משמעות החלטתו הדרמטית של בג"ץ לפסול את חוק טל, שפטר תלמידי ישיבות חרדים מגיוס לצה"ל, תביא לכך שבחודשים הקרובים יגובש חוק חדש שיובא להצבעת הכנסת באוגוסט הקרוב. נושא גיוס החרדים שעוסק בעקרונות של דת ומדינה טומן בחובו חומר נפץ פוליטי שלדעת גורמים בממשלה, עלול להביא להפלתה.

בהחלטתו מתחילת השנה, בחר ראש הממשלה נתניהו שלא להחליט בנושא הארכת החוק, והעדיף להביא את הנושא להצבעה בכנסת. גם אז אמר נתניהו שהחוק יעבור שינויים, על רקע איומים מצדו של חברי מפלגת ישראל ביתנו והשר אביגדור ליברמן. אלא שלהחלטת בג"ץ שהחוק לא ימשיך במתכונת הנוכחית ולעובדה שההצבעה מתקיימת סמוך לבחירות, יש השלכות שעשויות לשנות את המפה הפוליטית.

השר ליברמן, ארכיון (צילום: רויטרס)
מצד אחד: ישראל ביתנו | צילום: רויטרס

בתחילת בקדנציה שלו כראש ממשלה, אמר נתניהו לראשי המפלגות ש"ס וישראל ביתנו, כי בעניינים של כסף הוא יכול להביא לפיתרון אבל בעניינים של דת ומדינה הודה שיהיה לו קושי עצום. חוק טל מעגן בתוכו עקרונות מובהקים של דת ומדינה, שיערימו קשיים רבים על ראש הממשלה בחודשים הקרובים.

ראש הממשלה: נביא לחוק צודק יותר

בתגובה לפסק הדין הדרמטי, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי כפי שכבר הודיע עוד לפני החלטת בג"ץ, חוק טל במתכונתו הנוכחית לא יימשך. "בחודשים הקרובים נגבש חוק חדש שיביא לשינוי צודק יותר בנטל של כלל חלקי החברה הישראלית", דברי ראש הממשלה.

אלי ישי. קורא למופז לחבור לממשלה (צילום: חדשות 2)
מצד שני: ש"ס | צילום: חדשות 2

החלטת בג"ץ לא עברה בשקט במערכת הפוליטית. לצד ברכות מצד המפלגות הגדולות, בש"ס לא חיכו יותר מדי זמן ויו"ר המפלגה אלי ישי, כבר שוחח עם ראש הממשלה וקבע להיפגש עמו בנושא בהמשך.

שר הביטחון אהוד ברק, ציין כי חוק טל לא עמד בציפיות ולא הוביל לשינוי הנדרש בכל הקשור לשוויון בנטל ולהגדלת מעגל המשתתפים בחובות האזרחיות והוסיף כי על פי הצעתו, תינתן עדיפות לצה"ל הן בבחירת האנשים המתאימים, והן בתגמול משמעותי לחיילים שיאפשר להם השכלה גבוהה, רכישת מקצוע וכניסה ברגל ימין לחיים האזרחיים.

מאידך, על פי הצעת שר הביטחון ברק, תיקבע מכסה של כ-2,000 עד 3,000 עילויים בתורה, שיוכלו להמשיך בלימודי "תורתו אומנתו". כל היתר ישתלבו בשירות אזרחי לאומי ובהמשך במעגלי התעסוקה במשק, כמנוף להעצמה אישית ולהגדלת התוצר הלאומי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק