הח"כים שרצו לקפוץ לחו"ל "להציל את הקנגורו": את זה שחברי הכנסת שלנו אוהבים לנסוע בעולם אנחנו כבר יודעים, אבל לא חשבנו שעד כדי כך - כך עולה מפרויקט מיוחד שערכנו בחודש האחרון, במסגרתו יזמנו כנס פיקטיבי להצלת חיות הכיס באוסטרליה, שנערך בשבוע העמוס ביותר של המושב - בסוף חודש מרס. כמה ח"כים נענו להזמנתנו? ואיך ניסו לשכנע אותנו שדווקא להם מגיע להיות חלק מהמשלחת ליבשת המרוחקת?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

את הכנס הזה המצאנו מאפס - וכך גם העמותה שעומדת מאחוריו. בחרנו בכוונה בחיות שלא קיימות בשום מקום בעולם, כתובת האתר שצירפנו לא מובילה לשום מקום, וגם המועד נבחר בקפידה - השבוע האחרון של מושב החורף - השבוע העמוס ביותר בשנה מבחינת חברי הכנסת.

כך נראתה ההזמנה לכנס הפיקטיבי
ההזמנה ל"כנס" שקיבלו חברי הכנסת | צילום:

זהו נוסח ההודעה שקיבלו כלל 120 חברי הכנסת אודות ה"כנס" באוסטרליה: "חבר/ת כנסת יקר/ה, עמותת S.A.M למען חיות הכיס באוסטרליה מתכבדת להזמינך לכנס הבינלאומי השני של העמותה, שייערך בסידני אוסטרליה בחודש מרץ הקרוב. "השנה יעסוק הכנס באתגר הצלתן של 20 זני חיות כיס המצויות בהכחדה ואשר אינן קיימות בשום מקום אחר בעולם". עוד הדגשנו כי כל ההוצאות יכוסו על ידי העמותה.

הנימוקים להשתתפות בכנס: הח"כ שיש לו כלב בבית והח"כ שדואג לעז השחורה

ההזמנה נשלחה לכל חברי הכנסת לפני כחודש. רותם חומסקי, התחקירנית שלנו, נרשמה בהזמנה כנציגת החברה בארץ - אליה אמורים להגיע הטלפונים של הח"כים שמעוניינים לנסוע. שיגרנו את ההזמנה - והמתנו לטלפונים, שלא איחרו להגיע.

ח"כ יואל חסון מסר לנו: "הנושא הזה מאוד קרוב לליבי, כי אני עסקתי בנושא הזה והייתה לי את השדולה. זה כן מעניין אותי הדברים האלה".  ח"כ באסל גטאס נימק: "אני כמובן הכי קרוב לתחום אולי בכנסת. הדוקטורט שלי זה בסביבה, ביוב ומים. זה תחום ההתמחות". והעוזרת של ח"כ חמד עמאר הדגישה: "הוא מאוד סביבתי, יש לו את השדולה לאנרגיה ירוקה. בעלי חיים זה דבר שמאוד אהה.. סביבה בכלל."

אחד מראשוני המצטרפים לכנס, באופן טבעי, היה יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ דודי אמסלם מהליכוד שנרשם לחלק השני של הכנס, אבל עם בקשה: לדלל את הלו"ז ה"עמוס" - לו"ז שכולל בעיקר סיורים, ארוחות, ערב היכרות עם התרבות האבוריג'ינית - וקוקטייל.

הלו"ז לכנס הפיקטיבי
לוח הזמנים ה"עמוס" של הכנס | צילום:



כדי להיבחר למשלחת היוקרתית, הח"כים היו צריכים לשכנע אותנו שיש להם קשר עמוק לסוגייה. אחד מהם היה ח"כ ג'מאל זחאלקה מהרשימה המשותפת שהיטיב לנמק: "במסגרת כהונתי אני מחפש אמצעים לשימור סביבתינו והמינים הייחודיים המאכלסים אותה. בימים אלה אני מתמקד בסוגיית "חוק העז השחורה" שנחקק בשנת 1960 ומגביל את התרבות העז השחורה בארצנו. בכוונתי לתקוף את החוק המפר את האיזון הטבעי של הצומח והמערכת האקולוגית כולה".

ולא רק זחאלקה. עוד שני ח"כים מהרשימה המשותפת בחרו להצטרף לנסיעה - ח"כ בסאל גטאס וח"כ עבדאללה אבו מערוף. הם הוזמנו לכנס כחברי כנסת מטעם כנסת ישראל - אבל לייצג אותה? זה כבר סיפור אחר.

זחאלקה. ייפסל מריצה לכנסת? (צילום: פלאש 90 ,מרים אלסטר, חדשות)
לייצג את ישראל לא, לנסוע כן. ח"כ זחאלקה | צילום: פלאש 90 ,מרים אלסטר, חדשות

ככל שחלף הזמן, גילינו שיש עוד חברי כנסת שמחזיקים בניסיון סביבתי עשיר ובלתי רלוונטי בעליל - ואנחנו בכלל לא ידענו שהם כאלה. זה מה שמסר לנו עוזרו של ח"כ אורן חזן מהליכוד, ששמח להצטרף לכל ימי הכנס: "אורן מאוד אוהב חיות, קודם כל יש לו כלב בבית. תהנו ממנו, רק צריך לקבל את אישור ועדת האתיקה".

ועדת האתיקה אישרה את הנסיעה, עוד ח"כים הצטרפו

כדי לגשת לוועדת האתיקה, חשפנו את עצמנו בפני ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני, שסייע לנו להגיש לוועדה את הטפסים - על מנת שזו תאשר את הנסיעה. "ועדת האתיקה אמורה לבדוק מי הגופים שמזמינים את הח"כים לכנסים", מסר לנו ח"כ רוזנטל.

כעבור שלושה שבועות - זאת למרות שלחפש את שם הארגון בגוגל לוקח בערך 5 שניות, התקבלה התשובה: "ועדת האתיקה אישרה את נסיעתך לאוסטרליה", בישר ח"כ רוזנטל, משמע שכעת - יש חותמת רשמית שמאפשרת את הנסיעה. "הארגון הזה יכול להיות כל גוף מסחרי שמתחזה לארגון כלשהו", הדגיש הח"כ את חומרת אישור הנסיעה שניפקה הוועדה. 

אחרי שהאישור הרשמי לנסיעה התקבל, עוד ח"כים מצטרפים לנסיעה: נורית קורן מהליכוד וגם זוהיר בהלול, קסניה סבטלובה ויעל כהן פארן מהמחנה הציוני שהסכימו לבוא לחלק מהכנס. ח"כ עיסאווי פריג' ממרצ נרשם לפני כמה שבועות - ואתמול בבוקר ביטל את השתתפותו. לטענתו, העוזרת שלו רשמה אותו ללא ידיעתו.

שיאני הטיסות: רק שנה בכנסת - ושבועות שלמים מעבר לים

הניסוי הזה פשוט ממחיש עד כמה חברי הכנסת אוהבים לשהות מעבר לים. מניתוח חדש שעשינו במסגרת הפרויקט, וכולל גם את הנסיעות שאושרו על ידי ועדת האתיקה וגם משלחות רשמיות של הכנסת, עולים לא מעט חברי כנסת שיכלו לצבור לא מעט נקודות במועדון "הנוסע המתמיד".  

אורן חזן (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות)
יש לו כלב בבית. ח"כ חזן | צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות



שיאנית הטיסות היא ח"כ שרן השכל מהליכוד שמכהנת בכנסת רק שנה ושלושה חודשים וכבר שהתה בחו"ל 72 ימים ב-12 משלחות שונות. בין היתר המריאה לשוויץ, טג'יקיסטן, זמביה וגרמניה. בטייוואן היא הייתה פעמיים, בארה"ב 4 פעמים - ובאוסטרליה עם חיות הכיס? גם שם היא כבר הספיקה לבקר. אחריה ברשימה: סגן השר מייקל אורן מכולנו ששהה 67 ימים בחו"ל, מיכל בירן מהמחנה הציוני עם מספר של 58 ימים, אברהם נגוסה מהליכוד עם 56 ויואל חסון מהמחנה הציוני עם 54. 

אין תמונה
שיאנית הטיסות. ח"כ השכל



ולסיכום - כמה ומי בדיוק נרשמו לכנס שלנו? 14 ח"כים ממגון סיעות - אברהם נגוסה, דודי אמסלם, אורן חזן ונורית קורן מהליכוד, יואל חסון, יוסי יונה, זוהיר בהלול, קסניה סבטלובה ויעל כהן פארן מהמחנה הציוני, בסאל גטאס, ג'מאל זחאלקה ועבדאללה אבו מערוף מהרשימה המשותפת, עיסאווי פריג' ממרצ וחמד עמאר מישראל ביתנו.

אך לא רק הם. גם ח"כים רבים אחרים הביעו נכונות להשתתף בכנס - אם רק היה מתקיים במועד אחר ולא בשבוע האחרון של המושב שבו מתקבלות ההחלטות החשובות ביותר.

הח"כים שמבלים הכי הרבה מעבר לים
הח"כים שמבלים הכי הרבה מעבר לים | צילום:

יש גם צדיקים: ח"כ איציק שמולי, למשל, הבהיר כי הוא לא מצטרף לנסיעות בזמני מליאה - וכי הוא מחויב לנכוח במליאה. ח"כית אחת הבהירה שהיא לא נוסעת לחו"ל על חשבון אף אחד - יעל גרמן מיש עתיד. "היא לא יוצאת מהארץ על חשבון אף אחד וזה עיקרון אצלה והיא כבר 15 שנה ככה. היא הבנאדם הכי ישר פה במקום הזה, זה משהו שלא ראיתי בחיים", מסרה העוזרת שלה. "תמשיכי לך לחבר הכנסת הבא אבל אנחנו מחזקות את ידיכם."

אין ספק שיש גם משלחות חשובות, ויש אירועים שבהם נציגי הציבור הישראלים חייבים להיות נוכחים - אבל יש יותר מדי מקרים שבהם חברי הכנסת נוסעים לחו"ל על חשבון גורמים פרטיים ועוד מנצלים את זה ליצירת קשרים עסקיים, גיוס תרומות או להשתלמיויות אישיות. והכל קורה על חשבון הכיס של כולנו, כשהם אמורים לעבוד עבורנו.

תגובות:

מטעמה של ח"כ קסניה סבטלובה נמסר: "חברת הכנסת הבהירה בתשובתה שלא תסכים לנסוע על חשבון ימי מליאה. לכן, מלכתחילה נבדקה אפשרות לקיצור נסיעה. מאחר שלא התקבלה תשובה, ממילא לא ניתן לראות בכך אישור כלשהו לגורם הפונה."

ח״כ באסל גטאס מוסר כי "כל השתתפות באירוע בינלאומי הינה נסיעה בתוקף תפקידי הציבורי ולא טיול אישי. לא אישרתי הגעתי ועל כן, לא הגשתי בקשה לאישור נסיעה מוועדת האתיקה בכנסת כמקובל."

תגובת ח"כ אורן חזן: "נשלח אישור עקרוני של העוזר עוד בטרם שוחח על כך עם הח"כ ולראייה לכך המייל שנשלח אליכם נשלח ביום שישי שהוא יום חופשי של העוזר - ונשלח מהמייל הפרטי שלו ולא מהלשכה."

ח"כ יואל חסון מסר בתגובה כי הוא "מקבל באהבה ובהבנה את העובדה שהתקשורת עושה את עבודתה."

ח"כ דוד אמסלם הבהיר: "מאחר שאני מכהן כיו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, העוסקת בין השאר בנושא שלשמו הוזמנתי, לא ראיתי כל פסול בהשתתפות בכנס זה. מאחר שמושב החורף מסתיים בפועל ב- 22 במרץ, התניתי את השתתפותי בכנס ב- 24 בחודש על מנת לא לפגוע בדיוני הוועדה. לאחר בדיקה שערכתי, החלטתי לא להשתתף בכנס ואף הודעתי לכם על כך."

ח"כ שרן השכל: "עם כניסתי לכנסת לקחתי על עצמי משימה: להילחם במסע הדה-לגיטימציה הבינלאומי נגד ישראל. במסגרת זו, נבחרתי מספר פעמים ע"י ראש הממשלה, משרד החוץ והכנסת, לייצג את ישראל בזירה הבין לאומית. נסיעות אלו אינן חופשה אלא נסיעות עבודה צפופות ואינטנסיביות."

מטעמו של ח"כ עבדאללה אבו מערוף נמסר: "ד"ר אבו מערוף אדם שלא טס לחו"ל מטעם גופים זרים למרות שאנו מוצפים בהזמנות. ניתן לבבדוק באתר הכנסת שהוא טס פעם אחת לפרלמנט הצרפתי".

תגובת הכנסת: "הנסיעה הפיקטיבית לאוסטרליה לא הייתה אמורה להיות נסיעה רשמית מטעם הכנסת. מדובר בהזמנה פרטית מטעם גורם חיצוני לחברי כנסת והאחריות לבדיקתן היא על חברי הכנסת. בכנסת מצרים מאד על הנסיון להגחיך את חברי הכנסת, הפעילות הבינלאומית היא בעלת חשיבות עצומה למדינת ישראל ולכנסת כפרלמנט המטפח קשרים ושיתופי פעולה רבים.
יצוין עוד כי קצין הכנסת החל בבדיקת הנושא, עוד קודם שנודע כי מדובר בנסיעה מזויפת, וזאת כתוצאה מערנות חברת כנסת שהעבירה אליו לפני מספר ימים את ההזמנה שנראתה לה מפוקפקת. אשר לאישור ועדת האתיקה - הוועדה תבחן בימים הקרובים את הליך אישורה של נסיעה זו".