יו"ר הקואליציה דוד ביטן התעמת הבוקר (ראשון) עם שרת המשפטים איילת שקד בשל סירובה להעלות להצבעה את "החוק הצרפתי" שקובע כי לא ניתן יהיה לחקור ראש ממשלה מכהן. כאשר הבין ביטן ששקד איתנה בדעתה הוא איים כי ישבש את סדר היום של ועדת השרים לענייני חקיקה בראשות שקד ויתנגד לחוקים החשובים ל"בית היהודי". אחרי הוויכוח הסוער הגיעו השניים להסכמות לפיהן החוק יעלה להצבעה בשבוע הבא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בליכוד ביקשו להעביר עוד היום בוועדת השרים את הצעת החוק של ח"כ דודי אמסלם, אך הבינו שבבית היהודי מתכוונים לקיים דיון בנושא לגבי עמדת המפלגה ורק אז להצביע עליו.

למרות ששרת המשפטים הביעה אמש תמיכה בחוק, היא סייגה אותה ואמרה שיש להכניס בו תיקונים ושינויים. בריאיון בתכנית "פגוש את העיתונות" הוסיפה שקד כי לדעתה יש להגביל את כהונת ראש הממשלה למספר קדנציות קבוע מראש במקרה שלא יהיה ניתן לחקור אותו בזמן כהונתו.

גורמים שהיו עדים לשיחה הבוקר בין השניים מחוץ לישיבת הממשלה מספרים על עימות שבו ביטן ניסה לשכנע את שקד להעביר את החוק עוד היום, אך הוא נתקל בסירובה. אלה חילופי הדברים שהתנהלו בין השניים:

שקד: זה חוק יסוד אי אפשר להעביר אותו בלי לדון בסיעות

ביטן: את לא רוצה להעביר, אל תעבירי

שקד: לא מעבירה

ביטן: הבנתי. את תוקעת מקלות בגלגלים, איך אפשר לעבוד ככה?

בשלב זה לא ברור מתי יעלה החוק להצבעה, ומה תהיה עמדת הבית היהודי לגביו. עם זאת, התמיכה המסויגת שהביעה בו שקד אמש עשויה להצביע על כיוון חיובי בגישת המפלגה כלפי החוק. שקד אף אמרה למקבילה בראשות הוועדה, השר יריב לוין, כי מגיש החוק, ח"כ אמסלם, הביע נכונות לדחות את ההצבעה עליו בשבוע ולכן האיומים של ביטן תמוהים.


משבר בקואליציה: "אף חוק לא יעלה" (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
מציע החוק דוד אמסלם | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90

למרות התמיכה שהחוק זוכה לו בקואליציה, קשיים צפויים בהעברתו. עדיין לא ברור אילו עבירות ייכללו בחוק שבגינן ראש ממשלה מכהן לא ייחקר. אם העבירות יכללו גם עבירות שחיתות אזי צפויים קשיים שיסבכו את הליך החקיקה. אם העבירות יהיו פחותות ערך בלבד לחוק יהיה סיכוי גבוה יותר לעבור אך בליכוד יהיו מאוכזבים.

אמסלם עצמו טען בעבר כי מדובר במהלך שאינו נועד להיטיב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בלבד, אלא עם כל ראשי הממשלה העתידיים של מדינת ישראל. לדבריו, ארבעת ראשי הממשלה האחרונים מצאו עצמם בחדרי החקירות, והוא בטוח כי גם אלו הבאים יגיעו לסיטואציה דומה - דבר שאותו הוא מנסה, לטענתו, למנוע.

בעבר הביע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התנגדות לחוק, וגם בקרב המערכת הפוליטית הוא עורר סערה כשהוצע לראשונה לפני כשנה. בגלגולו הקודם, הסתייגו בליכוד ממנו והבהירו כי הוא "לא תואם עם ראש הממשלה ונעשה ללא ידיעתו". כעת המדיניות השתנתה, והחוק מקודם על ידי המפלגה.