כשהצעת החוק הזו יצאה לדרך, אף אחד לא האמין שיש לה סיכוי. ביום שני האחרון היא כבר עברה בקריאה הראשונה. לפי הצעת החוק של חבר הכנסת דודי אמסלם (הליכוד), כל חבר כנסת מכהן יקבל 320 אלף שקלים למימון מסע הפריימריז שלו. מועמד מבחוץ, לעומת זאת, יוכל לקבל הלוואה מהמדינה - שייאלץ להחזיר אם לא ייבחר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"צריך לנתק את חבר הכנסת ממושג הכסף", הסביר אמסלם את החוק. לדבריו, "חבר הכנסת בשום תחנה לא אמור לפגוש תורמים ושקלים".

דודי אמסלם ובנימין נתניהו, ארכיון (צילום: Miriam Alster/FLASh90, חדשות)
"לנתק את הח"כ מהכסף", אמסלם | צילום: Miriam Alster/FLASh90, חדשות

הצעת החוק כוללת סעיף שתעניק מאות אלפי שקלים גם למפלגות שאין בהן פריימריז, וזאת על מנת להבטיח את תמיכתן. הפעם הביקורת הגיעה גם מבית - מהליכוד. "משחדים את הסיעות האחרות בקואליציה, כדי שיהיה להן אינטרס להצביע בעד חוק שהם יודעים שהוא פסול", אמר צחי הנגבי מעל בימת הכנסת. "עוד לא היה חוק עם ניגוד עניינים כזה מובנה בכנסת".

כסף או נבחרת: מה יעשו המפלגות?

מפלגות "התנועה" ו"כולנו" כבר הודיעו שיוותרו על הכסף, אבל שאר המפלגות ללא הפריימריז מסרבות להתחייב. היום סירבה מפלגת "יש עתיד" של יאיר לפיד להתחייב שלא תיקח את הכסף, אבל הצהירה שתשתמש בו בדברים אחרים.

לפיד: "הפרסום - הוכחה שפעלתי על פי דרגי (צילום: חדשות 2)
"הכסף ייתרם לצדקה", יש עתיד | צילום: חדשות 2

מהמפלגה נמסר: "יש עתיד תמשיך להילחם בכל דרך בחוק המושחת הזה, גם בעזרת בג"ץ. מובן שלא נגע בכסף המושחת הזה ונחפש עכשיו דרך משפטית לתרום אותו לצדקה".

בישראל ביתנו צפויים לקחת את התקציב, גם בש"ס מודים שישתמשו בכסף, אבל טוענים שזה לטובת עבודת שטח שתעזור להם לאתר מתמודדים ראויים.

בדרך לבחירות חדשות? (צילום: רויטרס, חדשות)
כסף למפלגות פריימריז (אילוסטרציה) | צילום: רויטרס, חדשות

זה לא סוף פסוק, החוק יעבור כעת להכנה לקראת קריאה שנייה ושלישית. בחלק מהמפלגות כבר מפעילים לחץ על יו"ר ועדת הפנים אמסלם להגדיל בעוד מאות אלפי שקלים את הסכום שיקבלו מפלגות בלי פריימריז, בטענה שמפלגות אחרות עדיין מקבלות יותר - והכל כמובן - מהקופה הציבורית.