יותר מכל התכונות שאפשר להעלות על הדעת, זו שנדרשת יותר מכל ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בימים אלה היא זיכרון צילומי: מאז תחילת הקדנציה של הכנסת ה-20, הוגשו לו כבר 23 מכתבי התפטרות. רק השבוע, עם פתיחת כנס החורף של הכנסת, הושבעו שלושה חברי כנסת חדשים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אחד מהם הוא מוסי רז (מרצ), שכבר כיהן בעבר כחבר כנסת וכעת שב למשכן אחרי שזהבה גלאון החליטה להתפטר ולהקדיש את זמנה למפלגה. "הפעם השנייה יותר מרגשת מהפעם ראשונה", הוא מפתיע. כמה מטרים ממשרדו נמצא המשרד של חבר הכנסת הטרי סאלח סעד (המחנה הציוני), שכבר קישט את המשרד בברכות שקיבל לרגל כניסתו לתפקיד, לאחר שמנואל טרכטנברג הודיע על עזיבת המשכן.

"צר לי על זה, אני אפילו מתנצל - כי זה על גבול הלא בסדר בזה שמישהו שם פתק כשאתה היית ברשימה, מצפים שתהיה בה עד סוף הקדנציה", מודה טרכטנברג. הכלכלן מסביר כי לא האמין שימצא עצמו על ספסלי האופוזיציה, אלא כשר - ולכן נענה ללבני והרצוג כשביקשו ממנו לחבור אליהם. כשהבין שלא זה המצב, בחר לעזוב.

"מייסד הז'אנר הוא אוריאל רייכמן, שנכנס לכנסת אחרי שנים של הפצרות והבטחות שיהיה שר החינוך", מסביר עמית סגל. "כשאולמרט לא הצליח לקיים את ההבטחה של שרון, רייכמן התפטר עוד לפני השבעת הכנסת". לדברי דפנה ליאל, מדובר במגמה של החלשת הכנסת מול הממשלה. "בסוף המהלכים נקבעים שם", היא מסבירה. "כמעט על כל דבר מחילים משמעת קואליציונית. לכן חברי האופוזיציה מרגישים הרבה פעמים שהם לא מצליחים להשפיע ולשנות".

לאה פדידה (המחנה הציוני), חברת הכנסת הטרייה השלישית, נכנסה במקומו של אראל מרגלית. היא חברה במפלגת העבודה זה שנים, וכעת תגיע למשכן מדי יום כל הדרך מיקנעם. "אני חושבת שהיום נבחרי הציבור באמת צריכים לשמש מודל ומופת, ולשמור לא רק על מה ששחור ולבן אלא גם על מה שאפור", היא אומרת.

"ככל שאתה מתמודד עם הקשיים, אתה מבין יותר ויותר שאולי עשית מקח טעות", מסביר צחי הנגבי, שכיהן כחבר כנסת במשך 27 שנים, מהן 10 בממשלה. "אולי אתה לא באמת משפיע - וזה קורה בעיקר באופוזיציה". גם חיים (ג'ומס) אורון עזב את הכנסת אחרי 23 שנים, בהן שימש כשר פחות משנתיים. "הגעתי לגיל 71", הסביר את הפרישה. עם זאת, לדבריו לא מאס באופוזיציה: "בגין אמר פעם שהיא חשובה יותר מהקואליציה. אני לא מרחיק לכת עד כדי כך, אבל בכל תפקיד אתה קודם כל מחוקק".