היועמ"ש ונתניהו, ארכיון (צילום: מארק ישראל סאלם, פלאש 90, חדשות)
אין הסכמה משפטית. מנדלבליט ונתניהו | צילום: מארק ישראל סאלם, פלאש 90, חדשות

הקואליציה גיבשה הסכמה, אבל היועץ המשפטי עדיין לא השתכנע: גורמים משפטיים הבהירו היום (שני), שעות לאחר ההסכמות בממשלה על חוק ההסדרה "ללא סעיף עמונה", כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נותר בדעתו - ולא יגן על החוק בבג"ץ. הגורמים אמרו כי היועץ המשפטי "הבהיר בישיבות חד משמעית כי קיימת מניעה משפטית לקדם את חוק ההסדרה, גם אם יורד סעיף 7 שמחיל את החוק על עמונה" - זאת בניגוד לפרסומים כי החוק החשד הוא על דעתו של מנדלבליט.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בשבוע האחרון נערכו ישיבות והתייעצויות רבות בנושא בראשות היועץ המשפטי לממשלה, גם אתמול והיום, לבקשת הדרג המדיני - וכל החלופות שהוצעו לחוק המקורי, שניסה לאפשר את הישארות המאחז עמונה על קרקעות פלסטינית פרטיות, נבחנו.

הגורמים סיפרו כי מנדלבליט "רואה את החוק כחוק שנוגד את הדין הישראלי והבינלאומי, וכחוק לא חוקתי מבחינת המשפט הישראלי". גם ביום חמישי האחרון אמר היועץ המשפטי לממשלה דברים דומים, והגורמים הבהירו כי "דבר לא השתנה מאז הנאום".

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי הממשלה מקדמת פתרון קבע שמתבסס על שימוש קבוע בנכסי נפקדים, אך הגורמים הדגישו כי מנדלבליט טרם הכריע בנושא באופן סופי: עד כה הוא אישר יישוב זמני למשך שמונה חודשים בלבד, וכל המלך אחר הוא בשלב זה בגדר סוגיה תיאורטית. נתניהו צפוי לבקש מבג"ץ דחייה נוספת של 30 יום בפינוי על מנת להקים את הקרוואנים, והיועץ המשפטי לממשלה שוקל לתמוך במהלך - אך רק אם אותו "סעיף 7" בחוק יוסר.

בכנס העמותה למשפט ציבורי אמר היועץ המשפטי בסוף השבוע שעבר: "חשוב להדגיש כי ההכרעה באשר לגורלה של הצעת חוק ההסדרה נתונה בידי הכנסת, שהיא הריבון לחוקק במדינת ישראל. הכנסת היא שתכריע אם תחת ידה יצא חוק שלגישת היועץ המשפטי לממשלה קיימת מניעה משפטית מלחוקק אותו. הכנסת היא שתכריע אם תחת ידה יצא חוק בעל משמעויות מרחיקות לכת בזירה הבינלאומית".

"במקביל להליכי החקיקה של הצעת חוק ההסדרה, התבקשתי על ידי הדרג המדיני לבחון את חוקיותם של הסדרים שונים, הנוגעים הן לנושא הקונקרטי של פינוי עמונה והן לנושא הכללי של בנייה בלתי חוקית באיו"ש", הוסיף. "אני מתייחס לכל אחת מהבקשות הללו לגופה, ובפני עצמה, במנותק מהתייחסותי המשפטית להצעת חוק ההסדרה. אכן, הבחינה המשפטית של הסדרים אלו הינה בגדר תהליך נפרד, המתנהל במנותק מהליכי החקיקה המתקיימים בכנסת. מדובר בהסדרים מורכבים מבחינה משפטית. חלקם כבר פורסמו בתקשורת. הדרג המדיני ביקש אותי, כאמור, לבחון אותם, וכך אני עושה, ביחס לכל נושא בפני עצמו".

יישוב חדש למפוני עמונה? (צילום: Miriam Alster/Flash90)
עמונה (ארכיון) | צילום: Miriam Alster/Flash90

נתניהו: "עובדים קשה למצוא פתרון לעמונה"

היום פורסם כי סיעת כולנו צפויה לתמוך בחוק ההסדרה החדש, בו יבוטל סעיף 7 המתייחס לתחולה רטרואקטיבית של החוק. "אני מגיע עכשיו מישיבת ראשי הקואליציה", עדכן נתניהו בפתח ישיבת סיעת הליכוד. "אני מבקש להתנצל בפני כל מי שטיפח תקוות. הקואליציה חזקה, יציבה, היא מצליחה לצלוח מכשולים, לגבור על כל מעצור ומיצר כמקובל במקומותינו".

ראש הממשלה הוסיף: "אנחנו עובדים קשה מאוד כדי למצוא פתרון לעמונה. אני, ואני חושב שכולם כאן, מבינים את המצוקה של התושבים וגם מעריכים את המסירות של התושבים. הפתרון שאנחנו בוחנים ומתכוונים גם להציע יאפשר לתושבים לאפשר על ההר, להישאר גם כקהילה, זה נכון, הם יצטרכו גם לזוז כמה עשרות מטרים, או 100-180 מטרים, אבל יוכלו להישאר במקום. זו בשורה מאוד חשובה. השקענו בזה מאמץ גדול מאוד ואני חושב שהוא יכול לשאת פרי".

בישיבת הליכוד נתניהו הבהיר את חשיבות "חוק ההסדרה" השנוי במחלוקת: "מעבר לעמונה, יש 'עמונות', שאלה של הישנות המקרים האלה בהיקפים גדולים. זו שאלה שמאוד מטרידה אותנו כי ההתיישבות יקרה לנו. לכן אנחנו מחפשים, ואני חושב שגם כאן אנחנו מוצאים פתרונות שלא היו עד היום ושהם כולם במסגרת החוק, על מנת לפתור את הבעיה הזאת גם כן".

"אני רוצה לחזור על משהו שאמרתי אתמול בישיבת הממשלה: אנחנו מצוים בתקופה רגישה מאוד מבחינה מדינית. אני מבקש לכן, מכל ראשי הקואליציה, והפניתי את זה גם לסיעות האחרות אבל בראש ובראשונה אני מפנה את זה לשרים ולחברי הכנסת של המפלגה שלי, הליכוד, לנהוג באיפוק ולגלות אחריות לאומית ובייחוד בעת הזאת. אני אומר את זה לטובת ההתיישבות ולטובת מדינת ישראל", פנה לחברי סיעתו - וגם עדכן על הקשר המתמשך עם ממשלו של דונלד טראמפ בנושאים מדיניים.

"חסר לישראל שר ביטחון במשרה מלאה" (צילום: מארק ישראל שלם, פלאש 90, חדשות)
בנט ונתניהו, ארכיון | צילום: מארק ישראל שלם, פלאש 90, חדשות

הפינוי יידחה?

מוקדם יותר נועדו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החינוך בנט נפגשו בניסיון לסכם את חבילת חוק ההסדרה. מטרת השיחה להגיע לעסקת חבילה, לפיה גם בנט יסכים להסרת סעיף 7 בחוק המדובר, ובכך למעשה יקבל את פינוי הבתים בעמונה.

על פי העסקה המתגבשת, תושבי עמונה יעברו למאחז זמני על אדמות נכסי נפקדים בסמוך למקום הנוכחי כשבמקביל תחל פעולה להסדרת הקרקעות כדי לאפשר את בניית היישוב מחדש.

כעת, אחרי שמנדלבליט נתן את האור הירוק, נתניהו צפוי לפנות לבג"ץ ולבקש דחייה של חודש בביצוע הפינוי, זאת כדי לאפשר את סיומם של הליכי ההסדרה והחקיקה עד לאחר סיום כהונת ממשל אובמה ותחילת כהונת הנשיא הנבחר טראמפ. על פי מתווה זה, גם הליכי החקיקה של חוק ההסדרה בקריאה שנייה ושלישית יידחו בחודש.

אתמול אמר שר הביטחון ליברמן דברים ברוח דומה, וטען כי יש להמתין עם חקיקה בנושא עד לכניסתו של ממשל טראמפ לפעולה. "ברור לנו שהמפתח לעתיד ההתנחלויות הוא הבנות עם ארה"ב", אמר. ליברמן הוסיף כי יש ליצור יחד עם הממשל החדש בארצות הברית מדיניות מוסכמת, "ללא הפתעות". "לא צריך ליצור עובדות בשטח אלא להמתין ולדון עם הממשל החדש על המדיניות באזור".