השבעת הכנסת הקודמת (צילום: דוברות הכנסת, חדשות)
ארכיון | צילום: דוברות הכנסת, חדשות

דרישות החרדים התקבלו - וחוק הגיוס של "יש עתיד" בוטל עוד לפני שנכנס לתוקף: מליאת הכנסת אישרה הלילה (שני) את התיקונים לחוק השוויון בנטל שגיבשו החרדים, ברוב של 49 תומכים מול 36 מתנגדים. בין התיקונים שהוכנסו לחוק: הארכת תקופת ההסתגלות ל-6 שנים, ודחיית הסנקציות הפליליות על החרדיים שלא יתגייסו במקרה ובו הם לא יעמדו במכסות. כך בוטל למעשה החוק שנוסח בכנסת הקודמת. ההצבעה על החוק לוותה במהומה שעורר ח"כ אורן חזן (ליכוד) במליאה, לאחר שלעג לחברת הכנסת קארין אלהרר מיש עתיד - ולפיד דרש מיו"ר הכנסת להוציאו מהמליאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ח"כ יואב קיש (ליכוד) החליט להימנע, אך היעדרות חברי הכנסת של הרשימה המשותפת הבטיחה את ניצחונה של הממשלה. כל ההסתייגויות שהוגשו לחוק - גם אלו שהציעו חברי כנסת מתוך הקואליציה - נדחו. במפלגת "יש עתיד" הבהירו כי יעתרו לבג"ץ נגד התיקון לחוק, שבעיניהם פוגע בעיקרון השוויון ומהווה פגיעה באמון הבוחר. עוד תקפו במפלגה את חברי הכנסת של הליכוד והבית היהודי, שהיו שותפים לניסוח החוק הקודם לפני פחות משנתיים.

בין סעיפי החוק ששונו ניתן למצוא את הארכת תקופת ההסתגלות ל-6 שנים, כך שתיכנס לתוקפה רק בשנת 2020 ולא כבר בעוד שנתיים. בנוסף לכך, במהלך תקופה זו, כל עוד תהיה עמידה ביעדי גיוס, תתאפשר דחיית השירות למי שגילו עולה על 21.

החוק החדש קובע כי במקרה של אי עמידה ביעדי גיוס, תתאפשר דחיית גיוס מעל גיל 21 רק בהיקפים שיקבע שר הביטחון. בכך למעשה ביטלה הכנסת את הסנקציות הפליליות שהיו עתידות להינקט נגד סרבני הגיוס.

לפיד. "ביטלתי את המנוי ל'הארץ'" (צילום: חדשות 2)
במפלגתו של לפיד זעמו: "פוליטיקה צרה" | צילום: חדשות 2

ח"כ פרי: "הממשלה מצביעה משרידות פוליטית ולא מתוך ערכים"

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "חקיקת תיקון מס' 19 עוררה התנגדות עזה בקרב הציבור החרדי והפעלתו העלתה חשש לפגיעה בתהליך החיובי שניצניו החלו קודם לכן ואשר הצביע על עלייה מתמדת והדרגתית במספר המתגייסים מקרב ציבור זה אשר התחוללה ממילא עוד טרם הפעלת הוראות התיקון האמור.

יושב ראש ועדת החוץ והביטחון, ח"כ צחי הנגבי (הליכוד)" הציג את התיקון בפני חברי המליאה ואמר: "הממשלה חששה שההתנגדות בציבור החרדי תוביל לכך שבפועל לא נעמוד ביעדי הגיוס ולא נממש את תכלית החוק". הנגבי הוסיף: "נשנה את כללי הדיאלוג וננסה לשמור על יעדי הגיוס".

חבר הכנסת יעקב פרי (יש עתיד) תקף את צעדי הממשלה ואמר כי "כנראה ששוב הפוליטיקה הצרה המונעת מאינטרסים היא זו שמנצחת". חבר הכנסת פרי המשיך ותקף את אנשי הקואליציה וטען כי היא מצביעים מתוך שרידות פוליטית ולא מתוך הגינות. "ההצבעה הזאת מבטלת ערכים כמו צדק ושוויון". יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג טען בפני המליאה כי תיקון החוק יחזיר אחורה את כל ההישגים שנרשמו בשנים האחרונות. "יש בחוק הזה כלים שעלולים ליצור מהלך אנטי חברתי ואנטי השתלבותי", הסביר הרצוג.

הממשלה זכתה לגינויים לא רק ממפלגות המרכז-שמאל, כשחבר הכנסת אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו) הטיח בממשלה כי היא מקדמת חוק לא שוויוני שמפריד בין קבוצות באוכלוסייה. "אם הילד של שר הביטחון יתחמק משירות, יבואו מהמשטרה הצבאית וייקחו אותו לכלא. אם הילד של ח"כ חרדי יתחמק, הוא ילך ללמוד וגם יקבל מלגה", אמר שר החוץ לשעבר.