הבטחת הבחירות בדרך ליישום? ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר בחודש ינואר כי "ב-100 הימים הראשונים בכנסת הבאה נחוקק חוק שישנה את שיטת הממשל בישראל". כעת, כ-200 יום לאחר הקמת הממשלה, הוקם לבסוף צוות שיקדם את הנושא: ראש הממשלה בנימין נתניהו מינה את השר יריב לוין לעמוד בראש הצוות הקואליציוני. לפני כשבוע וחצי פרסמנו בחדשות 2 Online סקירה נרחבת, ממנה עלה כי לא בוצע אף מהלך משמעותי לשינוי החוק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהודעה שפורסמה היום הטיל נתניהו על לוין - שר התיירות והשר המקשר בין הממשלה והכנסת - לעמוד בראש שני צוותים קואליציוניים: האחד לשינוי שיטת הממשל והשני לקידום החוק להצבעת ישראלים בחו"ל. "בהנחיית ראש הממשלה, בכוונתי לפעול על מנת לבצע שינויים שיבטיחו יציבות שלטונית ויגבירו את יכולת המשילות של הממשלה", אמר לוין בתגובה למינוי.

"במקביל, בכוונתי לקדם באופן מהיר, על בסיס ההסכמות הקואליציוניות, את החוק לאישור הצבעת ישראלים בחו"ל, בדרך שתעמיד את ישראל במקום דומה למקובל ברוב מדינות העולם, ותהדק את הקשר בין בעלי האזרחות הישראלית למדינה", הוסיף. בישיבת הממשלה הודיע נתניהו כי הממשלה תמשיך לקדם את חוק הלאום השנוי במחלוקת וכי הדיונים בנושא, בראשות ח"כ צחי הנגבי, יחלו כבר השבוע.

אין תמונה
ההבטחה - שחור על גבי לבן

בתחילת ינואר 2015 השיק נתניהו את קמפיין הבחירות של מפלגת הליכוד בגני התערוכה, והבטיח שאם ייבחר - יחוקק חוק לשינוי שיטת הממשל כבר ב-100 הימים הראשונים של הכנסת הבאה. "בשיטת הממשל שלנו, כדי להעביר כל רפורמה אמיתית צריך מפלגת שלטון גדולה, אחרת ראש הממשלה נחסם מכל כיוון כל הזמן, והוא צריך להיות גננת במשחק הכיסאות האינסופי", הצהיר נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו, בכרזות הבחירות ובהודעות לעיתונות. "את זה צריך להפסיק. אם לא יהיה שינוי, יהיו בחירות שוב בעוד שנתיים".

במזכירות הכנסת לא הכירו הצעת חוק רשמית בנושא מהקדנציה הנוכחית. "אלינו זה לא הגיע", אמרו לנו שם לפני כשבוע וחצי, והפנו אותנו למזכירות הממשלה. בלשכת ראש הממשלה סירבו שוב ושוב, במהלך כחודש וחצי, להשיב לשאלות חדשות 2 Online בנושא. 

הממשלה שהושבעה במאי 2015 (צילום: אבי אוחיון / לע"מ)
הממשלה ה-34: מתחילים לדון בהצעה | צילום: אבי אוחיון / לע"מ

"לא התחילו לטפל בזה"

גורמים בקואליציה העבירו אותנו מאחד לשני, וגם בליכוד לא ידעו לומר מי מבין חברי הכנסת של הסיעה מטפל בנושא. גורם בליכוד הסביר אז כי הנושא "רוכך" בהסכמים הקואליציוניים והוחלט אז על הקמת ועדה בה חברות כל סיעות הקואליציה. הוועדה הזו לא הוקמה עד כה. "לא התחילו לטפל בזה עדיין, לא היה ממש זמן לזה", הסביר הגורם. גורם בסיעה אחרת בקואליציה סיפר: "לא דיברו איתנו על זה מאז הקמת הממשלה".

אין תמונה
יעמוד בראש הצוות. יריב לוין

רוב הציבור תמך, אבל הקואליציה לא קידמה

במהלך הבחירות האחרונות הבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו לשנות את שיטת הממשל, ואף הגדיר זאת כיעד מרכזי במהלך התעמולה. החוק שהציע נתניהו כולל שני סעיפים מרכזיים: הטלת הרכבת הממשלה באופן אוטומטי על הסיעה הגדולה ביותר על מנת ליצור שני גושים (הליכוד מול העבודה) וצמצום היכולת של האופוזיציה להפיל את הממשלה.

בהסכמים הקואליציוניים שנוסחו בסוף חודש אפריל ובתחילת חודש מאי נקבע כי "תוקם ועדה מתמדת בראשות נציג ראש הממשלה לבחינת רפורמות ממשלתיות שבה תיוצג כל אחת מסיעות הקואליציה". על פי ההסכמים שנחתמו בין הליכוד לבין יתר המפלגות בקואליציה, על הוועדה הוטל "לבחון באופן שוטף הצעות לרפורמות בשיטת הממשל, בשיטת הבחירות לכנסת, בדיני הבחירות (תוך התייחסות לחוק "המפלגה הגדולה") ובמערכות היחסים בין דרג הפקידות לבין הדרג הנבחר".

עוד נקבע כי הוועדה תגבש הצעות לתיקוני חקיקה בנושא "אך ורק בהסכמת כל הסיעות החברות בקואליציה". עד כה נערכו למעשה רק שני שינויים מינוריים בשיטת הממשל: ביטול הגבלת מספר השרים ל-18 והעברת "החוק הנורווגי", שמאפשר לשרים להתפטר מהכנסת תוך הבטחה שיוכלו לשוב למשכן אם יפסיקו לכהן כשרים.