מבחן בדרך לחידוש המשא ומתן: הממשלה תכריע היום אם לקבל את מתווה ראש הממשלה נתניהו לשחרור 104 אסירים פלסטינים כצעד ראשון ובונה אמון להתנעת שיחות השלום בין ישראל לפלסטינים שצפויות להתחדש מחרתיים בוושינגטון. הצעד נועד גם למנוע מהפלסטינים תירוץ שלא להגיע לשיחות - לאחר שאיימו לעשות כן אם לא ישוחררו האסירים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האסירים שצפויים להשתחרר מבתי הכלא בישראל הם מחבלים שהורשעו ברצח ישראלים לפני יותר מ-20 שנה - בתקופה שלפני הסכמי אוסלו. בשבוע שעבר מנתה הרשימה שהוגשה לישראל 82 אסירים ביטחוניים בלבד, אולם בסופו של דבר החליט רה"מ להיענות לדרישה הפלסטינית ולהביא לשולחן הממשלה את ההצעה לשחרר 104 אסירים - בארבע פעימות, בהתאם להתקדמות המגעים בין הצדדים בשיחות שיחלו ביום שלישי הקרוב.

הפלסטינים אמנם הגישו רשימה של שמות אסירים שברצונם לשחרר, אולם ועדת שרים מיוחדת תתבקש לאשר את שמות האסירים שישוחררו. בוועדה יהיו חברים ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון יעלון, שרת המשפטים לבני והשר לביטחון הפנים אהרונוביץ'.

התנגדות חריפה בקואליציה למהלך: "מחבלים צריך להרוג"

נפתלי בנט (צילום: חדשות 2)
"מחבלים צריך להרוג, לא לשחרר". בנט | צילום: חדשות 2
לקראת ההצבעה היום בממשלה, נראה כי לנתניהו מובטחים 10 קולות בלבד בעד ההצעה (מתוך 22 שרים). בישראל ביתנו וגם ב"יש עתיד" הודיעו כי ייתנו חופש הצבעה, ויו"ר הבית היהודי בנט כבר הצהיר כי יתנגד למהלך. לפי ההערכות, בין השרים הצפויים לתמוך במהלך לשחרור 104 אסירים הם: שרת המשפטים, ציפי לבני, השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ וכמו כן שרי הליכוד: גלעד ארדן וסילבן שלום.

השרים מ"יש עתיד" צפויים לתמוך בשחרור האסירים. שר האוצר ויו"ר המפלגה לפיד כתב כי שרי יש עתיד יעמדו לצד ראש הממשלה: "יעקב פרי ואני נפגשנו עם נציגי משפחות קורבנות הטרור, והם ניסו לשכנע אותנו להתנגד לשחרור האסירים שרצחו את בני משפחותיהם. זו הייתה שיחה טעונה וכואבת, אבל למרות הקושי אמרתי להם שלא נעתר לדרישתם. המחויבות הראשונה שלי היא הניסיון למנוע את הקורבנות של העתיד. נכון שאיש אינו מבטיח לנו שהשיחות יצליחו, נכון שהעבר רצוף כישלונות כואבים, אבל אסור לנו להפסיק לנסות".

"מחבלים צריך להרוג, לא לשחרר", כתב אמש שר הכלכלה נפתלי בנט בעמוד הפייסבוק שלו. "כל חיי נאבקתי לקיום שני חלקי המשפט הזה. אצביע נגד". ח"כ מירי רגב קראה לשרי הליכוד להתנגד מחר בהצבעה בממשלה. "לקראת ישיבת הממשלה מחר שתדון בשחרור האסירים עם דם על הידיים כתנאי למשא ומתן מדיני, אני קוראת לשרי הליכוד להתנגד להצעה זו ולשכנע את ראש הממשלה כי אין מתנות חינם", אמרה רגב.

נתניהו שיגר מכתב לציבור: "החלטה קשה מאין כמוה"

מאשים את נפתלי בהוצאות המעון. נתניהו (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
"ראשי ממשלה נדרשים להחלטות קשות". נתניהו | צילום: קובי גדעון / לע"מ
במסגרת מכבש הלחצים לקראת ההצבעה בממשלה, פרסם אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב לאזרחים בו הסביר את החלטתו לשחרור אסירים. "ראשי ממשלה נדרשים לקבל החלטות שמנוגדות לדעת הקהל", כתב נתניהו, שלושה ימים לפני פתיחתם של המגעים בין ישראל לפלסטינים בוושינגטון.

"זו החלטה קשה מעין כמוה שמכאיבה לעם ישראל ולי מאוד", הוסיף ראש הממשלה במכתב, "היא מתנגשת עם ערך חשוב מאין כמוהו - ערך הצדק. התשובה הטובה ביותר שאנו נותנים לאותם רוצחים שפלים, שביקשו להכריע אותנו בדרך הטרור, היא שבעשרות השנים בהן ישבו בכלא - בנינו מדינה לתפארת".

במכתב הסביר נתניהו מדוע בעיני יש חשיבות לכניסה לתהליך מדיני, בעיקר נוכח השינויים במצרים, סוריה ואירן. "ישראל תיכנס לתהליך מדיני שיימשך לפחות 9 חודשים במטרה לבדוק האם ניתן להגיע בזמן זה להסכם עם הפלסטינים", ציין ראש הממשלה. עוד הוסיף כי יחד עם החשיבות שהוא מייחס למו"מ לא היה מוכן לקבל את דרישת הפלסטינים לתנאים מוקדמים בנושאי נסיגה והקפאה בהתנחלויות.

"גם לא הייתי מוכן לקבל את תביעתם לשחרר אסירים פלסטינים לפני תחילת המשא ומתן", הוסיף נתניהו, "כן הסכמתי לשחרר 104 פלסטינים במנות קצובות אחרי תחילת המשא ומתן ובהתאם לנסיבות התקדמותו".

הממשלה תאשר את הצעת חוק יסוד: משאל עם

מוותרים על זכות ההצבעה (צילום: רויטרס, חדשות)
חוק משאל העם. צפוי להתקבל | צילום: רויטרס, חדשות

בניגוד להחלטה על שחרור האסירים, צפוי לנתניהו רוב להצעת טיוטת חוק יסוד: משאל עם. ההחלטה תחייב להביא להכרעת הציבור כל הסכם מדיני שיכלול פינוי שטחים הנמצאים בריבונות ישראלית.

השטחים עליהם מדובר הינם שטחים ממזרח ירושלים או כאלה שנמצאים בתחומי הקו הירוק ויימסרו לפלסטינים במסגרת הסכם חילופי שטחים אפשרי. עם זאת, הצעת החוק לא צפויה לכלול הכרעה אודות מסירת שטחים מיהודה ושומרון כיוון שמשפטית השטחים אינם נחשבים חלק ממדינת ישראל.