרגת סגן-אלוף או אלוף משנה).

על פי הפקודה הקודמת, בכל מקרה של פגיעת חום או קור מונתה ועדת חקירה, אך כעת הוחלט לשנות את ההוראה הזו. מעתה, רק אם קצין רפואה ראשי ימליץ לאלוף הרלוונטי על מינוי ועדת חקירה, האחרון יוכל לנהוג כך, וההליך לא יהיה מתחייב כמו בעבר.

המודעות בקרב החיילים והמפקדים עלתה

עם זאת, בצה"ל הבהירו כי תחקיר רפואי ומבצעי יתקיים בכל מקרה. שינוי נוסף יחול בתהליך הזיהוי והאבחון של החייל שנפגע. מעתה, לא תישלל האפשרות לפיה חייל סובל ממכת חום במקרה בו טמפרטורת גופו תהיה מתחת ל-40 מעלות.

"יש ירידה במספר פגיעות החום לעומת השנים הקודמות, במיוחד במקרים החמורים", אמר בשיחה עם חדשות 2 Online סא"ל פרופ' יובל חלד, מפקד המכון לרפואת הלוחם בחיל הרפואה. "עם זאת, התחלנו לקבל יותר דיווחים עליהן מהשטח - בגלל המודעות שעלתה".

לדבריו, הטיפול בצה"ל בפגיעות מסוג זה טוב יותר מבעבר, והיום חיל הרפואה של נחשב למוקד ידע בנושא - ומעביר הכשרות לצבאות זרים. בפקודה שאושרה, חודדו גם הנהלים לזיהוי מכות ופגיעות חום בקרב חיילים.

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv