"כשמתלהמים גורמים לנסיגה" (צילום: חדשות 2)
זעם בעקבות הצעת ההחלטה. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

בישיבתה השבועית דנה הבוקר הממשלה באישור הצעת ההחלטה שתסדיר את המשך הפטור לאברכים החרדים מגיוס לצה"ל ושירותם של כ-1,300 מהם ב"שירות לאומי משמר", ובמערכת הפוליטית תקפו בחריפות את התנהלות ממשלת נתניהו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

יו"ר "התנועה", ציפי לבני, מתחה ביקורת על הצעת ההחלטה שצפויה להיות מאושרת ברוב קולות. "נתניהו מעדיף את שותפיו הטבעיים לממשלה על פני הנושאים בנטל. כוונת הממשלה לעקוף את בג"ץ ולהמשיך בהנצחת העוול ההיסטורי היא שערורייתית, לא ערכית ואינה עומדת במבחן בג"ץ", קבעה.

לבני הוסיפה כי "ערב בחירות, בוחרת הממשלה לירוק בפניו של הרוב הציוני שמשרת בצה"ל, שמתגייס למילואים בכל פעם מחדש ושלא מוכן עוד לעבור לסדר היום על המחדל המתמשך הזה".

בשם העבודה הגיב איציק שמולי, ראש מטה סטודנטים חיילים ומילואימניקים, שציין כי במפלגה כבר גיבשו מתווה חלופי לחוק טל. "בניגוד לממשלת נתניהו, המאופיינת לאורך כל שנות שלטונה באי עשייה ובחוסר יכולת לקבל החלטות מעמיקות, מפלגת העבודה הציגה כבר במושב הכנסת האחרון פתרון הוגן וריאלי המציג מדיניות אלטרנטיבית בנושא חוק טל".

"ניסיון להכשיר את ההשתמטות"

לדבריו, "הצעת החוק של מפלגת העבודה, תבטיח כי בדומה למתווה אותו הציע בן גוריון, בכל שנה ינתן פטור לאחוז מסוים מהמגזר החרדי, צעד שנועד להבטיח גיוס אמיתי ולא ספינים אליהם רגיל נתניהו, המהווים רק מס שפתיים לכבוד הבחירות הקרבות".

מפלגת "יש עתיד" של יאיר לפיד סיפקה עוד דברי ביקורת מטעם מפלגות האופוזיציה. "כוונת הממשלה להמשיך לאשר את הפטור לחרדים משירות צבאי במסווה של גיוס מספר זעום לשירות אזרחי בלתי מוגדר היא הולכת שולל של בג"צ וזריית חול בעיני הציבור", מסרו שם, "חוק טל בטל למעשה מזה ארבעה חודשים וחצי ועכשיו מבקשת ממשלת נתניהו להמשיך את המצב הבלתי נסבל שבו ציבור שלם איננו נושא בנטל. יש עתיד לא תשב בממשלה שלא תביא לשירות לכל ולהשתלבות מלאה בשוק העבודה על פי התכנית המפורטת שהציגה", הצהירו שם.

"אנחנו רואים עוד דוגמה לניסיון להכשיר את ההשתמטות, בדלת האחורית", טען חבר הכנסת יוחנן פלסנר מקדימה, שעמד בעבר בראשות הוועדה שניסתה למצוא חלופה לחוק טל, "אין כאן הגדלה של מספר המתגייסים, על אף שזה מה שהיינו מצפים לראות לאחר פקיעתו של חוק טל. מספר המתגייסים לא גדל. בדלת האחורית מכשירים כאן את ההשתמטות עד גיל 26. מנסים להחזיר את המציאות של חוק טל שבג"צ קבע שהיא לא חוקתית".

אלוף במילואים אלעזר שטרן, ששירת בעבר כראש אגף כוח אדם בצה"ל וכיום חבר במפלגת "התנועה" של ציפי לבני הגיב גם הוא להצעה. "ממשלת נתניהו החמיצה הזדמנות היסטורית לפתרון סוגיית השוויון בנטל", טען שטרן. "גורמים רבים בציבור החרדי היו נכונים למגוון פשרות שעמדו על הפרק אך התוצאה הסופית היא שערב בחירות הוכיחה הממשלה את סדרי העדיפויות האמיתיים שלה".