רה"מ נתניהו וסגן השר ליצמן (צילום: פלאש 90, חדשות)
יתפטר מהממשלה? ליצמן עם נתניהו | צילום: פלאש 90, חדשות

ליצמן מאיים להתפטר מהממשלה תוך 48 שעות: שר הבריאות יעקב ליצמן הודיע היום (שישי) לראש הממשלה בנימין נתניהו, כי בכוונתו להתפטר מהממשלה כבר ביום ראשון הקרוב - זאת במידה ויתבצע חילול שבת בעבודות התשתית לרכבת שאמורות להיערך במהלך השבת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

"המשך הפיכת יום השבת ליום השיפוצים הלאומי של רכבת ישראל, מנוגד לסטטוס קוו, ומהווה פגיעה חמורה במסורת ישראל ובערך קדושת השבת", נימק ליצמן את ההחלטה.

האיום של ליצמן הלך והפך במהלך היום לחריף הרבה יותר - זאת לאחר שבתחילה איים רק להימנע מהצבעה עם הממשלה ובוועדת השרים ביום ראשון הקרוב, כך פורסם הבוקר בידיעה בעיתון "המודיע". בבית האדמו"ר מגור קראו את הידיעה - והורו לליצמן להחריף את האיום - ולהפוך אותו לחריף הרבה יותר.

בסביבתו של ליצמן מפנים אצבע מאשימה לא רק כלפי ראש הממשלה נתניהו בסוגיית עבודות הרכבת בשבת, שלפני כשנה איימה על שלמות הקואליציה - אלא גם כלפי שר התחבורה ישראל כ"ץ ושר העבודה והרווחה חיים כץ, שעבודות התשתית ברכבת בשבת מבוצעות למעשה מתוקף סמכותו ותפקידו.

גורמים ברכבת ישראל הגיבו היום לאיום של השר ליצמן להתפטר בעקבות עבודות התשתית המתוכננות להתבצע ברכבת בשבת, ומסרו כי הם פועלים בהתאם להוראות הממשלה.

לא בטוח שהפסקת העבודות תעמוד במבחן בג"צ

גורמים המעורים במשבר הרכבת מסרו לחדשות 2 Online כי רק אתמול הופץ תזכיר לתיקון חוק שעות עבודה ומנוחה בהתאם להסכמות שהתגבשו בין ראש הממשלה נתניהו לשר העבודה והרווחה חיים כץ וראשי סיעות הקואליציה. מטרת התזכיר - להבנות את שיקול הדעת שעל שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים להפעיל בעת מתן היתר להעסקת עובדים ביום המנוחה השבועית.

על פי סעיף 12(א) לחוק, שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים רשאי להתיר העסקת עובדים בשעות המנוחה השבועית אם הוא משוכנע שהפסקת העבודה למנוחה השבועית לכולה או לחלק ממנה, עלולה לפגוע בהגנת המדינה או בביטחון הגוף או הרכוש, או לפגוע פגיעה רבה בכלכלה, בתהליך עבודה או בסיפוק צרכים שהם, לדעתו, חיוניים לציבור או לחלק ממנו.

בהתאם לכך מוצע לעגן בחקיקה את אמות המידה לפיהם ישקול השר מתן היתר לעבודה בשבת, מקום שקיימת עילה לעשות כן, ולחייבו להתחשב בשיקולים הבאים בעת קבלת החלטתו: רווחת העובד, מסורת ישראל, קיומה של חלופה שלא תחייב העסקת עובדים במנוחה השבועית ומידת הפגיעה במרחב הציבורי אם יינתן ההיתר.

המשבר נפתר (צילום: רכבת ישראל פייסבוק, חדשות)
עבודות התשתית שוב מאיימות על הקואליציה | צילום: רכבת ישראל פייסבוק, חדשות



״מאז קיבלתי לידיי את הסמכויות על מתן היתרי עבודה ביום המנוחה השבועי, תמיד שמרתי על איזון מתבקש בין הצרכים החיוניים לבין רגשות הציבור והכל תוך התחשבות ברווחת העובד", מסר שר העבודה והרווחה כץ. "התיקון מאפשר בחקיקה להוסיף שיקולים של רווחה לעובד, מסורת ישראל ומידת הפגיעה במרחב הציבורי״. 

משמעות הדברים היא שעד שהתיקון לחוק לא יעבור, ועד שלא יימצא פתרון מוסכם מבין הפתרונות השונים שמתגבשים למשבר - אין יכולת ממשית לעצור את עבודות הרכבת בשבת וספק אם הפסקתן תעמוד במבחן בג"צ.