לפחות שלוש פעמים בשבוע יוצא אבי גבאי לכנסים גדולים ברחבי הארץ, משהו שאף יושב ראש של מפלגת העבודה לא עשה בתקופה שאין בה קמפיין בחירות. הקהל מורכב ברובו ממצביעי העבודה שבאו להכיר את האיש שכבש בסערה את המפלגה שלהם. חלק מהדברים שישמעו כאן, הם כנראה לא שמעו עדיין ממנהיג מחנה השמאל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אמנם בנימוס, אמנם בעדינות, אבל בפעם הראשונה נוזף מנהיג מחנה השמאל בקהל שלו על כך שתמיד הרגיש שהוא עליון, טוב יותר ממצביעי הימין. "התפיסה, לא לכבד את הבחירה של מצביעי הליכוד", הסביר גבאי. "אחרי שמסבירים להם כמה טעויות הם עשו כשהם הצביעו, מנסים לשכנע אותם להצביע אחרת. אי אפשר להעליב בן אדם ואחרי זה לשכנע אותו, הסדר הזה לא עובד".

גבאי התייחס לטענות לפיהן הוא חסר ניסיון בפוליטיקה. "עדיף בלי ניסיון מאשר ניסיון רע", טען. "הקבינט של צוק איתן זה אולי הקבינט הכי גרוע שהיה למדינת ישראל אי פעם במלחמה. אני מזכיר לך שההסכם עם האירנים, שהוא רע לשיטת נתניהו, והאירנים שיושבים על הגדר בסוריה, כל זה קרה במשמרת של מר ביטחון. ואתה יודע, הציבור בסוף רואה את זה. אנחנו נטפל בביטחון כמו שצריך, ואנחנו נטפל מעבר לביטחון".

שלושה כנסים בשבוע, גבאי (צילום: חדשות 2)
שלושה כנסים בשבוע, גבאי | צילום: חדשות 2

גבאי מדבר בכנסים בעיקר על דיור, על בירוקרטיה, על תרבות ניהול וממשלה לא מתפקדת. בזה הוא מרגיש בבית, זה האלמנט שלו. הוא רחוק מלהיות סוחף כמו נתניהו, אין חשמל באוויר כמו באירועים של לפיד. האווירה צריך להודות, מרגישה לפעמים כמו "שבתרבות".

"בלי להיות יהודי אין לנו זכות להיות כאן"

היו"ר הטרי של מפלגת העבודה דיבר גם על הקשר שלו עם היהדות, נושא שהיה רחוק מסדר יום של מנהיגי מפלגת העבודה לדורותיהם. "סדר היום יום שלי הוא לא של אדם דתי במונחים של אדם דתי", הסביר גבאי. "אבל אני יהודי, ובלי להיות יהודי אין לנו באמת זכות להיות כאן. כל הזכות קיום שלנו בארץ ישראל נובעת מזה שאנחנו יהודים, אז איך אפשר לוותר על זה?".

גבאי מנסה לשנות DNA של מפלגה, של מחנה שלם, שהפך להיות מזוהה עם חילוניות בלבד. הוא המשיך בסיור סליחות בירושלים. ממש באותו הערב נפגש נתניהו עם טראמפ והשפיע עליו לצאת נגד הסכם הגרעין. בעוד בעיר העתיקה חלק מהאנשים כלל לא זיהו את האיש שמקיפות אותו מצלמות.

לא מבקש שיבחרו בי כי אני מזרחי, גבאי (צילום: חדשות 2)
לא מבקש שיבחרו בי כי אני מזרחי, גבאי | צילום: חדשות 2

האיש שגדל בבקעה בירושלים דיבר גם על מוצאו. "אני לא מבקש מאף אחד שיבחר בי כי אני מזרחי", סיפר גבאי. "להפך". גבאי אולי לא רוצה להיות מתוייג כפוליטיקאי מזרחי, אבל יודע שזה בטח לא מזיק, להזכיר מדי פעם בקטנה. "במפלגת העבודה היו כבר שלושה ראשי מפלגה מזרחיים, בליכוד עוד לא היה אחד", הזכיר. "לא רק שלא היה אחד, גם מתוך השרים, שים לב מה שיעור המזרחיים בקרב שרי הליכוד. הם לא מייצגים את המצביעים".

רגע לפני יום כיפור הוא העלה בטוויטר תמונה של הקוסקוס בארוחת הצהריים אצל אמא כהכנה לצום, והזכיר את מרק החרירה של אחרי. במדינה שבה הזהות היא חלק כל כך חשוב בהכרעת הבוחר, גבאי משדר: "עליי אי אפשר לומר - השמאל שכח מה זה להיות יהודי".

האיש שלפני מאה ימים בנאום הניצחון בפריימריז החזיר את המילה 'שלום' לז'רגון של מנהיגי העבודה, משנה מעט את הטון. "מבחינה ביטחונית אני נץ, אני לא חושב שיש פער ביני לבין אפילו נפתלי בנט בנושאים ביטחוניים", טען. "במזרח התיכון אין מושג כזה להכיל. להפך, אתה צריך להראות שאתה לא מפחד להפעיל כוח במזרח התיכון".

אם עושים שלום, למה לפנות ישובים? גבאי (צילום: חדשות 2)
אם עושים שלום, למה לפנות ישובים? גבאי | צילום: חדשות 2

גבאי הציג דעות לא שגרתיות כראש מפלגת העבודה, לא רק בנושא הביטחוני אלא גם בנושא פינויי הישובים במסגרת הסכם שלום. "אם עושים שלום למה צריך לפנות יישובים?", שאל גבאי. "אני חושב שהדינמיקה או הטרמינולוגיה שהתרגלו לדבר כאן, במונחים של עושים הסכם שלום - אז מפנים, היא לא בהכרח נכונה. אם אתה עושה הסכם שלום, אז אפשר למצוא פתרונות שלא מחייבים פינוי".

גבאי התייחס גם לחקירות ראש הממשלה וטען כי עד הגשת כתב אישום ראש הממשלה לא מחוייב להתפטר, אך שלח ביקורת מרומזת. "תראה כמה מדברים על הדברים האלה, זה לא מביא לנו כבוד", אמר. "אני חושב שראש הממשלה היה צריך לבוא ולומר טעיתי. במקום לומר זה מותר, זה לא, כל מיני אמירות, תגיד טעיתי. אני לא חושב שעל הסיפור של הסיגרים הוא צריך להתפטר, הוא צריך לקחת אחריות. אגב, אם יש כתב אישום זה משהו אחר, ברגע שיש כתב אישום, ראש ממשלה לא יכול להיות עם כתב אישום".

"הכל עניין של אלטרנטיבות", סיכם גבאי את המפה הפוליטית הנוכחית. "אני מסתכל ואומר לעצמי שאני לא רואה פה בן גוריונים, ואני לא רואה פה מנחם בגין, אז גם אני יכול לעשות את זה לא פחות טוב".