בכנס אילת לעיתונות שנערך בשבוע שעבר עמד מעל דוכן הנואמים שר התקשורת, משה כחלון. הוא ניסה להעביר מסר מרגיע להיסטריה שפשטה בקרב העיתונאים מהצעדים האחרונים שנקטה הממשלה שבה הוא חבר, ודחה בביטול את הטענות שלפיהן פועלים בליכוד להביא לכך שהקולות שיישמעו יהיו רק אלה שיהיו נוחים לממשלה.

אלא שמספר חודשים קודם לכן, באפריל האחרון, נשמע כחלון אחרת לגמרי. בהקלטות דברים שאמר בכנס של צעירי הליכוד בבית ז'בוטינסקי שבתל אביב הוא צייר תמונת מצב שונה.

בתיעוד, שהועבר על-ידי זאב קם, כתב הכנסת של העיתון "מקור ראשון", נשמע כחלון באומרו: "ממש בימים אלו התחלפה הנהלה ברשות השידור. אני מכיר את הוועד המנהל, אנשים מאוד ערכיים - הרבה יותר ממה שהיה קודם. הממשלה שלנו היא ממשלה לאומית ואני לא מודאג מהמושג פוליטיזציה".

על ההשלכות הפרסונליות של הרעיון שהציג הרחיב כחלון: "אם אני חושב שאני רוצה לסייע ליהודה ושומרון, מה אתה רוצה, לשלוח לי מנכ"ל שמאלני עכשיו, שכל היום יטרפד לי? אתה רוצה להחליט מי יישב שם? יהיה השמאל (בממשלה), שישים את מי שהוא רוצה".

כחלון דיבר על מינויים ברשות השידור - ואכן, מאז התבצעו שינויים נרחבים בערוץ הראשון ובקול ישראל: שורת בעלי תפקידים הוחלפו בהוראת ממשלת נתניהו, מה שעורר טענות על פוליטיזציה של המערכת ועל סתימת פיות.

כחלון עצמו אינו אחראי על רשות השידור, אלא על גופי תקשורת אחרים - בהם ערוצי הטלוויזיה. באותו הכנס שבו הוקלט, הוא סיפר בהרחבה על השקפת עולמו ועל כיצד הוא עצמו דואג שמצביעי הליכוד יציגו שיש להם ייצוג בתקשורת.

"צריך לשים אנשים עם אוריינטציה שלנו. אני באתי ממפלגה פוליטית, אני לא נבחרתי במכרז, אני נבחרתי בבחירות. נבחרתי על ידי אנשים שמצפים ממני למשהו וצריך שאנשים שלנו, שחושבים כמונו יעשו את זה", הוא אמר.

יש לציין כי השר כחלון מקפיד באופן עקבי להביע תמיכה בהצלת כלי תקשורת ובשמירה על חופש הביטוי. בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת הוא הכריז על התנגדותו לסגירת ערוץ 10 - בניגוד לעמדת מפלגתו. כעת יש רק לתהות מדוע בכנס סגור של הליכוד הוא נשמע אחרת.

אווירה של עריפת ראשים בקול ישראל

ביולי האחרון שודר ב"אולפן שישי" תחקיר על ההתרחשויות במסדרונות רשת ב' של קול ישראל. מאז נכנס לתפקידו מנהלה החדש, הוא הצליח להביא בתוך לשבועיים להעברתם מתפקידיהם של כתבים ועיתונאים רבים בעלי מוניטין רב - לטענתם, רק מכיוון שתוכן דיווחיהם לא נעמו לאוזניו של ראש הממשלה ושל אנשי לשכתו.

הדמות עיתונאית שהתראיינה בעילום שם סיפרה: "עכשיו לדוברו של ראש הממשלה אין שום בעיה לצלצל ישירות לעורך באולפן ואפילו להרים עליו את קולו. הוא יכול לדרוש לשדר אייטם מסוים ולהתרגז כשזה לא משודר. אחר כך, את המחיר משלם עורך אותו יומן שחשב שהאייטם לא ראוי".

אבל יכול להיות גם אייטם, למשל, שלדעת העורך לא צריך היה לקבל מקום בליינאפ של יומן הבוקר. מדובר היה בסיקור ביקור פתע שערך נתניהו בהוסטל לניצולי שואה בבאר יעקב. אותו עורך - שלא הכניס את הידיעה - גילה כעבור יומיים ששמו נמחק מעריכת יומני הבוקר, המשבצת היוקרתית ביותר בתחנה. כ"עונש", הוא הוגלה לערוך יומני חצות זניחים. שדרן בכיר בתחנה אמר אז כי "נתניהו מבקש להפוך את קול ישראל - לקול ישראל היום".

קדימה: "כחלון חשף את פרצופה המכוער של הממשלה"

בסיעת קדימה מיהרו להתייחס לדבריו של שר התקשורת. "כחלון חשף בהבל פה אחד את הפרצוף המכוער של הממשלה. נתניהו רוצה ערוץ אחד עם דעה אחת וכל היתר- שיחפשו להביע דעה במדינה אחרת", כתב בהודעת הסיעה וצוין כי "אחרי שמנסים לעשות סיכול ממוקד בבית המשפט העליון ובשופטיו , אחרי שסותמים את הפה ורודפים את כל מי שחושב אחרת, עכשיו ברור כי אין משימה חשובה יותר לנתניהו מלשטוף לציבור את המוח ולנקות את התקשורת".

בקדימה הוסיפו כי "במקום לעודד תקשורת חופשית, נתניהו ושריו מייצרים תקשורת מטעם. במקום להבטיח דמוקרטיה הם חותרים לדיקטטורה ימנית לאומנית. בשבוע שבו זורקים אבנים על קצינים ונשים מודרות מהרחובות ברור יותר מתמיד. נתניהו מוביל לישראל מסוכנת וקיצונית וחייבים לעצור אותו. כשנתניהו אמר לשרים 'תהיו כחלונים' - ברור שלזה הוא התכוון". 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק