זוג חד מיני (צילום: AP)
במדינות רבות כבר הכירו בנישואי חד מיניים | צילום: AP

שר הכלכלה נפתלי בנט התראיין אמש במהדורה המרכזית והצדיק את התנגדותו לנישואים בין בני-זוג מאותו המין בכך שבמדינות מערביות מרכזיות, נישואים כאלה - אסורים. "הרי בגרמניה, באנגליה, באירלנד, בשוודיה לא מכירים בנישואין חד מיניים. האם בישראל צריך או לא, זה דיון גדול", אמר בנט. אלא שמבדיקה מקיפה שערכנו עולה כי דבריו של בנט לא מדויקים בהכרח.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"יש יותר מדינות בעולם שלא מכירות בנישואין חד מיניים מאשר מדינות שכן. לא מכירים בהם בגרמניה, אוסטריה, פינלנד, אירלנד, שוויץ, אנגליה. יתרה מכך - בדנמרק, איטליה, יוון, רוסיה לא מכירים בזוגיות חד מינית בכלל", המשיך בנט ופרט מוקדם יותר בעמוד הפייסבוק שלו.

אלא שהמחלוקת הנוכחית בסוגיה אינה כלל סביב נישואין בין בני זוג מאותו המין, אלא סביב חוק ברית הזוגיות - המיועד עבור זוגות שלא יכולים, או לא מעוניינים, להתחתן בישראל באמצעות הממסד הדתי. בנוסף, רובן המכריע של המדינות המערביות, שבנט מנה, אישרו נישואין בין בני זוג מאותו המין, או איחוד אזרחי שמעניק להם זכויות כמו בנישואין.

מלונדון ועד ברלין: זוגות חד-מיניים נישאים

רק בחודש יולי האחרון אישר הפרלמנט הבריטי ברוב גדול נישואין בין בני זוג מאותו המין באנגליה ובוויילס. את החוק יזם דווקא ראש הממשלה השמרני, דיוויד קמרון, והוא זכה לתמיכה רחבה. המלכה אליזבת' חתמה על החוק והחתונה הגאה הראשונה צפויה להתקיים בחודש מרס הקרוב. עד שחוק הנישואין התקבל, עמדה לרשותם של בני זוג מאותו המין, מאז שנת 2004, האפשרות של איחוד אזרחי - שהקנה להם זכויות שוות לאלה של זוגות נשואים.

לפני כשנתיים נכנס לתוקפו החוק שמאפשר איחוד אזרחי בין בני זוג מאותו המין גם באירלנד הסמוכה. החוק מקנה לבני הזוג זכויות דומות כמו לבני זוג נשואים. החוק האירי מאפשר להומואים ולסביות לאמץ ילדים כיחידים, בעוד בן הזוג מוכר כהורה אומן.

מאז שנת 2001, מכירה גם גרמניה באיחוד אזרחי בין בני זוג מאותו המין, המקנה להם זכויות דומות לאלה של זוגות נשואים, לרבות זכויות בענייני מיסוי. בשנת 2004 הורחב החוק כך שהוא מאפשר לבני זוג רשומים לאמץ ילדים.

באוסטריה ושוויץ הסמוכות גם כן מוענקות זכויות נרחבות לבני זוג מאותו המין: הפרלמנט האוסטרי אישר איחוד אזרחי בין הומואים ולסביות, שמקנה להם זכויות שוות לאלה של זוגות נשואים בכל הקשור לחוקי עבודה, הגירה, פנסיה, ומיסוי.

החוק נכנס לתוקפו בתחילת 2010. בשוויץ קיים איחוד אזרחי בין בני זוג מאותו המין מאז 2007 הנותן לבני הזוג כמעט את כל הזכויות כמו לבני זוג נשואים.

סקנדינביה - חלוצת הזכויות לבני זוג חד-מיניים

זוג נשים בצרפת לאחר אישור נישואי גאים (צילום: חדשות 2)
זוג נשים בצרפת לאחר אישור נישואי גאים | צילום: חדשות 2

מה קורה בצפון אירופה? בשוודיה, הידועה בחקיקה ליברלית מתקדמת, נישואין בין בני זוג מאותו המין קיימים כבר מאז שנת 2009. למעשה שוודיה היא אחת המדינות המתקדמות בעולם בתחום החקיקה להגנת זכויותיהם של הומואים, לסביות, טרנסג'נדרים וביסקסואליים (להט"ב). מזה כמעט 70 שנה (מאז שנת 1944) יחסים בין בני זוג מאותו המין הם חוקיים שם. בשנת 1995 אישרה שוודיה רישום אזרחי של בני זוג מאותו המין, שהעניק להם זכויות שוות לאלה של זוגות נשואים.

בפינלנד השכנה הונהג ב-2002 איחוד אזרחי בין בני זוג מאותו המין, שמעניק לבני הזוג את אותן הזכויות כמו אלה של זוגות נשואים, למעט אימוץ ושינוי שם המשפחה. מאז שנת 2009 מתאפשר אימוץ של הילד הביולוגי של אחד מבני הזוג על ידי בן זוגו.

בדנמרק, שהייתה הראשונה שאישרה איחוד אזרחי בין בני הזוג מאותו המין כבר בשנת 1989, נישואין בין בני זוג מאותו המין חוקיים מאז השנה שעברה, כולל נישואין בכנסייה של דנמרק. בשנת 2003 דנמרק אף שלחה לישראל את השגריר קרסטן דמסגארד, יחד עם בן זוגו. בני הזוג הגיעו יחד לטקס הגשת כתב האמנה לנשיא המדינה.