זינוק של 50% במספר הנשים המסורבות (צילום: רויטרס, חדשות)
הפללת זנאים אושרה בקריאה ראשונה. אילוסטר | צילום: רויטרס, חדשות

מליאת הכנסת אישרה היום (שני) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית להפללת צרכני זנות: אדם שצורך או מנסה לצרוך זנות עובר עבירה מנהלית שדינה קנס בגובה 2,000 שקל לעבירה ראשונה ו-4,000 שקלים לכל עבירה חוזרת בתוך שלוש שנים. החוק צפוי להיכנס לתוקף בעוד כשנה וחצי אחרי, וזאת כדי לאפשר זמן היערכות לגורמי האכיפה‎.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות  

התביעה תוכל במקרים המתאימים להגיש כתב אישום בעבירה בהליך הפלילי הרגיל, כששם העונש המקסימלי יהיה קנס בגובה 75,300 שקל. "צריכת זנות היא מעשה פסול מוסרית שפוגע קשות במעמד האשה", אמרה שרת המשפטים איילת שקד. "גוף האשה אינו חפץ הניתן לכל המרבה במחיר. בחוק חשוב זה המדינה מתנערת באופן מובהק ממעשה פסול זה. אני מודה לחברתי למפלגה, ח"כ שולי מועלם, על תמיכתה והובלתה את הנושא בכנסת".

ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) בירכה על המהלך. "יותר מדי שנים עצמנו עיניים", אמרה. "זה רגע מאוד מרגש מכונן, שעת רצון". היא הודתה לשרה שקד ובירכה: "אנחנו מובילים תיקון עולם והנה התוצאה. אחד החוקים הבולטים שבהם הכנסת מובילה את הממשלה".

ההצעה קובעת איסור פלילי על צריכת מעשה זנות ואיסור על הימצאות במקום המשמש למעשי זנות, במטרה לצרוך מעשה זנות. בהצעה נקבעה חזקה שלפיה יראו את מי שנמצא במקום המשמש בעיקר למעשי זנות (כגון בית בושת) כמי שמטרתו לצרוך מעשה זנות. הצעת החוק גובשה בעקבות המלצות של הוועדה הבינמשרדית לבחינת כלים לצמצום תופעת הזנות, בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, שהמלצותיה הוגשו לשרת המשפטים בתחילת שנת 2018.

 הצעת החוק הממשלתית נולדה בעקבות הצעות פרטיות של חברות הכנסת עליזה לביא (יש עתיד) ושולי מועלם רפאלי (הבית היהודי). החוק הציג גם להסמיך את שרת המשפטים לקבוע אמצעי חלופי לתשלום הקנס המנהלי, במטרה להגביר את המודעות בכל הנוגע לנזקים הנגרמים לאנשים במעגל הזנות. "בשנים האחרונות גוברת בישראל ההכרה כי תעשיית הזנות מגלמת מאפיינים פוגעניים ביותר, וכי יש לפעול לצמצומה בכלים משולבים של שיקום, הסברה, חינוך ואכיפה", נכתב בדברי ההסבר לחוק.

כך ייאכף החוק להפללת צרכני זנות

עד היום, האכיפה הייתה בלעדית נגד הסרסורים, מי שניהלו את בתי הבושת, ולא נגד הצרכנים עצמם. על פי הערכות המשטרה, ישנם עשרות אלפי בני אדם שצורכים שירותי זנות מדי יום, ולכן כל אכיפה, אפילו מצומצמת ביותר, מצריכה תוספת של שוטרים. טרם נקבע האם התוספת הזו תשמש להרחבת האכיפה בכלל תחום הזנות – כלומר, גם נגד הצרכנים וגם נגד הסרסורים – או רק לאכיפה החדשה כלפי הלקוחות.

אילוסטרציה (צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות)
צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות

בנוסף, גם במשרד הרווחה יזדקקו לתוספות תקציביות, שכן הוא זה שאמון על השיקום והטיפול בנשים במעגל הזנות. בנוסף, הוא גם זה שיהיה אחראי על הסדנאות ושירות המבחן. העלות המשוערת למשרד: בין שלושה לחמישה מיליון שקלים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו