דיון מרתוני בחוק ההמלצות - מרוץ נגד השעון: הלילה (בין שני לשלישי) החלה מליאת הכנסת לדון בחוק שנועד להגביל את פרסום המלצות המשטרה בתום חקירה, והדיון הממושך מתנהל ברצף גם הבוקר. לאופוזיציה הוקצו עד 45 שעות לנאום במליאה, בצעד שגרם לביטול הדיונים בוועדות הכנסת היום.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) אף הקריא מסרים שקיבל מהציבור. לפני שעלה לדבר הוא צייץ בטוויטר: "עולה לנאום שלוש שעות במליאה נגד חוק המלצות, תגידו לי בווטסאפ מה תרצו להגיד לממשלה הזו ... 0547709906".

אנחנו בחדשות 2 הפנינו אל חסון שאלה וביקשנו ממנו להסביר לנו ולצופים מדוע הוא וחבריו "מושכים זמן" מעל דוכן הכנסת. חסון הקריא את ההודעה והשיב: "הרבה אנשים לא כל כך מבינים מה אנחנו עושים כאן אז אני רוצה לומר לצופים שלנו דרך ערוצים 13 ו-12, לצופי החדשות בערוצים האלה, אני רוצה שתדעו שאנחנו עומדים כאן ונאבקים את המאבק של אזרחי ישראל נגד חוק מושחת ואנחנו נעשה כאופוזיציה במחנה הציוני ושאר סיעות האופוזיציה מה שרק אפשר כדי לסכל את החוק הרע והמושחת הזה, זה מה שאנחנו עושים כאן".

האופוזיציה מתנגדת לחוק למרות שחקירותיו של ראש הממשלה שמתנהלות כעת לא ייכללו בחוק. משעות הלילה עולים בזה אחר זה חברי כנסת שהגישו הסתייגויות לחוק: על פי הנוסח המעודכן, החוק יחול על כל חקירה פלילית שתיפתח נגד נבחר ציבור מרגע אישור החוק והלאה.

המדד החברתי: מי הח"כים החברתיים ביותר? (צילום: רויטרס)
חוק ההמלצות בדרך לאישור סופי? | צילום: רויטרס

ח"כ סתיו שפיר ממפלגתו נאמה לפנות בוקר במשך שעה וחצי במליאת הכנסת. במהלך נאומה אמרה שפיר: "ממשלה שמעדיפה את המקושרים והמקורבים - במה היא מתעסקת? למה לא בנכים? למה לא בקשישים? לא בניצולי השואה, בעניים, במשפחות עובדות? למה עוסקים רק בשימור הכיסא של איש אחד שכבר מזמן נותק מאזרחי ישראל?".

עוד הוסיפה שפיר: "בואו ניפטר מהפחד, בואו ניפטר מהשחיתות שעטפה את הבית הזה. בואו ניפטר מחוקי המשחק המיושנים שלא משרתים את הציבור אלא רק את הפוליטיקאים. יש בי תקווה שלפחות אחד בקואליציה ישים לזה סוף. ואחד זה מספיק. הסיפור הזה ייגמר. בכל רגע נתון, בעניין של דקות, הסיוט של ממשלה שמפקירה את האזרחים, וראש ממשלה שעוסק רק בעצמו ופוגע במדינה - יהיה מאחורינו. אדם אמיץ אחד מהקואליציה שיקום ויגיד די. שהמדינה לפני הפוליטיקה והאינטרס האישי".

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) נאם ואמר: "במקום לדון במצוקות הבוערות של הציבור - השבוע נתעסק רק בחוק הברחת נתניהו מהמשטרה". עוד טען חנין כי החוק כן יחול על פרשות הקשורות לנתניהו: "לטובת מי שעדיין מאמין שחוק ההמלצות לא יחול על נתניהו – צריך לומר בבירור – אולי החוק לא רלוונטי לתיק 1000 ו-2000, אבל הוא בהחלט רלוונטי לתיקים חדשים שעוד לא נפתחו כמו פרשת הצוללות ופרשת בזק".

רה"מ ביקש "להוציא את עצמו מהחוק"

"החוק הזה ישמור על נתניהו בתיקים 3,000, ו-4,000, וגם בתיקים 5,000 ו-6,000, שאנחנו עוד לא יודעים עליהם", הוסיף חנין, "אבל אני מניח שנתניהו יודע עליהם היטב, כי אחרת הוא לא היה נכנס ללחץ כל כך מטורף, ומביא את הקואליציה כולה למסע דורסני להעברת חוק ההמלצות עוד השבוע, על חשבון כל הנושאים האחרים שהכנסת אמורה לדון בהם".

לפני כשבועיים אושר חוק ההמלצות בוועדת הפנים של הכנסת לקריאה שנעיה ושלישית, לאחר דיון ממושך בכ-1,281 הסתייגויות של האופוזיציה - שנדחו כולן. הוועדה, ממנה הודח זמנית ח"כ בני בגין מהליכוד בשל התנגדותו לחוק, אישרה את החוק לאחר השינוי שהוחל בו לבקשת נתניהו. הוועדה דחתה את 1,281 ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה.

בתחילת החודש פרסם לראשונה כתבנו עמית סגל כי על רקע המחאה הציבורית וקולות הביקורת בקואליציה, ביקש ראש הממשלה בנימין נתניהו להכניס שינוי בנוסח החוק שיאסור על המשטרה להמליץ על הגשת כתבי אישום בתום חקירות, כך שלא יחול עליו. נתניהו הבהיר כי החוק נכון וראוי בעיניו, אך לאור החקירות בהן הוא נתון הוא רוצה להוציא את עצמו ממנו.