המאבק על חוק המרכולים נמשך (צילום: פלאש 90, מנדי האצמן)
דריכות בקואליציה לקראת ההצבעה הלילה | צילום: פלאש 90, מנדי האצמן

בתום הצבעה לילית - חוק המרכולים עבר בקריאה ראשונה: "חוק המרכולים" שמאפשר לשר הפנים להתנגד לפתיחת עסקים בשבת, עבר הלילה (שלישי) בקריאה ראשונה בכנסת. 59 הצביעו בעד, 54 נגד ו-1 נמנע. אילן גילאון (מרצ) הסכים להתקזז עם שר הדתות דוד אזולאי (ש"ס). הצעת החוק תועבר לדיון בוועדת הפנים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדיון שקדם להצבעה נמשך כשעתיים והסתיים רק לפנות בוקר, חברי כנסת רבים עלו להביע את עמדתם על דוכן הנואמים, מי בעד ומי נגד. חבר הכנסת יאיר לפיד האשים את החרדים בכפייה חילונית, חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס האשימה את האופוזיציה בכפייה, וטענה כי החוק הוא קודם כל חוק סוציאלי. במהלך הדברים התלהטו לא פעם הרוחות וחבר הכנסת אורן חזן אף הורחק מהמליאה.

שעות ספורות לפני ההצבעה, הקואליציה טרם השיגה רוב. חבר הכנסת אילן גילאון (מרצ) הודיע כי יתקזז עם שר הדתות דוד אזולאי (ש"ס), שנמצא בהליך רפואי תחת הרדמה מלאה, וזכה לגינויים מהאופוזיציה, במיוחד מיו"ר המחנה הציוני, יואל חסון.

חבר הכנסת גילאון עלה לנאום והבהיר כי הוא מתנגד לחוק, אך בחר להתקזז עם אזולאי מטעמים הומניים, משום שלולא היה עושה זאת היה אזולאי מטריח עצמו מבית החולים והוא במצב לא טוב. גילאון הדגיש כי למעשה אין לכך כל השפעה על התוצאה. "לפני הפוליטיקה יש אנושיות", כתב בטוויטר, "בניגוד להחלטתי המקורית - החלטתי להסכים ולהתקזז עקב בקשתו של השר דוד אזולאי שמאושפז בבית החולים. זהו קיזוז על רקע הומינטרי, שנעשה כדי שעמיתיו של אזולאי לקואליציה, לא יאלצו אותו להפסיק הליך רפואי רק כדי להשתתף בהצבעה".

נתניהו ודרעי. ארכיון (צילום: הלל מאיר/TPS‎, חדשות)
רה"מ נתניהו והשר דרעי, ארכיון | צילום: הלל מאיר/TPS‎, חדשות

במהלך דבריו הותקף גילאון על ידיי כמה מחברי האופוזיציה, בראשם יו"ר המחנה הציוני ח"כ יואל חסון, שטענו שהוא מסייע לנתניהו להעביר את החוק. מנגד, זכה גילאון לשבחים מכמה מחברי הכנסת החרדים.

ח"כ יואל חסון צייץ מוקדם יותר בטוויטר כי "מופעל לחץ כבד על האופוזיציה לקזז בהצבעה על חוק המרכולים שר שנמצא בטיפול רפואי. התשובה שלנו פשוטה, אנחנו נגד החוק ואין לנו כוונה לסייע בהעברתו, לכן אין קיזוזים. הפתרון הוא פשוט, תדחו את ההצבעה בשבוע. מה בוער?". עוד נמסר מהאופיזיציה בהתייחס לסירובה לסייע בקיזוזים כי "זו לא אשמתנו שהחרדים מתעקשים לקיים אותה דווקא הערב".

מוקדם יותר איים שר הפנים אריה דרעי כי אם החוק לא יעבור הלילה - הוא יתפטר מתפקידו. בשל האיומים יש ניסיון של הממשלה לרתום את ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, לשעבר מסיעת "ישראל ביתנו" שהודיעה אף היא שתתנגד לחוק, להצביע יחד עם הקואליציה, אך לפי שעה לא ידוע האם היא תיענה בחיוב לבקשה שיכולה לסייע במעבר החוק.

יו"ר גשר אורלי לוי (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות)
תסייע לקואליציה? ח"כ לוי-אבקסיס | צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות

בשבוע שעבר, ובהתאם לסיכום עם המפלגות החרדיות, אישרו שרי הממשלה ברוב של עשרה תומכים מול שני מתנגדים את החוק השנוי המחלוקת. חברי סיעת "ישראל ביתנו", שכבר הכריזו שלא יתמכו בחוק, תקפו את המהלך: "לא נסכים שמיעוט קטן ישלוט לנו על החיים", אמרה השרה סופה לנדבר.

"מדובר פה בהפרה בוטה של הסטטוס קוו ופגיעה בציבור החילוני המהווה רוב במדינת ישראל", אמר אז בתגובה יו"ר סיעת ישראל ביתנו רוברט אילטוב. "כפי שהודעתי בשבוע שעבר, סיעת 'ישראל ביתנו' תתנגד לחוק אם יעלה להצבעה במליאה והשרה סופה לנדבר תצא מהמליאה בזמן ההצבעה".

"רוצים למנוע הפיכת השבת ליום המסחר הלאומי"

אם החוק יעבור, השר דרעי יוכל להתנגד לחוקי עזר של עיריות ומועצות שנוגעים לפתיחת עסקים בשבת. "הסכמת שר הפנים לפתיחת וסגירת עסקים בימי מנוחה תינתן רק אם פתיחת העסקים כמוצע בחוק העזר נדרשת כדי לספק צרכים שהם, לדעת שר הפנים, צרכים חיוניים", נכתב בהצעה.

על פי הצעת החוק, המונח "עסקים" יחול על חנויות אך לא על מסעדות, בתי קפה, בתי תה, בתי משקה ו"כל מקום אחר שבו מכינים או מגישים מאכלים או משקאות לצריכה במקום". גם מקומות של "עינוג ציבורי" לא ייכללו בחוק, כדאי לשמר את הסטטוס קוו. היועץ המשפטי של משרד הפנים קבע כי אין מניעה משפטית להעלאת הצעת החוק, וכך גם היועץ המשפטי לממשלה.

"אנחנו רוצים למנוע את הפיכת השבת ליום המסחר הלאומי", אמר השר דרעי בעבר בהתייחס לחוק, והוסיף שלמרות שהשבת קדושה, אי אפשר לסגור את המרכולים בתל אביב. "אנחנו רק רוצים שמה שהיה הוא שיהיה, ושבעקבות פסיקת בג"ץ בעניין המרכולים בתל אביב, לא ייפתחו כעת מרכולים בשבת ברחבי הארץ ויתקיים מסחר כמו בפריז, ניו יורק או לונדון".

בהכנת הידיעה השתתף יאיר שרקי.