דוד אמסלם (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

יממה לפני שאמורה הייתה הכנסת להצביע על "חוק ההמלצות" של ח"כ אמסלם בקריאה שניה ושלישית, טרם ברור האם לקואליציה אכן יש את הרוב הדרוש על מנת להעביר אותו. הבוקר (ראשון) התכנסה ועדת הפנים בראשות אמסלם, באווירה סוערת, על מנת לדון בהסתייגויות לחוק, אך כעת מסתמן כי לבקשתו של השר אלקין - בליכוד יידחו את ההצבעה על החוק לשבוע הבא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

החוק, שבתחילה נדמה היה כי יעבור ברוב של חברי הקואליציה, נמצא כעת בסימן שאלה זאת לאחר שיועמ"ש הכנסת הודיע שרה"מ נתניהו והשר חיים כץ לא יוכלו להצביע בשל החקירות המתנהלות נגדם. כמו כן טרם ברור האם ח"כ ביטן יורשה להצביע, בשל החקירה נגדו שנפתחה הבוקר.

בנוסף לא ידוע כיצד יצביעו השר לביטחון פנים גלעד ארדן, שהתבטא בעבר נגד פגיעה במשטרה ובסמכויותיה, וח"כ אבי דיכטר שאיים שלא יצביע בעד החוק אם לא יקודם "חוק הלאום" שיזם.

לא יוכלו להצביע. כץ ונתניהו (צילום: פלאש 90, חדשות 2)
לא יוכלו להצביע. כץ ונתניהו | צילום: פלאש 90, חדשות 2

גם ב"כולנו" יש חילוקי דעות, לאחר שלפחות שלושה ח"כים מהמפלגה הודיעו כי יתנגדו ואחד נוסף שצפוי להימנע. במקביל הגישה הבוקר ח"כ מירב בן-ארי הסתייגות לחוק, ובה דרישה כי החוק לא יחול על חקירות רה"מ. למרות זאת, לא ידוע האם אכן יגיעו כל חברי הכנסת של האופוזיציה להצבעה כפי שיידרשו, לאחר שבשבוע שעבר עבר החוק בקריאה ראשונה כשרק 37 מתוך 54 חברי כנסת מהאופוזיציה נכחו והצביעו נגד.

אמש, בנאום בפורום סבן בוושינגטון, התייחסה שרת המשפטים שקד לחוק השנוי במחלוקת, ואמרה כי "ממשלת הימין לא נבחרה כדי להעביר את חוק ההמלצות". עוד אמרה שקד כי "אם שמים בצד את העניין הפרסונלי, במהות הוא הגיוני. הגנה על זכויות חשודים על חשבון זכות הציבור לדעת. יחד עם זאת, העם לא בחר ממשלת ימין כדי להעביר את חוק ההמלצות, אלא כדי להעביר רפורמות יסוד אידיאולוגיות, כמו חוק יסוד החקיקה, והאנרגיה של הקואליציה מושקעת בכיוון הלא נכון".

"סתירה לאמור בתקנון הכנסת"

בשבוע שעבר הגישה התנועה לאיכות השלטון עתירה לבג"ץ נגד חוק ההמלצות. בעתירה שהוגשה נגד הכנסת, ועדות הכנסת, הפנים, חוקה וח"כ אמסלם, דרשו חברי התנועה להעביר את הדיונים על החוק לוועדה אחרת, לבטל את החלטותיה של ועדת הפנים ולבטל את תוצאות הקריאה הראשונה להצבעת החוק.

ח"כ בן ארי: "עובדרים את זה כל יום" (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
גם ב"כולנו" יש הסתייגויות. מירב בן ארי | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

"התנועה מבקשת מבית המשפט להורות על צו על תנאי לוועדת הכנסת להעביר את הדיונים על 'חוק ההמלצות' מוועדת הפנים לועדת חוקה או לועדה מתאימה אחרת של הכנסת", נכתב בעתירה. העתירה הוסברה בכך ש"קיום דיונים בוועדה בראשות יוזם החוק עומדת בסתירה לאמור בתקנון הכנסת, משום שמקומה הטבעי של הצעת חוק זו הינה על שולחן ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ובמיוחד לאור הסנקציה הפלילית הקבועה בהצעת החוק נוכח היותה של החלטה זו להעביר את הדיון לידי לוועדת הפנים מקורו בשיקולים זרים ונוכח הפגיעה באמון הציבור".