החמאס ירה טילים לעבר הדרום וערי המרכז, צה"ל היה בעיצומו של מבצע ברצועת עזה, וההבטחות נותרו הבטחות: לפני פחות מ-6 שנים, במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, השמיע בנימין נתניהו שכיהן אז כיו"ר האופוזיציה, אמירות לוחמניות במיוחד נגד חמאס - וביקר את הממשלה שלא עשתה מספיק כדי להילחם בחמאס - בניגוד גמור לאמירות שהוא משמיע כיום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מה צריך לעשות? בטווח הארוך לא יהיה מנוס מלמגר את שלטון החמאס", השיב נתניהו לשאלות עיתונאים במהלך סיור בדרום המופגז עם תחילת המבצע - כחודשיים לפני שנערכו הבחירות לכנסת בהן זכה והפך לראש הממשלה.

ימים לפני הבחירות, בפברואר 2009, אמר נתניהו: "אנחנו לא נעצור את צה"ל לפני השלמת המלאכה. נמוטט את שלטון הטרור של החמאס. הדרג המדיני של ממשלת קדימה לא נתן את ההנחייה להשלים את המלאכה. אנחנו, כממשלת ליכוד, נצטרך לעשות זאת - כי לאורך זמן ישראל אינה יכולה להשלים עם בסיס טרור אירני של החמאס".



גם אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו, השמיע אז אמירות דומות באולפן חדשות 2: "כשנגיע לממשלה, וגם בקבינט, אנחנו מדברים על הכרעת הטרור ועל הפלת שלטון החמאס. אם מסכמים את עופרת יצוקה אפשר לומר שהחיילים ניצחו - והפוליטיקאים הפסידו".

"טילים מעזה? די להבהיל את הציבור!"

ונתניהו לא לבד במערכה: לאורך השנים הלכו והצטברו עוד ועוד הצהרות שלא עמדו במבחן הזמן. ירי הטילים מעזה התחיל להעסיק את ישראל כבר לפני 20 שנה, עם החתימה על הסכמי אוסלו. ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, קרא לימין להפסיק עם מה שהגדיר "סיפורי הבלהות" על קטיושות מהרצועה: "לא הייתה אף קטיושה ולא תהיה אף קטיושה". 7 שנים מאוחר יותר, באפריל 2001, בוצע ירי הרקטות הראשון על שדרות.

3 שיגורים זוהו (צילום: רויטרס)
הירי מעזה רק הלך והתגבר | צילום: רויטרס



האיום על יישובי הנגב היה אחד ממוקדי הוויכוח גם סביב תכנית ההתנתקות, בה החלו לדון ב-2004. ערב ההצבעה בכנסת על פינוי גוש קטיף, נשלח שר הביטחון דאז שאול מופז אל מנהיגה הרוחני של ש"ס הרב עובדיה יוסף ז"ל, שהיה מודאג בעיקר מאיום הטילים על הדרום ביום שאחרי. "אנחנו נשלוט מבחינה ביטחונית על הנעשה ברצועת עזה מהיבשה, מהאוויר ומן הים, ולא נאפשר פעילות טרור נגד אזרחי מדינת ישראל מתוך רצועת עזה", הרגיע אז מופז.

שבוע לפני ההתנתקות התפטר נתניהו מן הממשלה לאחר שהזהיר כי בעקבות הצעד הטילים מעזה עשויים לפגוע גם באשקלון. שמעון פרס מיהר לבטל את תחזית האימים: "אתה לא תבהיל את העם, מפני שהעם לא מאמין לך. אני מציע לימין להפסיק את ההפחדות. תפסיקו לדבר שטויות".

"מצב של ירי על יישובים אזרחיים הוא לא דבר שיכול להימשך וחייבים לטפל בו מוקדם ככל שניתן, כי ככל שיעבור הזמן ואם נרגיל לכך שישראל מוכנה לקבל את זה, יהיה הרבה יותר קשה לטפל בזה בעתיד", התריע ראש הממשלה שרון באותה השנה.

חיל האוויר תוקף ברצועת עזה
למגר את שלטון הטרור? אולי | צילום:

באוגוסט 2003 נחתה רקטה ראשונה באשקלון: "העיר הזו לא תהפוך לקו חזית. לא אשקלון ולא מקומות אחרים", הבטיח אז ראש הממשלה שרון. "יש טענה שיהיה איום על יישובי הנגב, עוד לא שמעתי טענה מגוחכת כזו", אמר אז ח"כ מאיר שטרית. אלא שארגוני הטרור סברו אחרת - וטווח האש התרחב - עד לאזור המרכז ואף לצפון הארץ.