אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

כחמישה חודשים חלפו מאז סיום מבצע "צוק איתן" בעזה ובמשרד הביטחון עובדים במרץ בטיפול במאות התביעות שהגישו חיילים שנפצעו ונפגעו במערכה - בין אם בתוך הרצועה או מחוצה לה. עד כה הכיר משרד הביטחון בכמעט 300 חיילים כנכי צה"ל, כך עולה מנתונים שהגיעו לידי חדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הנתונים, תשעה חיילים דורגו כנכים ב-100% ו-100%+, 150 הוגדרו עם 20% נכות ומעלה. ל-62 נוספים 19-10%, ל-55 9-0% ול-22 נפגעים הופסק הטיפול לבקשתם. בתוך המספרים הללו, בודדים מהם הוכרו כנכי צה"ל לאחר שלקו בפוסט טראומה.

על פי משרד הביטחון, חלק גדול מהפצועים נפגעו בפגיעות רב מערכתיות, פגיעות אורתופדיות בגפיים, פגיעות שמיעה, פגיעות ראש ופגיעות נפשיות כתוצאה מהלחימה. באגף השיקום זיהו מקרים רבים של זיהומי מעיים, זיהומי עיניים, עקיצות ומיחושים שונים והחמרה של מחלות קיימות.

עד כה התקבלו במשרד הביטחון 503 תביעות מצד חיילים שמבקשים להיות מוכרים כנכי צה"ל בעקבות המבצע, חלקן התקבלו לאחרונה. 131 בקשות עדיין מתנהלות בוועדות רפואיות, 74 בקשות מחכות לטיפול ו-9 בקשות נמצאות בחוות דעת רפואיות. הבקשות הוגשו על גבי טופס מקוצר שהוכן לפצועי המבצע, והן טופלו במהירות, על פי המשרד, ב"מסלול ירוק". ההערכה היא שעוד עשרות בודדות יוכרו כנכים בחודשים הקרובים.

הנתונים
הנתונים | צילום:

על פי הנוהל הצבאי, חייל שנפצע אושר לו טיפול רפואי ודמי קיום למימוש מיידי עם שחרורו מהשירות, והתיק הרפואי שלו עבר לוועדות רפואיות. בנוסף, כל מי שהתלונן על בעיות נפשיות הופנה מידית לטיפול רפואי: אנשי מילואים ומשוחררים מסדיר הופנו ליחידה לתגובות קרב ומשרתי הקבע למעון הקבע. אחרים הופנו למומחים באזור מגוריהם.

בתום המבצע, התקיימו שיחות עם קציני בריאות נפש לחיילים רבים. מאות חיילים דיווחו על קשיים נפשיים בשל מאורעות המבצע, וחלק מהם ביקשו הכרה כנכים, ועוד רבים אחרים טופלו במסגרת יחידתית.

המספר צפוי לעלות

"יש לכך משמעות כלכלית", אמר גורם במשרד הביטחון, אך הדגיש כי אגף השיקום נערך לכך מבעוד מועד. "רוב הבקשות הגיעו ממש בסמוך למבצע על ידי אנשי מילואים בעיקר, ואחר כך גם חיילים בחובה ואנשי קבע".

אין תמונה
עו"ד אלי סבן

"למרבה הצער לא מדובר במספר סופי של נפגעים ועם הזמן מצטרפים למעגל הנכים נפגעים בתחום הנפשי בעיקר כאלה שסובלים מפוסט טראומה", אמר לחדשות 2 Online עו"ד אלי סבן, יושב ראש ועדת נכים משירות הביטחון בלשכת עורכי הדין. "הוועדה ערה למורכבות ההכרה במאות חיילים אך מבקשת לוודא עם משרד הביטחון כי לנפגעים יינתן מענה מלא מכל הבחינות רפואי,כלכלי ושיקומי".

"בחודשים האחרונים קלטנו את נכי 'צוק איתן', מרביתם חיילים בשירות חובה בני 19 עד 23", ציין יו"ר ארגון נכי צה"ל חיים בר. "כחלק מ'המהפכה הצעירה' שעובר הארגון בשנים האחרונות אנו מתאימים את השפה, כמו גם הפעילות לדור הצעיר ולכן בכל בית לוחם מופקדת על הנושא רכזת צעירים שזה כל עולמה". בין היתר, באפריל הקרוב יצאו כ-20 נכי "צוק איתן" ומערכות אחרות טיול שחרור בהודו, פרי יוזמת של אגודת הידידים ישראל אשר גייסה את המימון למיזם השיקומי.

במשרד הביטחון מעריכים כי בקשות נוספות להכרה יגיעו בחודשים הקרובים - וייתכן שגם בשנים הבאות. כך למשל במשרד עדיין מקבלים תביעות מחיילים שלחמו במלחמת יום הכיפורים ובמבצעים "עופרת יצוקה" ו"עמוד ענן" להכיר בהם כנכי צה"ל.

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv