החוק האירי נגד ההתנחלויות (צילום: פלאש 90 נועם מוסקוביץ, חדשות)
עמונה, ארכיון | צילום: פלאש 90 נועם מוסקוביץ, חדשות

הפתרון למשבר עמונה? שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הודיע היום (שני) בישיבת הסיעה על הסכמות עם ראש הממשלה נתניהו והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט: לפי ההסכמות יוכשרו ארבע חלקות בשטח המאחז עמונה. מדובר בשטח של עשרות דונמים באזור עמונה, אך המהלך טעון אישור של בג"ץ בשל הצורך לדחות את הפינוי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"לאחר מאמצים מרובים מול ראש הממשלה ומול היועץ המשפטי הצלחנו לגבש מתווה נכסי נפקדים טוב, ועמדנו ביעד שהצבנו לעצמנו להשאיר את עמונה על ההר", אמר בנט. "זה מתווה חדש שנותן אופק לתקופה ארוכה הרבה יותר ועל שטח גדול שמכיל את כל המשפחות עם פוטנציאל התרחבות בהמשך. אני לא רוצה להציג את הפרטים לפני שאני מציג אותם לתושבי עמונה שבנחישות שלהם הביאו אותנו עד הלום".

השר הוסיף: "בשעות הקרובות ניפגש איתם ונציג להם את המתווה המפורט ואני מאמין מאוד שנקבל את הסכמתם להעתקה לשטח החדש על גבעת עמונה בדרכי שלום ובכך נוכל לפנות לבג"ץ בבקשת ארכה כדי ליישם את המתווה הזה. גם ברגע הזה אני רוצה להדגיש שהעתקת ישוב כלשהו היא עוול ואנחנו כואבים אותו יחד עם התושבים. בנסיבות שנוצרו הצלחנו להשאיר את עמונה על ההר לצד ההישג האדיר של הסדרה אסטרטגית של ההתיישבות בחוק ובמספר אפיקים משפטיים אסטרטגיים נוספים".

בנט קרא לכל הצדדים להימנע מעימות אלים בזמן הפינוי. "מעל הכל אני מבהיר: אסור בשום מצב ובשום תנאי ולמען שום מטרה להפעיל אלימות. אני רוצה להודות לראש הממשלה וליועץ המשפטי לממשלה על הגיענו להישג הזה ועל המאמצים המשותפים".

הפתרון שאליו הגיעו שרי הבית היהודי כולל מספר פתרונות משפטיים שיאפשרו את הכשרת החלקות המדוברות למשך שנתיים, וזאת פי 2.5 מהתכנית המקורית (שמונה חודשים בלבד) שאישר בעבר היועץ המשפטי לממשלה.  מדובר בפריצת דרך משמעותית שכוללת את השארת התושבים על ההר לתקופה ארוכה שבמהלכה יתברר מעמדן המשפטי של החלקות ושל חלקות נוספות.

נפתלי בנט, מרחיב את הרשימה (צילום: לע"מ, חדשות)
עדכן על המתווה. השר בנט | צילום: לע"מ, חדשות

ביום שישי דיווחה כתבתנו דפנה ליאל כי ‏הממשלה צפויה לאשר בקרוב חבילת פיצויים לתושבי עמונה בעקבות הפינוי העתידי מבתיהם. במסגרת החבילה, כל משפחה תקבל סכום כספי בהתאם לשווי הנכס שלה. על פי ההערכות, מדובר בעד כחצי מיליון שקלים למשפחה.

לאחר שבמהלך השבוע שעבר אושר בקריאה ראשונה חוק ההסדרה המתוקן ללא סעיף עמונה, החלו התושבים להגביר את מאבקם בפינוי. ביום חמישי עשרות תושבי עמונה התייצבו מחוץ לבית המשפט העליון במחאה על הפינוי וקראו "די לדיקטטורה של בג"ץ".

כשבועיים לפני תאריך הפינוי שקבע בג"ץ ובעקבות החשש שהפינוי יהפוך לאלים, פנה בנט לתושבי עמונה מבימת הכנסת וקרא להם שלא לפעול באלימות.מלבד ההפגנות, לאחרונה הופצו מסרונים הקוראים לצעירים להגיע ליישוב, זאת על רקע שמועות על הפינוי המתקרב. יחד עם זאת, בשלב זה מעריכים כי פינוי לא יתרחש בקרוב.