מוותרים על זכות ההצבעה (צילום: רויטרס, חדשות)
המפלגות הערביות היו נמחקות | צילום: רויטרס, חדשות

מה היה קורה אילו אחוז החסימה היה עומד על 4%? ועדת הבחירות המרכזית של הכנסת פרסמה היום נתונים מפתיעים לפיהם כוחן של המפלגות בישראל היה משתנה אילו אחוז החסימה בבחירות האחרונות לכנסת היה עומד על 4% במקום רמתו כיום - שני אחוזים בלבד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הנתונים מתפרסמים על רקע הדיון בוועדת החוקה של הכנסת שייערך היום, בו צפויה הוועדה לאשר סעיף מרכזי בחוק המשילות - העלאת אחוז החסימה מ-2 ל-4%. הצעד זוכה להתנגדות בכנסת - בעיקר בקרב האופוזיציה, זאת מכיוון שהוא צפוי לחסל את הסיכוי של המפלגות הקטנות להיכנס לכנסת וייאלץ את המפלגות הערביות, למשל, להתאחד לגוף אחד מאוחד.

המפלגות הערביות נמחקות, הליכוד ממריא

ח"כ אחמד טיבי (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
לא היה נכנס לכנסת. ח"כ טיבי | צילום: חדשות 2

כפי הנראה, ההתנגדות לחוק נובעת מהנתונים הבאים שפרסמה ועדת הבחירות המרכזית: אילו הבחירות לכנסת היו נערכות כשאחוז החסימה הוא 4%, המפלגות הערביות (חד"ש, בל"ד, רע"מ-תע"ל) בכלל לא היו נכנסות לכנסת. 11 מנדטים שקיבלו בבחירות האחרונות היו פשוט נמחקים אם המפלגות הללו היו רצות בבחירות עם אחוז חסימה גבוה כמפלגות עצמאיות. כמותן - גם מפלגת "קדימה" שהצטמקה בבחירות האחרונות מ-28 מנדטים ל-2 בלבד, הייתה נעלמת לגמרי - מה שהיה מותיר את ח"כ שאול מופז מחוץ לכנסת.

מנגד, יש מי שהיה בהחלט מרוויח ממהלך שכזה - המפלגות הגדולות. הליכוד ביתנו, שזכה בבחירות האחרונות ב-31 מנדטים מאכזבים, היה מטפס ל-35. "יש עתיד" של לפיד שהפתיעה בבחירות וזכתה ל-19 מנדטים הייתה זוכה ב-2 מנדטים נוספים ומכניסה לכנסת לא פחות מ-21 חברים. הבית היהודי של בנט והתנועה של לבני היו אף הן מרוויחות ועולות כל אחת במנדט (הבית היהודי עם 13 ולבני עם 7).

עיינו בקובץ הנתונים המלא של ועדת הבחירות המרכזית

גם למפלגות הגדולות שבאופוזיציה המהלך היה תורם: מפלגת העבודה הייתה מקבלת 17 מנדטים במקום 15. גם ש"ס הייתה מתחזקת בשני מושבים נוספים ועולה ל-13 מנדטים. מרצ הייתה מטפסת מ-6 ל-7 ומכניסה חבר כנסת נוסף למשכן - הח"כ הוותיק אבשלום (אבו) וילן. יהדות התורה הייתה שומרת על כוחה עם 7 מנדטים.

ממשלה עם 3 מפלגות בלבד

היה לו קל יותר להרכיב ממשלה. נתניהו (צילום: חדשות 2)
היה לו קל יותר להרכיב ממשלה. נתניהו | צילום: חדשות 2

השלכה חשובה של העלאת אחוז החסימה נוגעת למידת היציבות של הממשלה. לו אחוז החסימה היה עומד על 4%, ניתן היה להרכיב ממשלה עם 3 מפלגות בלבד (במקום 4 למשל, מהן מורכבת הממשלה הנוכחית) .

לליכוד ביתנו ו"יש עתיד" לבדן היו יכולים להיות 56 מנדטים - מה שאומר שרק עם עוד 5 מנדטים ניתן היה להרכיב ממשלה. כך למשל הייתה יכולה לקום ממשלה עם הליכוד ביתנו, יש עתיד והתנועה של לבני. ממשלה אחרת - יציבה יותר - שהייתה יכולה לקום היא ממשלת ליכוד-עבודה-לפיד, שהייתה כוללת 73 מנדטים. ממשלה דומה הייתה יכולה להיות זו הקיימת כיום של הליכוד ביתנו, יש עתיד והבית היהודי ללא צורך לצרף את "התנועה" של לבני.