"כהונה שנכפתה עלי". חיים ויצמן (צילום: לע"מ)
חיים ויצמן | צילום: לע"מ

בפעם העשירית בתולדות המדינה יושבע נשיא חדש למדינת ישראל - ראובן (רובי) ריבלין. גם הפעם, יעמוד הנשיא הנבחר על בימת הכנסת ויישבע אמונים למדינה. כך נראה המעמד הזה בתשע הפעמים הקודמות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הנני מודה על הכבוד הגדול שניתן לי בהיבחרי כנשיא הראשון למדינת ישראל", אמר חיים ויצמן כשהושבע לנשיא ב-1949. "בכל נפשי ובכל מאודי אתאמץ למלא את השליחות הנעלה והכבירה הזאת לטובת בני עמנו וכל תושבי הארץ ולהרמת קרן מדינתנו. גדול התפקיד שהוטל עלי. אבל בשר ודם אני, ועלול להיכשל חלילה במעשי, אל נא אהיה בעיניכם כחוטא במזיד".

ויצמן נפטר ב-1952, ואחריו כיהן כנשיא יצחק בן צבי, שנבחר לתפקיד שלוש פעמים, וכיהן 11 שנה ברציפות, בתקופה בה כהונת הנשיא לא הוגבלה לשבע שנים, כנהוג מאז 1998. עד אז, נשיא כיהן במשך חמש שנים ולאחר מכן יכול היה להתמודד לכהונה נוספת. אחריו כיהן כנשיא זלמן שז"ר, שכיהן 10 שנים עד שנת 1973.

את שז"ר החליף בתפקיד המדען דוקטור אפרים קציר שהושבע לתפקיד ב-1973, שנה לאחר רצח אחיו המדען פרופסור אהרן קציר בטבח בנמל התעופה לוד. קציר שהושבע לנשיא נקרא עד אז בשם הולדתו קצ'לסקי, והוא בחר לעברת את שמו בעקבות אחיו, שהיה בין 24 ההרוגים מאש המחבלים היפנים. הנשיא הראשון ויצמן וקציר היו עד כה שני אנשי מדעי הטבע היחידים בבית הנשיא.

אחרי קציר, שנפטר לפני חמש שנים, כיהן בתפקיד יצחק נבון, אחד משלושה נשיאים שעדיין חיים כיום בינינו. הוא כיהן חמש שנים ולאחר מכן פרש לאחר כהונה אחת כדי להתמודד על ראשות מפלגת העבודה ב-1983. לבסוף הוא לא התמודד, אך הפך לנשיא היחיד עד כה שחוזר לחיים הפוליטיים לאחר הנשיאות.

את נבון החליף בתפקיד חיים הרצוג, שניצח בבחירות את מועמד הימין, השופט מנחם אלון, ברוב דחוק של ארבעה קולות בלבד. הרצוג כיהן כנשיא במשך 10 שנים, אז הוחלף בתפקיד על ידי עזר ויצמן, אחיינו של הנשיא הראשון. ויצמן כיהן שבע שנים כנשיא, בסופן הועלו נגדו מספר חשדות למעשי שחיתות. לבסוף הוחלט שלא להגיש נגדו כתב אישום מהיעדר אשמה בחלק מהמקרים ובגלל התיישנות במקרים אחרים. למרות זאת, הוא התפטר מתפקידו, ולא שב לחיים הציבוריים עד לפטירתו.

נשיא שדווקא כן הוחלט להגיש נגדו כתב אישום הוא מחליפו של ויצמן, משה קצב. הוא נבחר לתפקיד בשנת 2000 כמועמד הראשון מטעם הליכוד שמנצח בבחירות, לאחר שני סיבובים דרמטיים בהם ניצח את שמעון פרס. בשנת 2006 הוחלט להגיש כתב אישום נגד קצב, שגם הורשע בהמשך באונס, מעשה מגונה, הטרדה מינית ושיבוש הליכי משפט. קצב מרצה כיום עונש של שבע שנות מאסר, הנשיא הראשון, ובתקווה גם האחרון, שמרצה עונש מאסר.

את שנתו האחרונה כנשיא כיהן קצב במצב של נבצרות, ולמעשה לא כיהן כלל בפועל. החליפה אותו בתפקיד דליה איציק, שכיהנה גם כנשיאה בפועל למשך זמן קצר עד לבחירת הנשיא הבא. עד כה, איציק היא האישה היחידה שכיהנה כנשיאת המדינה, והיא קיוותה לשוב לתפקיד זה. בבחירות הבאות לנשיאות המדינה, הצליח שמעון פרס לנצח ברוב גדול, כאשר בסיבוב השני איש לא התמודד מולו. המפסיד בבחירות אלה, מועמד הליכוד ראובן (רובי) ריבלין, עשה כמעשה פרס וניצח בפעם השנייה בה הוא מתמודד על תפקיד האזרח מספר אחת.