"הקיום שלנו כאן במדינתנו אינו תלוי רק בכוחו של צה"ל ובעצמתנו הכלכלית. הוא מעוגן בראש ובראשונה במטען הידע והרגש של ההורים שלנו שאנו מנחילים לדורות הבאים" - במילים אלה פתח ראש הממשלה בנימין נתניהו את ישיבת הממשלה השבועית, בה אישר את רשימת אתרי המורשת הלאומית שבהם תשקיע הממשלה בשנים הקרובות.

"הקיום שלנו תלוי גם ביכולת שלנו להסביר את צדקת דרכנו ואת הזיקה שלנו לארץ - לעצמנו ולאחרים", אמר נתניהו. "פה במקום הזה אנו עומדים לאשר תכנית מקיפה - הגדולה ביותר שנעשתה אי פעם - להעצמת תשתית המורשת במדינת ישראל, וניצור שני שבילים, אחד היסטורי והשני סביב החוויה הישראלית שיחברו את האתרים".

הערכה: לחץ הימין האריך את הרשימה

דברי ההקדמה להצגת התכנית נועדו להסביר בין היתר את ההחלטה לכלול אתרים בשטחי יהודה ושומרון כמו מערת המכפלה וקבר רחל, אשר אינם מופיעים בתכנית המקורית. זאת, ככל הנראה בעקבות לחץ של שרי הימין.

"הרשימה של האתרים שמובאת כאן היא רשימה לא סגורה ולא סופית. היא בהחלט יכולה לכלול והיא תכלול אתרים נוספים", ציין ראש הממשלה בסוף דבריו. "אני מתכוון לכלול בזה גם את קבר רחל שיש תרומה של 20 מיליון שקל לשיקומו של הסוכנות, וגם את מערת המכפלה. כיוון שנשאלתי אני רוצה להצהיר על כוונותיי וזה יהיה".

ישיבת הממשלה התקיימה הבוקר בתל חי, לציון 90 שנה לקרב שבו נפלו יוסף טרומפלדור ושבעת חבריו. התכנית שהובאה לאישור הממשלה כוללת שיקום של כ-150 אתרים ארכילוגיים ואתרי מורשת שתתבצע בשיתוף של 16 משרדים, בעלות כוללת של 400 מיליון שקלים.

הכספים יופנו לשיקום והשקעה באתרים ארכיאולוגיים, אשר חלקם כאמור ממוקמים בשטחים, לאחר שרק לפני מספר חודשים החליט נתניהו להקפיא בהם את הבנייה כדי לאפשר את קיום המשא ומתן עם הפלסטינים. בנוסף יושקעו כספים באתרים מתולדות הציונות, ובבנייה והעשרה של ארכיונים ומוזיאונים, ובהם הספרייה הלאומית לישראל.