ברקע אישור הצעת חוק הגיוס הבוקר, הכוללת הטלת סנקציות הפליליות על משתמטים משירות, התייחס אחר הצהריים שר הביטחון משה (בוגי) יעלון להחלטה, ואמר כי לדעתו "בלתי אפשרי לשנות מציאות של 65 שנים בבת אחת" והוא סבור שה"דבר יסיג לאחור את התהליך". בוועדה אושר גם תת-סעיף המאשר לו להתערב בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני מקווה שההחלטות שהתקבלו היום בוועדת פרי יהיו המשכה של מגמה חיובית שהחלה זה מכבר", אמר יעלון, "והיא מהווה עלייה הדרגתית ומשמעותית של מתגייסים חרדים וערבים לשירות צבאי ושירות לאומי-אזרחי". הוא הוסיף כי העובדה שישנם מגזרים שאינם משרתים היא "פצע פתוח מדמם בחברה הישראלית, תופעה בלתי מתקבלת על הדעת שמחובתנו לשנותה. עלינו לפעול בתבונה, באחריות ובשיקול דעת, על מנת שלא נגבש את המגזרים החרדי והערבי להתנגדות כוללת".

שר הביטחון המשיך והדגיש כי עמד על מספר עקרונות שלטעמו הם "בעלי חשיבות מרכזית בהמשך התהליך". "אני סבור שהחלת סנקציות פליליות באופן אוטומטי וללא כל שיקול דעת היא טעות קשה", אמר. "אני שמח שדעתי התקבלה, והיא תותיר לממשלה ולי כשר ביטחון, או לכל שר ביטחון שיהיה, את היכולת לעצב את אופן הטיפול בפרטים או בגופים סוררים שלא יתגייסו לשירות".

יעלון הבהיר כי כבר היום מוחלות סנקציות פליליות על משתמטים, וציין כי כך יהיה גם בעתיד. "כשאנו בתהליך הדרגתי בו ישנה עלייה קבועה במספר המתגייסים מקרב הציבור החרדי, מחובתנו לנהוג בשיקול דעת ובאחריות ולא באופן אוטומטי ונמהר", אמר. "אפעל ככל יכולתי כדי שמספר המתגייסים החרדים יגדל. בטוחני שאם ננהג בתבונה ובאחריות - כך גם יהיה".

החרדים על דברי לפיד: "עובד על הציבור בעיניים"

"אי אפשר לשנות מציאות של 65 שנים". (צילום: רויטרס)
"אי אפשר לשנות מציאות של 65 שנים". | צילום: רויטרס

הפנייה של שר האוצר לפיד ל"אחיי החרדים", שבמהלכה הדגיש את חשיבות חוק הגיוס שגיבשה ועדת פרי, לא ממש מרשימה את החרדים - שתוקפים את המתווה החדש לשוויון בנטל. ח"כ ליצמן: "לפיד עובד על הציבור בעיניים ומביא לקרע בעם".

"המלצות ועדת פרי הן קלון למדינת ישראל", הדגיש ח"כ יעקב ליצמן מיהדות התורה. "בכל מקרה ההמלצות לא ייושמו". הוא תקף גם את ראש הממשלה נתניהו ואמר כי הוא ייזכר "לדראון עולם כראש ממשלת שנאת הדת והתורה".

גם ח"כ מאיר פרוש מתח ביקורת חריפה על חוק הגיוס החדש ואמר: "החוק הזה הוא אינו תולדה של גוף מקצועי שישב וגיבש אותו, רבים וטובים מאישי הציבור בישראל, שאינם נמנים על הציבור החרדי, רואים בחוק זה, מגמה פסולה, המונעת משנאה ללומדי התורה ומרצון להשיג רווח פוליטי ותו לא".

פרוש הפנה אצבע מאשימה לנתניהו ואמר שהוא "יירשם בהיסטוריה, כמי שממשלתו בשנת תשע"ג - 2013 החליטה להגביל את מספר לומדי התורה בישראל ולשלוח את מי שדבק בתורה לכלא".

"לפיד מנהל מלחמת תרבות נגד הציבור החרדי"

"ללפיד אני יכול רק לומר משפט אחד: מי שמך שר ושופט עלינו? חוק הגיוס הוא רק עילה למלחמת תרבות שלפיד והממשלה הזו מנהלים נגד הציבור החרדי", אמר ח"כ נסים זאב מש"ס.

לדבריו, הנטל הכי גדול שיכול להיות על הצבא הוא שהחרדים ישרתו: "איפה שיהיו חרדים לא יהיו חיילות, ויצטרכו להכשיר למהדרין את המטבחים הצבאיים. כל הנושא של יחידות נפרדות זה בניגוד גמור לתפיסת העולם של צה"ל. הרמטכ"ל גם התנגד לכך ואמר שהוא אינו מעוניין לשנות את הצביון הצה"לי".

"מי שמתבונן ובוחן את נושא גיוס החרדים יכול לראות שבשנים האחרונות חל גידול במספרם של המתגייסים החרדים. זה לא היה בדרך של חקיקה או מאבק אלא בדרך של רצון טוב והתנדבות מצד הציבור החרדי. צה"ל לא רוצה להפוך לצבא השם, אלא להיות צבא העם. הוויכוח הוא על דבר שאינו מהותי".