המאבק בין השרים ארדן ויעלון מגיע לשיא חדש: לאחר שלא הוגדרו סמכויות המשרד במשך כשנה, השר להגנת העורף גלעד ארדן מבקש להשתחרר מתפקידו ולסגור את המשרד. דרישתו של ארדן מגיעה לאחר שנוכח לדעת, לדבריו, כי בניגוד להבטחות קודמות לא יקבל משרדו את הסמכויות המתאימות להגנת העורף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המשרד להגנת העורף, שהוקם בשנת 2011 ומעולם לא הצליח לצבור סמכויות, נמצא במרכז המאבק שמתנהל מזה שנה בין ארדן לשר הביטחון יעלון. ארדן נפגש עם ראש הממשלה והודיע לו כי הוא מעוניין לפרק את המשרד ולהביא את ההחלטה בנושא לאישור הממשלה בחודש מאי.

במכתב ששלח היום (ג') ארדן לראש הממשלה טען כי "מתוך דאגה לאינטרס הציבורי ולביטחון העורף החלטתי לעשות את המעשה הנכון במצב שנוצר. העורף זקוק לאחראי אחד, ברור ומרכזי, בעל כל הסמכויות הנדרשות והפיצול בסמכויות אינו מאפשר להכין את העורף באופן המקצועי ביותר".

"יכולתי להמשיך לכהן כשר להגנת העורף אך זו אינה דרכי הציבורית", הוסיף ארדן, שביקש במכתבו לעזוב את התפקיד לא יאוחר מסוף חודש מאי. "מצב העורף חשוב לי יותר מכיפופי ידיים ומכך שאחזיק בעוד משרד ממשלתי".

"כשנחתים קווים אדומים אנו פועלים", יעלון (צילום: חדשות 2)
יקבל את סמכויות העורף? יעלון | צילום: חדשות 2

"האסון הבא לא יחכה"

"אני מתקשה מאוד לקבוע מדיניות להכנת העורף לחירום, בעוד גוף הביצוע המרכזי בעורף, פיקוד העורף, בו הושקעו משאבי המדינה, אינו כפוף מכוח החוק לביצוע מדיניות זו", הזהיר ארדן, שמתח ביקורת על חוסר שיתוף הפעולה עם משרד הביטחון: "האסון הבא לא יחכה לנו!"

ארדן, שמנכ"ל משרדו דן רונן התפטר היום (ג'), הדגיש כי לדעתו המשרד להגנת העורף צריך לטפל ברשויות האזרחיות, אבל "נוכחתי לדעת שמשרד הביטחון מערים יותר מדי קשיים" לדבריו. אם תכריע הממשלה לפרק את המשרד, הסמכויות של העורף יועברו באופן רשמי למשרד הביטחון.

במכתב ההתפטרות, טען המנכ"ל רונן כי המשרד "הוקם על כרעי תרנגולת ובאופן לא מקצועי" כבר לפני כשלוש שנים, ומאז לא הוסדרו הסמכויות. "התחלתי את תפקידי כמנכ"ל בחודש יולי 2013, באתי לתפקיד מתוך הכרה של שליחות. לצערי, תשתית ויכולת תפעולית עצמאית לא ניתנו כלל למשרד", הבהיר רונן את הרקע להחלטתו.

אין תמונה
הניח את המפתחות. דן רונן

המנכ"ל: "בלתי אחראי מצידי להמשיך בתפקידי"

רונן ציין במכתבו שני נושאים מרכזיים שהובילו להחלטתו. הראשון הוא אי מימוש ההחלטה בנושא הסדרת הסמכויות שלגביו הבהיר כי "אין אחריות בלי סמכות". והסיבה השנייה היא "התנהגות בלתי הולמת של משרד הביטחון כלפי המשרד להגנת העורף וכלפי עובדי המשרד להגנת העורף, אשר כולם עובדי משרד הביטחון".

"בהיעדר הכלים והיכולת למימוש האחריות שהוטלה עליי, יהיה זה בלתי אחראי מצידי להמשיך בתפקידי", הכריז רונן, שיעזוב את תפקידו בסוף החודש. רונן ציין כי הגישה שלפיה "רק צה"ל הוא שיכול" להגן על העורף כשלה במלחמת לבנון, ולכן לדעתו "העורף האזרחי צריך וחייב להיות מוכן לסייע ולטפל בכל אירוע בעורך, כפי שנהוג בכל מדינות העולם המערבי, הדמוקרטיות והנאורות".