ציפי לבני תכהן כיו"ר האופוזיציה (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
תגובות מעורבות במחנה הציוני | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

אחרי אמירתו של יו"ר העבודה אבי גבאי כי לא יפנה התנחלויות בהסכם שלום עתידי עם הפלסטינים, תגובות מעורבות מצד חברי מפלגתו. בין מבקרי הדברים הייתה גם מי שהייתה ממונה על המשא ומתן עם הפלסטינים בממשלת נתניהו בעבר, ציפי לבני, שטענה הערב כי "ההתנגדות לפינוי יישובים איננה עמדת המחנ"צ". גבאי עצמו הגיב לסערה שנוצרה: "אני עומד מאחורי הדברים, לא המסגרת והכותרת".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"נצטרך להיפרד מהפלסטינים, נצטרך לפנות בכאב ובצער התנחלויות", צייץ בחשבון הטוויטר שלו חבר המחנה הציוני נחמן שי. עומר בר לב הוסיף בציוץ משלו: "כשמשא ומתן להסכם שלום לא נראה באופק, לא נכון להוסיף תנאים מוקדמים. יש להפסיק את הבנייה מחוץ לגושים ולהעביר חוק פינוי פיצוי מרצון מחוץ להם".

"היפרדות לשתי מדינות הוא אינטרס קיומי עליון שיחייב ויתור כואב ופינוי חבלי מולדת, אחרת הדור שלי ייאלץ לבחור בין היותנו דיקטטורה יהודית לבין מדינה ערבית", צייץ חבר הכנסת מהמפלגה איציק שמולי.

ח"כ קסניה סבטלובה טענה כי "רק הסדר מדיני והיפרדות מהפלסטינים יבטיחו את קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית. חייבים לשמור היטב על מה שאפשר לשמור ואם לא – נאבד את הכול". ח"כ זוהיר בהלול מתח ביקורת על הדברים, באומרו כי "כיבוש השלטון לא נעשה ע"י זניחת העקרונות והערכים היסודיים של המפלגה. לא ייתכן הסדר מדיני ללא פינוי התנחלויות, אני מצר ותמה על אמירותו של מי שנבחר להנהיג את מחנה השלום".

"בכל מפגש, כנס וריאיון אני מדגיש את מחויבותי לחתירה קבועה להסכם שלום, על בסיס פתרון שתי המדינות, תוך שמירה על ביטחון ישראל וכן את האבחנה הברורה בין גושי ההתיישבות להתנחלויות מבודדות (שאת הבנייה בהן נעצור)", אמר גבאי לפעילי המפלגה הערב. "מנגד, אין לטעמי מקום לשרטט בשלב זה את גבולות המשא ומתן ואת מתכון הפתרון, לרבות סוגיית פינוי מיידי של כלל ההתנחלויות ואין מקום להתחייב עליה כאמירה מקדימה בשלב זה. אני אומר בכל הזדמנות ומדגיש שכל פתרון שיוביל אותנו להסכם ראוי להיבחן ולהישקל. מה שפורסם היום לא שונה מקו קבוע זה, ולצערי זכה למסגור מופרז".

"שתי מדינות - אינטרס קיומי". שמולי (צילום: מתן חכימי, מאקו)
"שתי מדינות - אינטרס קיומי". שמולי | צילום: מתן חכימי, מאקו

בין חברי המחנה הציוני היו גם מי שתמכו בדברים שנאמרו. "המבחן של אבי גבאי הוא לא במה שיאמר בריאיון לערוץ טלוויזיה זה או אחר", טען חיליק בר. "אלא בקו מדיני ברור שיוביל עד לבחירות, ובמו"מ אמיץ שיוביל לאחר הבחירות". עמירם לוין, שהתמודד באחרונה לראשות העבודה, הוסיף על כך כי "במו"מ לא מוותרים מראש, נקודת הפתיחה של גבאי נכונה. בזכות המתיישבים ביהודה ושומרון נוכל לנהל מו"מ קשוח במטרה להשאיר את מירב ההתיישבות אצלנו מבלי לוותר על הביטחון". לצד זאת הוסיף לוין כי "אנחנו חייבים להיפטר מהשלטון על יותר מ-2.5 מיליון פלסטינים ויהיה לכך מחיר. זו האמת ואני מעדיף להגיד אותה למתיישבים".

מחוץ למחנה הציוני עוררו הדברים של גבאי תגובות רבות. יו"ר מרצ זהבה גלאון צייצה בחשבון הפייסבוק שלה: "חייבת לשאול: אלו 'פתרונות לא מחייבים פינוי יישובים'? התנחלויות בריבונות פלסטינית? גבאי שאל את הפלסטינים? חושדת שלא הם ולא המתנחלים יתלהבו". היא הוסיפה כי "קריצות לימין זה תחביב של ראשי מחנ"צ לדורותיהם. לא עבד מעולם. מטשטשים הבדלים במקום לחדד אותם. כך לא בונים אופוזיציה". חבר מפלגתה אילן גילאון צייץ: "חבל שאבי גבאי שכח שהוא נבחר לעמוד בראש המחנה האלטרנטיבי לליכוד. אין פתרון מדיני שלא כולל פשרה טריטוריאלית".

פורשת מהמרוץ. גלאון (צילום: יהונתן סינדל - פלאש 90)
"קריצות לימין לא עובדות". גלאון | צילום: יהונתן סינדל - פלאש 90

בצד השני של המחנה הפוליטי התגובות נראו קצת אחרת: חבר הכנסת מהבית היהודי בצלאל סמוטריץ' מיהר לצייץ: "פעם היה שמאל בישראל. שמח לשמוע שגם מפלגת העבודה התעשתה ומתנגדת לפינוי יישובים". חבר הליכוד יואב קיש הוסיף על כך כי "גבאי ולפיד מתחרים על קולות במרכז אבל המבחן האמיתי שלהם יהיה באמירה חד משמעית - תמיכה בריבונות ישראל במעלה אדומים".