מתנער ומציע פשרה: לאחר הסערה שפרצה בעקבות החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו לתקן את חוק האזרחות, מגיע ניסיון מצדו של שר הביטחון אהוד ברק להרגיע את הרוחות. אנשי לשכתו השר ברק הודיעו בצהריים כי בניגוד להודעה שנמסרה אתמול לחברי הממשלה, השר ואנשיו לא היו שותפים באף שלב בגיבוש הצעת התיקון לחוק האזרחות ואינם חלק מהמציעים בנושא זה.

עם זאת, לשכת ברק פנתה אל מזכירות הממשלה כדי להציע נוסח מפורט יותר מהנוסח שפורסם כי הוצע עד כה. במטרה "לרכך" את נוסח החוק, מציע ברק שנוסח השבועה למבקשים אזרחות ישראלית
יהיה: "אני מצהיר שאהיה אזרח נאמן למדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ברוח מגילת העצמאות, ואני מתחייב לכבד את חוקי המדינה".

הצעתו של ראש הממשלה, שתוכנה פורסם לראשונה אתמול במהדורה המרכזית, עורר הדים בקרב המגזר הערבי ופעילי שמאל. עבד אל-רחמן זועבי, שהיה שופט במינוי זמני בבית המשפט העליון, ציין היום כי ההצעה לתיקון חוק האזרחות היא גזענית ואינה חוקתית. בראיון ל"בחצי היום" ברשת ב' אמר זועבי לאסתי פרז, כי מדובר ברעיון טיפשי שלא מוסיף כבוד למדינה, ופוגע בכל התושבים הישראליים, יהודיים כערבים.

התיקון: "מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית"

נתניהו צפוי להגיש לאישור הממשלה הצעת תיקון לחוק האזרחות, לפיה מי שירצה להיות אזרח המדינה יצטרך להצהיר נאמנות למדינת ישראל יהודית ודמוקרטית. את ההחלטה השנויה במחלוקת קיבל נתניהו לאחר שהתייעץ עם שר המשפטים יעקב נאמן. מדובר במינוח פוגעני מאוד כלפי האוכלוסייה הערבית, אך נתניהו החליט על הניסוח הזה למרות הפגיעה במיעוטים.

מלשכת ראש הממשלה נמסר, כי ראש הממשלה נתניהו ציין: "מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי. עקרון זה מנחה את מדינות הממשלה הן כלפי חוץ והן כלפי פנים, והוא אבן יסוד בחקיקה הישראלית. העיקרון בא לידי ביטוי במונח "מדינה יהודית ודמוקרטית". ראוי שעיקרון זה יופיע גם בהצהרת האמונים של מי שמבקש להתאזרח בישראל".

מקורבי נתניהו מסרו כי הדבר משתלב עם התביעה ממדינות העולם להכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית - שהרי מה שאנו דורשים מאחרים אנו צריכים לדרוש גם מאזרחי המדינה. מי שצפוי לתמוך בהצעה הזו, הוא כמובן שר החוץ אביגדור ליברמן שבקמפיין הבחירות שלו אמר: "בלי נאמנות אין אזרחות".

סערה במערכת הפוליטית

בישראל ביתנו מברכים על ההחלטה ואומרים כי "ראש הממשלה ימלא התחייבות חשובה שסוכמה עם ישראל ביתנו במסגרת ההסכם הקואליציוני. המחויבות של כל אזרח לשמירה על מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, ובוודאי של מי שעדיין אינו כזה ומבקש להיות, הינה צורך חיוני ובסיסי, במיוחד כשיש כאלה המבקשים לערער על כך".

ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי-מפד"ל): "אפשר לברך את ראש הממשלה על כך שהבין שמה שאנחנו דורשים מהעולם והפלסטינים אנחנו צריכים לתבוע גם מעצמנו. יש רק לקוות שנתניהו לא מפזר פירורים לטיפוח הגאווה הלאומית והזהות העצמית של מדינת ישראל רק מכיוון שהוא מכין את הדחפורים שנועדו להרוס את ההתיישבות ביו"ש".

מנגד אומר ח"כ אבישי ברוורמן (העבודה), כי "מדובר בהחלטה מקוממת וחסרת אחריות, המוסיפה שמן למדורת הדה-לגיטימציה כלפי ישראל בעולם. החלטה זו לא תניב שום תועלת למדינת ישראל פרט להעברת מסר שלילי לאזרחים הערבים אני מצר על כך שעקב לחצים קואליציוניים, בחר ראש הממשלה להעניק גושפנקה לקמפיין הבחירות של ליברמן".

ח"כ אחמד טיבי תקף בחריפות את ההחלטה: "החלטת נתניהו לאלץ אזרחים להצהרת נאמנות לישראל יהודית היא החלטה עסקנית, לא מנהיגותית, שמטרתה לקבוע את המעמד הנחות של הערבים על פי חוק. שום הצהרה לא תבטל את הנרטיב הפלסטיני אשר זכה להכרה בכל העולם. נתניהו וממשלתו מצמקים את מרחב המחייה הדמוקרטי בארץ ומעמיקים את ההדרה והאפליה נגד המיעוט הערבי. אין ספק שהליברמניזם מכתיב את מדיניות הממשלה הקיצונית הזו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק