ישיר: דיון מרתוני על חוק ההמלצות (צילום: הדס פרוש, יונתן סינדל פלאש 90)
ארכיון | צילום: הדס פרוש, יונתן סינדל פלאש 90

לאחר שאתמול, בעקבות פניית התנועה לאיכות השלטון, הודיע היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון כי רה"מ נתניהו ושר הרווחה כץ לא יוכלו להצביע על "חוק ההמלצות", הגישה היום (חמישי) התנועה פנייה נוספת - הפעם לבג"ץ. בעתירה שהוגשה נגד הכנסת, ועדות הכנסת, הפנים, חוקה וח"כ אמסלם, דורשים חברי התנועה להעביר את הדיונים על החוק לוועדה אחרת, לבטל את החלטותיה של ועדת הפנים ולבטל את תוצאות הקריאה הראשונה להצבעת החוק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"התנועה מבקשת מבית המשפט להורות על צו על תנאי לוועדת הכנסת להעביר את הדיונים על 'חוק ההמלצות' מוועדת הפנים לועדת חוקה או לועדה מתאימה אחרת של הכנסת", נכתב בעתירה. "זאת משום שקיום דיונים בוועדה בראשות יוזם החוק עומדת בסתירה לאמור בתקנון הכנסת, משום שמקומה הטבעי של הצעת חוק זו הינה על שולחן ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ובמיוחד לאור הסנקציה הפלילית הקבועה בהצעת החוק נוכח היותה של החלטה זו להעביר את הדיון לידי לוועדת הפנים מקורו בשיקולים זרים ונוכח הפגיעה באמון הציבור".

עוד נכתב כי "התנועה מבקשת מבית המשפט גם צו על תנאי כנגד ועדת הפנים, לביטול החלטותיה בנוגע להצעת החוק ולחדול לדון בהצעת החוק, וזאת נוכח קבלתה של החלטה זו תוך הפרה צינית, בוטה ומודעת של תקנון הכנסת, האוסר על יושב ראש הוועדה לקדם הצעות חוק שהוא יוזם בעת שמונחות על שולחן הוועדה הצעות חוק שלא נידונו מעל לחצי שנה". כמו כן ביקשה התנועה מבית המשפט צו שיבטל את תוצאות הקריאה הראשונה של הצעת החוק, זאת בשל הפרת תקנון הכנסת לטענתם, האוסר על יו"ר הוועדה לקדם הצעות חוק שהוא יוזם בעת שמונחות על שולחן הוועדה הצעות חוק שלא נידונו מעל לחצי שנה.

זועם על הפגיעה ברווחה, השר כץ (צילום: Olivier Fitoussi, פלאש 90, חדשות)
נתניהו וכץ לא יורשו להצביע על החוק | צילום: Olivier Fitoussi, פלאש 90, חדשות



"נראה כי הכנסת, הוועדות וח"כ אמסלם בחרו בדרך לא דרך ותוך התעלמות בוטה מהחוקים המחייבים והמנהל התקין, עשו שימוש פסול בכוחו על מנת להביא לפגיעה קשה בתפקידה הפרלמנטרי של הכנסת, ולפגיעה קשה בסדרי עבודתה התקינים", נכתב. "מצב העניינים בו הכנסת, הוועדות וח"כ אמסלם ביכרו מתן דרור לשיקולים פוליטיים ואישיים חלף עמידה איתנה על המשמר של האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל והציבור הרחב, הטבועים בהליך החקיקה התקין המעוגן בתקנון הכנסת. בפעילותם התמוהה, ואשר הגיונה נסתר מעיני כל בר דעת, בחרו לנקוט בשורה של מהלכים במסגרתם אפשרו לשיקולים פוליטיים להוביל הצעת חוק בדרכים עקומות ובניגוד לחובות החלות עליהם".

נתניהו וכץ לא יצביעו על החוק

הבוקר בריאיון שהעניק שר האוצר לתכנית "דקלסגל" בגל"צ, הגן כחלון על חוק ההמלצות ואמר שאינו חפץ בהפלת הממשלה. "אני פועל בעיקרון של שמירת החוק ולאפשר לגופים לעשות עבודתם", אמר. "לפני 15 שנה, עוד כשהייתי עוזר של עוזי לנדאו, תמכתי בחוק הזה של לא לפרסם (המלצות)". עם זאת, הוסיף השר כי "אם היו לי 30 מנדטים החוק לא היה עולה עכשיו למרות שאני תומך בו" וסיכם: "צריך לתת לממשלה לעבוד כי היא עושה דברים גדולים".

כחלון הבהיר כי בניגוד לדבריו של ראש סיעתו רועי פולקמן, שאמר שביטן ואמסלם איימו כי אם מפלגת כולנו לא תתמוך בחוק, ילכו לבחירות, לא היה כל איום כזה. "אני מאמין לביטן, מעולם לא דיברו על זה", אמר כחלון. "בפעם האחרונה שמישהו אמר בחירות זימנו אותו לזירה ואמרנו לו בוא לבחירות". זמן קצר לאחר מכן פולקמן עצמו חזר בו מהטענות, ואמר כי "יש מרחב לפרשנות על מה שנאמר".

אתמול קבע היועץ המשפטי לכנסת איל ינון כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הרווחה חיים כץ לא יוכלו להשתתף בהצבעה במליאת הכנסת על חוק ההמלצות מחשש לניגוד עניינים, זאת בשל חקירות המשטרה המתנהלות נגדם. "משבאנו לבחון את הדברים מצאנו כי ראש הממשלה והשר חיים כץ לא השתתפו בהצבעה על הצעת החוק בקריאה הראשונה, ולדבריו של יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, הם גם לא נלקחים בחשבון על ידו לצורך ההצבעות בקריאה השנייה והשלישית ולא ייטלו בהן חלק", כתב ינון.

מסר את הקלטות, ח"כ דוד ביטן (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
טרם ידוע אם יוכל להצביע, ביטן | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

הדברים נכתבו בתגובה למכתב ששיגרה התנועה לאיכות השלטון, בו דרשה לאסור על השתתפותם של השלושה בהצבעות על החוק בקריאה שנייה ושלישית. "אשר ליו"ר הקואליציה עצמו, החבר בוועדה המכינה את הצעת החוק, לדבריו מעבר לפרסום בתקשורת לא ידוע לו על כל חקירה שמתנהלת נגדו וגם לי לא ידוע על כך מכל מקור רשמי או מוסמך", הבהיר ינון. עם זאת, לא ברור כיצד ישפיע הפרסום במהדורה המרכזית על זימונו הצפוי של ביטן לחקירה באזהרה על יכולתו להצביע.

במקביל פנו השבוע חברי כנסת מהאופוזיציה במכתב דחוף ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וליועץ המשפטי של הכנסת בבקשה שימנעו חקיקת בזק של החוק שיאסור על המשטרה לפרסם את המלצותיה בתום חקירות. על הבקשה הדחופה חתומים חברי הכנסת תמר זנדברג (שיזמה את הפנייה), דב חנין, יעל גרמן, מיקי רוזנטל, מיקי לוי, יעל כהן-פארן, זוהיר בהלול ולאה פדידה.

הפנייה, שהופצה לכל חברי ועדת הפנים, נשלחה לאחר שנודע כי ועדת הפנים של הכנסת תקיים כבר היום הקרוב דיון על החוק, כהכנה לקריאה שנייה ושלישית, וכי כבר ביום שני תתקיים ההצבעה בוועדה.