משתתפי ועידת הנשיא התכנסו בצהריים לדיון סביב השאלה "האם מחר יהיה יותר טוב?". המשתתף הבולט והמסקרן ביותר היה שר האוצר יאיר לפיד שרק שלשום ספג ביקורת קשה באולם המליאה בכנסת, כשהגיש לקריאה ראשונה את הצעת חוק התקציב. את הדיון אנו מעבירים כעת בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפיד פתח את הפאנל והתייחס בנאומו ליכולת של החברה הישראלית להשתנות. "חברות מצליחות יודעות להשתנות ולהסתגל לשינויים סביבן", אמר. "הן יודעות לעשות את המעבר. השבטים שלא עברו מעידן האבן לעידן הברזל - נעלמו מן הזיכרון".

בהמשך הבהיר לפיד את כוונתו וכיוון את נאומו לחרדים. "המהלך הגדול שאנחנו עושים כדי לגרום לציבור החרדי להיכנס לשוק העבודה נתפס היום כפתרון של בעיה, או כמהלך חברתי, אבל הוא קודם כל הזדמנות כלכלית גדולה", הסביר. "הצעירים החרדים הקדישו את חייהם לידע ולמידע, הם יודעים לחשוב והם יודעים לחקור, ואם אנחנו רוצים ליצור פה כלכלה המבוססת על חדשנות ויצירתיות, הכניסה שלהם לשוק העבודה היא זריקת מרץ שאפשר להשוות אותה רק למה שקרה ב-1991, כשלמעלה ממיליון עולים משכילים וחרוצים הגיעו הנה מבריה"מ לשעבר והרימו את הכלכלה הישראלית".

לפיד הוסיף כי "העוצמה והגמישות האינטלקטואלית של הצעירים החרדים, כשהיא משולבת בחדשנות וביכולת של המשק הישראלי, הולכים לשנות - שוב - את החברה הישראלית".

מאיר דגן: "ישנם שינויים דרמטיים באזור"

לאחר התמקדותו במגזר החרדי עבר לפיד גם לרפורמות המתוכננות במשק. "הצעדים שאנחנו עושים כדי לשפר את התחרותיות במשק - רפורמות בתחומים של התעופה האזרחית, הרכב, המזון - הם דרמטיים, אבל הסיבה היחידה לכך שהם דרמטיים, היא שכל אזרח ישראלי, בין אם הוא תומך במהלכים האלה או לא, יודע שהם יקרו", הבטיח לפיד. "הם יקרו, כי זו הדרך בה אנחנו עושים דברים, מפני שיכולת ההשתנות שלנו היא הקבוע היחיד בחברה הישראלית".

מוקדם יותר היום, נערך בוועידת הנשיא בירושלים הפאנל "ליזום או להמתין - ישראל מול מזרח תיכון משתנה", במהלכו אמר ראש המוסד לשעבר מאיר דגן כי "ישנם שינויים דרמטיים באזור שעדיין לא הסתיימו וקשה לדעת מה יהיו התוצאות, אך ישראל זקוקה לעולם הערבי כדי להתקדם במשא ומתן עם הפלסטינים".

דגן אמר כי "ישראל צריכה ליזום ולחפש הזדמנויות ולא לחשוש מהתרחיש הגרוע ביותר. האינטרס שלה, של הפלסטינים ושל מדינות האזור הוא משותף". בפאנל השתתפו בין היתר גם שגריר ארצות הברית בישראל לשעבר דניאל קרצר, שגריר ישראל לשעבר באו"ם דורי גולד ונשיא אוניברסיטת תל אביב לשעבר איתמר רבינוביץ'.

ראש המוסד לשעבר מאיר דגן (צילום: חדשות 2)
מאיר דגן בוועידת הנשיא, היום | צילום: חדשות 2

בלייר: "אירן גרעינית - התרחיש הגרוע ביותר"

את הוועידה פתח הפאנל "מנהיגות שעושה את ההבדל בעיצוב המחר", והשתתפו בו הנשיא פרס, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר וראש עיריית שיקגו ויועצו הבכיר לשעבר של נשיא ארה"ב ברק אובמה מר רם עמנואל. הדיון התמקד בסוגיות מדיניות וביטחוניות מרכזיות העומדות במרכז סדר היום המזרח תיכוני והעולמי.

ראש ממשלת בריטניה לשעבר ושליח הקוורטט למזרח התיכון טוני בלייר היה ראשון הנואמים והתייחס בדבריו לנושאים הביטחוניים הבוערים שעל הפרק - וביניהם המערכה המתנהלת בסוריה. "באזור זה וברחבי העולם מנהיגות נהפכה לקשה במיוחד. הדברים אינם צפויים, ולעיתים כל האפשרויות קשות ומכוערות", אמר בלייר. "מנהיג חייב להחליט ולבחור בין האפשרויות המכוערות: האם להתערב בסוריה או לא? האם היה צורך לתמוך במחאות הערביות או לא? האם להתנגד לגרעין האירני או לא? במערב הדעה הרווחת היא לא להתערב בסוריה, אך יכול להיות שהחלטה זו תגבה מחיר גבוה יותר בעתיד ובטווח הארוך".

בנושא האיום האירני, הדגיש בלייר כי אסור להשלים עם גרעין בידי הרפובליקה האיסלמית: "אירן היא איום, ועלינו להיות נחושים להתגבר על האיום הזה. עלינו לעמוד על עקרונותינו. כל החלטה שתלויה בפעולה צבאית היא קשה, אבל אירן מחומשת בנשק גרעיני זה התרחיש הגרוע ביותר, ואסור לנו להסכים לו".