שר הביטחון, ליברמן, ארכיון (צילום: AP)
כתף קרה לנתניהו. ליברמן | צילום: AP

לאחר שהוצגה הצעת החוק לשוויון בנטל - כעת מגיע שלב האיומים: מפלגת ישראל ביתנו דורשת כי בהצעה החדשה יוכנסו שינויים מהותיים כך שייקבעו כבר עכשיו יעדי הגיוס גם לבני המיעוטים וייקבע סעיף תקציבי שיסדיר ויאפשר את הפעלת החוק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נציג המפלגה בוועדה, השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', אמר כי "על אף שבהצעה הוכנסו תיקונים חשובים שעליהם עמדה המפלגה, וביניהם הארכת משך השירות של חיילי ישיבות ההסדר וקביעת סנקציות פליליות נגד משתמטים. החוק עדיין חסר מרכיבים משמעותיים הן באשר למקורות התקציב למימונו והן בכל הנוגע לשירות בני המיעוטים כשיש לקבוע כבר עכשיו בחוק, כי בתום תקופת המעבר של 5 שנים יגויסו גם הם".

השר אהרונוביץ' איים כי אם תובא ההצעה להצבעה כבר ביום ראשון הקרוב, ללא שהוכנסו בה השינויים הנדרשים, הוא יצביע נגדה וכך גם כל שרי מפלגתו.

בקשת ישראל ביתנו מתנגשת עם ההסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד ליש עתיד, בו נקבע כי שירות בני מיעוטים יבוצע באופן התנדבותי. "ההתנדבות לשירות האזרחי-לאומי בחברה הערבית בישראל תבוצע מתוך מטרה לחזק את השתלבותם של האוכלוסייה הערבית כאזרחים מעורים, מעורבים ופעילים בחברה הישראלית‎", נכתב בהסכם. "היעד הוא להגיע ל-6,000 משרתים בשנה בשירות האזרחי בתוך 5 שנים, תוך שימוש בעמותות השירות האזרחי תחת המנהלת המרכזית".

עודכן בהחלטה. השר אהרונוביץ' (צילום: חדשות 2)
מאיים. אהרונוביץ' | צילום: חדשות 2

חרדים איימו על חברי הבית היהודי: "להצביע נגד ההצעה"

במקביל, לחץ בנושא הצעת החוק מופעל גם מקרב הרחוב החרדי, כשגורמים חרדיים מנסים לעשות הכל כדי לסכל את הרפורמה. בשעות האחרונות מופצות הודעות טקסט בקבוצות "ווטסאפ" שכוללות גם איומים וקללות וקוראות לחרדים להתקשר לחברי כנסת ממפלגת הבית היהודי ולהבהיר להם שעליהם להצביע נגד המתווה המתגבש בהצבעה ביום ראשון הקרוב.

בהודעות שמופצות נכתבו גם מספרי הטלפון האישיים של כמה מחברי הכנסת של הבית היהודי ובהם היו"ר, שר הכלכלה והמסחר נפתלי בנט, שר השיכון אורי אריאל, ח"כ שולי מועלם. "חברים יקרים, אנא הסבירו בעדינות לח"כים הבאים שהרב צבי יהודה ז"ל מתהפך בקברו מהאמירות שלהם נגד הדת וכל דבר שבקדושה", נכתב בהודעה.

"כשמתלהמים גורמים לנסיגה" (צילום: חדשות 2)
חוק הגיוס מעורר סערה | צילום: חדשות 2

סגן שר הדתות ח"כ אלי בן דהן אישר לחדשות 2 באינטרנט כי אכן התקבלו שיחות טלפון בנושא מצד גורמים חרדים. לדבריו, הוא קיבל הודעות נאצה רבות שתוקפות את התנהלות הבית היהודי בשל התייחסותם לסוגיית ועדת פרי לשוויון בנטל. 

בנוסף, יש זעם בקרב החרדים על הבחירות הקרבות לרבנות הראשית לישראל - מה שמכונה חוק שטרן - שמדבר על הרחבת הגוף שבוחר את הרב הראשי, נושא שמקודם על ידי השר נפתלי בנט ומפלגתו.

שר החינוך נפתלי בנט, ארכיון (צילום: רויטרס)
זעם חרדי על השר בנט | צילום: רויטרס

עיקרי הרפורמה: הסדרה חוקית של גיוס בני הישיבות

בין ההמלצות החדשות של הוועדה ניתן למצוא סעיפים כמו: חרדים לא יוכלו יותר לוותר על ההתייצבות בלשכות הגיוס כבר בגיל 17, שירות הגברים יקוצר בעוד זה של הנשים יוארך. רק 1,800 חרדים יזכו לפטור.

הרפורמה שתובא לאישור חברי הממשלה תכלול למעשה הגדרה חוקית של גיוס תלמידי הישיבות במגזר החרדי, ולא באמצעות "הוראת שעה" לפיה פעלו מאז פקיעת חוק טל. בנוסף, החוק שהוצע יכלול קיצור שירותם של גברים המשרתים בצבא הסדיר ל-32 חודשים, ומנגד את הארכתן של שירותן של נשים ל-28 חודשי שירות.

הוועדה, שבין חבריה נמנים שר הבטחון בוגי יעלון, השר לבטחון פנים יצחק אהרונוביץ, שרת התרבות והספורט לימור לבנת, השר להגנת הסביבה עמיר פרץ וכן שר השיכון אורי אריאל, קבעה כי רפורמת הגיוס תכלול הגדרת יעדי גיוס והחלת הסנקציות הקבועות בחוק שירות ביטחון על המפרים את החוק בהשתמטות מצה"ל, או על ידי השתמטות מלימודי תורה בתקופת דחיית השירות.

צפו בעיקרי טיוטת הרפורמה של וועדת פרי