אחרי הצלחתו בהנחלת משמעת מצד השרים בעניין ההצבעה נגד חוק ההסדרה, ראש הממשלה נערך לצעד הבא: פינוי חמשת המבנים בשכונת האולפנה בבית אל. בנאום מיוחד התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לפינוי - שצפוי להתקיים ב-1 ביולי, אותו העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.  

בהמשך התברר שבתיאום עם שר הבינוי והשיכון, יורחב הפיצוי על העתקת המבנים ל-850 יחידות דיור במקום 300 שנקבעו תחילה. בסיכום הוחלט על בניית 300 יחידות בבית אל, כשהיתר יוקמו בבקריית ארבע, באריאל, באדם, באפרת וביישובים נוספים. 

"ישראל היא מדינה דמוקרטית שבה הציות לחוק הוא נדבך יסוד לחיינו החופשיים", אמר ראש הממשלה בנאומו הערב. "ישראל היא דמוקרטיה שומרת חוק. כרה"מ אני מחויב לשמור על החוק ולשמור על ההתיישבות. אומר לכם כאן: אין שום סתירה בין השניים. החוק שנדחה היה פוגע בהתיישבות ולעומת זאת, המתווה שהחלטתי עליו, הרחבת היישוב, העתקת הבתים והגנה משפטית מפני תקדים - מחזק את ההתיישבות".

"עם זאת, צריך לומר שזה לא יום פשוט וקל", הוסיף ראש הממשלה. "העתקת בתים ממקומם, גם אם מדובר בחמישה בתים בלבד, זו בוודאי איננה פעולה שהממשלה ששה לבצע. אבל בית המשפט קבע מה שקבע ואנחנו מכבדים את החלטות מערכת המשפט".

"במקביל, יורחב היישוב בית אל, 30 המשפחות יישארו בבית אל ויצטרפו אליהן 300 משפחות חדשות", הסביר נתניהו. "אלה שחושבים שהם ישתמשו במערכת המשפט כדי להזיק להתיישבות - טועים. כי בפועל ההפך הגמור קורה. במקום הקטנת בית אל - הרחבת בית אל. במקום מחלשת ההתיישבות - חיזוק ההתיישבות".

מוקדם יותר הצביעו שרי המממשלה נגד החוק, שהביא לפילוג בקואליציה ביממה האחרונה. החוק נפל בקריאה טרומית במליאת הכנסת ברוב של 69 מתנגדים מול 22 תומכים. מול הכנסת ובית המשפט העליון הפגינו אלפי פעילי ימין בקריאה למנוע את העברת חמשת הבתים לשטח סמוך לשכונה בבית אל.

בתחילת הדיון סביב "חוק ההסדרה" נימק השר בני בגין את התנגדות הממשלה ליוזמה. "זהו חוק לביטולו של פסק דין של בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ", הוא קבע - ופירט: "יש לנו מחלוקת עם בג"ץ. בעצמי הופעתי לפניו בעניין זה לפני חודשים אחדים. ברור שאני חולק על פסק הדין. גם עכשיו, לפני כחודשיים, הלכנו לבג"ץ, הגשנו בקשה מנומקת ומפורטת. חשבנו שהיא מוצדקת. לא שעו לבקשתנו - והחליטו אחרת".

בגין הדגיש כי "יש לנו מחלוקת עם תוצאת פסק הדין הזה, אבל אין לפני הממשלה דרך המאפשרת התנערות מפסק דין - גם כשהממשלה אינה מסכימה עם תוצאתו. החוק לא יועיל להתיישבות - אלא יזיק לה. לא ישריש, אלא יחליש. תוצאת החקיקה הזאת לא תהיה רק 'בא לברך ותמצא מקלקל', אלא גם היפוכו - שיאמרו אומות העולם - לסתים אתם. במקום להלל בפה מלא על המפעל הזה וצדקתו המוסרית המלאה. זו שטות להעמיד כנוגדים זה לזה את טובת ההתיישבות מצד אחד, ואת טובת המדינה מצד שני".

בעקבות דרישה של 20 חברי כנסת שהוגשה ליו"ר הכנסת ראובן ריבלין, ההצבעה על "חוק ההסדרה" נערכה בצורה שמית, כאשר כל אחד מהיושבים במליאה צריך היה לציין האם הוא תומך או מתנגד להצעה לאחר שקראו בשמו. 69 חברי כנסת התנגדו להצעת החוק, מול 22 תומכים. שרי הממשלה שהוזהרו על ידי ראש הממשלה שיפוטרו אם יתמכו בחוק, הצביעו נגד או נעדרו מההצבעה. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק