ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות ערכה היום דיון מיוחד בעקבות התאונה הקטלנית שבה נהרגה לי זיתוני ז"ל, לאחר ששני החשודים בדריסה ובהפקרתה של זיתוני, שהינם אזרחי צרפת, נמלטו מהמדינה ומהחוק בישראל. את הדיון העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

בדיון השתתף גם שגריר צרפת בישראל כריסטוף ביגו, שהבהיר כי צרפת לא תסגיר אזרחים צרפתים למדינות שאינן חברות באיחוד האירופי. עם זאת, הוסיף ביגו כי ישראל וצרפת נמצאות בקשר מתמיד בנוגע להתפתחויות בפרשה ואמר כי צרפת מחויבת להביא את דורסיה של זיתוני לדין. כדי לעשות זאת, ציין כריסטוף, יש לפעול לפי הנהלים המשפטיים המקובלים.

לדיון הגיע גם רועי פלד, בן זוגה לשעבר של זיתוני, שפנה לנציג ארגון הגג של יהודי צרפת מאיר חביב והדגיש את חשיבותה ואת חוזקה של הקהילה היהודית בצרפת. "במאבק שלנו פה בארץ, אנחנו קוראים לקהילה הצרפתית להצטרף למאבקנו ולמנוע הכתמה של קהילה שלמה", אמר פלד. "להביא את הסיפור לסדר היום אנחנו יודעים לעשות בצורה טובה, לכן אין מקום לשימוש במילים 'להרגיע את העניין'".

"משהו פה נותן לי תחושה מאוד לא נעימה מהטיפול בנושא", אמרה חברת הכנסת יוליה שמאלוב- ברקוביץ' מקדימה. "הטיפוסים האלו הם עבריינים קטנים שעשו עבירות עוד לפני התאונה ומסתובבים חופשי".

הדורס נעצר על עבירה אחרת - ושוחרר

לי זיתוני ז"ל, קלוד אייזק חייט החשוד בדריסה (צילום: חדשות 2)
הדורס נעצר במהירות מופרזת. ארכיון | צילום: חדשות 2

בסוף השבוע דיווחו כלי תקשורת בצרפת כי אחד החשודים בדריסתה למוות של לי זיתוני ז"ל, נתפס בצרפת כשהוא נוסע במהירות 156 קמ"ש. על פי הפרסום, קלוד איזק שכר רכב מסוג אאודי 8A בשדה התעופה של ניס, ונתפס כשהוא נוסע עליו במהירות מופרזת שהגיעה ל-156 קמ"ש. לאחר שעוכב על ידי המשטרה, שילם איזק קנס כספי ושוחרר לדרכו.

רק לפני שבוע ערכו פרקליטיהם של קלוד איזק ואריק רוביק מסיבת עיתונאים בצרפת במהלכה הודיעו כי מרשיהם לא יחזרו לעולם לישראל. השניים, החשודים בדריסתה ובהפקרתה של לי מסרו כי הם מלאי צער על המקרה וכי הם חוששים שינקמו בהם אם ישובו להישפט בישראל.

"הדורסים מוכנים ללכת לכלא אם צריך"

בריאיון ל"מעריב", אמר עו"ד ז'וזף כהן-סבאן, המייצג את החשוד העיקרי בדריסה, כי מרשו לא זומן עד כה לחקירה. "שניהם מתים מפחד כי הם חוששים מנקמה", אמר והוסיף "אבל הם בהחלט מוכנים להיענות לכל זימון של בית משפט צרפתי ואפילו ללכת לכלא, אם צריך". לאחרונה החלו גם כלי התקשורת במדינה להתייחס למקרה ולפרסם כתבות שעוסקות בו. ההתעניינות גברה לאחר מכתבה של קרלה ברוני, הגברת הראשונה של צרפת, שפנתה לאמה של זיתוני והביעה בפניה את תנחומיה.

בשבוע האחרון פרסמו כמה ערוצי טלוויזיה כתבות שעסקו בפרשה, בהן הוצגו גם חבריה של לי, שמנהלים מאבק ממושך להסגרת דורסיה, וזירת התאונה במרכז תל אביב. גם העיתון "לה פריזיין" פרסם כתבה גדולה שעסקה בפרשה. על פי הכתבה שהתפרסמה בעיתון, בין ישראל לצרפת קיימת "תסבוכת משפטית", מאחר שהחוק הצרפתי לא מאפשר להסגיר את החשודים.

העיתון פרסם כי רק לאחר הגשת תלונה רשמית בנושא יתאפשר לרשויות לחקור את השניים בצרפת. עם זאת, עד כה לא הגישו המשפחה או המדינה תלונה כזו. לפני כשבועיים זומן אחד משני החשודים בדריסה לחקירה שאינה קשורה לפרשה. הוא שוחרר בתום החקירה ולא ננקטו נגדו כל הליכים. עם זאת, הזימון סייע לרשויות החוק בצרפת לאתר את מקום מגוריהם של השניים שלא היה ידוע עד כה, משום שהם לא היו רשומים כבעלי כתובת קבועה במדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק